Beleef de vier seizoenen in uw tuin met een loofboom!

Er zijn zoveel soorten loofbomen als er soorten wensen zijn! Voor ieder wat wils. Op zoek naar mooie herfstkleuren, een kleine of een grote boom, een open kroon of juist een dichte? Een boom met rode of gele bladeren?

Bekijk de verschillende bomen en bestel online de boom van uw keuze. Meer hulp nodig? Kom gerust langs zodat wij u kunnen adviseren over een goede boom voor uw tuin!

Wat is een loofboom?

Loofbomen is een term die we gebruiken om het onderscheid aan te geven met naaldbomen. In ons klimaat verliezen de meeste loofbomen in de herfst hun blad en overwinteren als bladloze, kale boom. In de tropische gebieden zijn de meeste loofboomsoorten groenblijvend.

Het blad van een loofboom

Veel loofbomen worden uitgekozen om het blad wat ze hebben. Het blad bepaald namelijk voor een groot deel de uitstraling van een loofboom. Loofbomen zijn er met allerlei soorten bladeren. De meeste loofbomen hebben bladeren in een kleur groen variërend van licht naar donkergroen. Er zijn heel veel verschillende soorten loofbomen en binnen een soort zijn er vaak ook variaties in bladkleuren. Veel voorkomend zijn de soorten met roodachtig blad of bonte variaties. Naast de kleur is de vorm van het blad ook heel verschillend. Van groot samengesteld blad tot kleine ronde blaadjes. Van diep ingesneden tot bijna rond. Van gekartelde bladeren tot een gladde rand. En dan te bedenken dat per loofboom ook niet een blaadje exact hetzelfde is. Kortom: variatie genoeg! Misschien wel de meest bekende bladvorm is die van de Esdoorn. Het diepingesneden blad is namelijk het nationale symbool van Canada en siert al decenia lang de vlag van het land.

Loofbomen voor elke tuin.

Al eeuwenlang voelen mensen zich verbonden met bomen. Een tuin krijgt karakter en sfeer door een boom. Elke loofboom heeft zijn eigen karakter en specifieke eigenschap. Bomen kunnen gebruikt worden om zichtlijnen te plaatsen en hoogte en diepte in de tuin te creëren. Eigenlijk is een tuin pas af als er een boom staat.

Loofbomen in allerlei soorten en maten

Hier vindt u ons ruime assortiment loofbomen van de beginmaten tot en met de sfeervolle volwassen exemplaren. Loofbomen zijn er met allerlei kleuren en soorten blad. Er zijn kleinblijvende loofbomen en loofbomen die uitgroeien tot een grote boom. Een paar voorbeelden zijn de grillige, Liquidambar, amberboom met zijn mooie herfstkleuren. Een beuk met in het voorjaar het frisse groene blad waar de zon zo mooi doorheen schijnt. De Parrotia persica, mooi silhouet en herfstkleuren of een van de vele soorten berken, eiken, lindes en esdoorns. Een sterk soort loofboom die ook uitermate geschikt is voor een toekomst met meer extreme weersomstandigheden is de haagbeuk. We hebben meer dan 120 soorten loofbomen in ons assortiment.

Een loofboom snoeien

Veel loofbomen hoeven niet perse gesnoeid te worden zodra ze een ontwikkelde kroon hebben gevormd. Snoeien is nodig als de boom in toom gehouden moet worden of als een bepaalde vorm wenselijk is. Bij veel hoogstam loofbomen kan het mooi zijn om na verloop van tijd de onderste takken weg te snoeien, ook wel opkronen genoemd, om de verhouding tussen stam en kroon mooi te houden. Houd bij het snoeien rekening met een aantal zaken.

Het is belangrijk om als het kan nooit meer dan een kwart van de boom weg te snoeien. De boom heeft energie nodig om te herstellen en bij een te enthousiaste snoei gaat een boom ook reageren met heel veel waterlot. Dit gaat vaak ten koste van de vorm.

Wij raden aan om de meeste soorten loofbomen in juli t/m september te snoeien. Een loofboom kan zich dan goed herstellen voor de winter en is dan ook het minst vatbaar voor ziektes en schimmels.

Het is belangrijk om met scherp gereedschap de wond zo klein mogelijk te houden. Dus haaks op de tak en net boven de takkraag.

Snoei dode takken als eerste weg. Verwijder kruisende en schurende takken evenals takken die vanaf een tak terug de kroon ingroeien.

Loofbomen kopen?

Bij Tenhoven-bomen.nl uit Apeldoorn vind u een groot assortiment loofbomen vanaf een jonge boom tot een volwassen exemplaar. Bestel online de boom van uw keuze of kom langs om in de verschillende seizoenen de loofboom te bekijken. U bent van harte welkom op onze kwekerij in Wenum-Wiesel, gelegen naast Apeldoorn.

Grote loofbomen kopen?

Bent u op zoek naar echt grote bomen? Bomen die al een volwassen uitstraling hebben? Kijk dan eens bij onze grote bomen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring