Hortensia’s behoren tot de meest bekende tuinplanten. Het zijn bijzonder sterke planten die gekenmerkt worden door hun kleurrijke, volle bloemen. Mede dankzij het ontdekken van nieuwe soorten en het kweken van nieuwe kruisingen wordt de hortensia weer steeds vaker aangeschaft. Bij Ten Hoven Bomen hebben we een ruim assortiment hortensia's. Ook voor uw tuin is er bij ons een perfecte hortensia te vinden!

Hortensia's kopen?

Hortensia's zijn algemeen bekend. De hortensia heeft  jarenlang de nederlandse tuinen gesierd.  In de 20e eeuw werd de hortensia gaandeweg minder populair. Maar mede door de ontdekking van nieuwe soorten en het kweken van nieuwe kruisingen wordt de hortensia weer steeds vaker gekweekt en aangeschaft. Bestel bij ons deze pluimhortensia of kies uit één van de vele andere soorten. Of het nou gaat om een boombak, border, als haag of op een ander mooi plekje, er is altijd wel een mooie hortensia te vinden die passend is.

Welke soorten hortensia's zijn er verkrijgbaar?

Er zijn honderden soorten hortensia's. De laatste tijd wordt de pluimhortensia steeds meer aangeplant. De hortensia's zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen. De bekende boerenhortensia, Hydrangea macrophylla, is een hortensia die bloeit op tweejarig hout. Daarnaast heb je nog de zogenaamde pluimhortensia's waarvan de Annabelle en de Limelight de populairste zijn. Deze hortensia's bloeien op eenjarig hout en kunnen dus elk voorjaar teruggesnoeid worden waarna ze datzelfde jaar weer vollop in bloei komen.  De boerenhortensia's zijn er in veel kleuren en vormen. In 2010 is er een nieuwe ontwikkeling bij: De Hydrangea 'Forever & Ever'. Deze bloeit net als de pluimhortensia op eenjarig hout. Verder is deze hortensia sterker en compacter.  De hortensia kan soms ook te groot worden voor mensen. Op zoek naar een kleiner blijvend soort? Dit is de Hydrangea paniculata 'Little Lime'. Deze hortensia blijft klein en is ook nog eens heel sterk.  Een paar mooie soorten die ook de moeite waard zijn:  Eikenbladhortensia (mooie herfstkleuren en bijzonder blad) en de pluimhortensia 'Wim's Red' (Verkleurende bloemen, bordeauxrood jong hout). We hebben overigens ook de klimhortensia in ons assortiment!

Wanneer is de beste tijd om hortensia’s te kopen?

Omdat hortensia’s in pot worden gekweekt, kunnen ze in principe het hele jaar door  worden aangeschaft en geplant. Maart/april is echter de beste periode. Wanneer u hortensia’s gaat aanplanten, kunt u ze een goede start geven door de grond te verbeteren met DCM Vivivimus voor zuurminnende planten.

Hoe moet ik de hortensia's verzorgen?

Een hortensia heeft veel water nodig. Zeker de macrophylla soorten kunnen heel slecht tegen droogte en moeten bij een warme zomer extra voorzien worden van water. Hortensia's houden van vruchtbare, zure grond.  De Pluimhortensia verdraagt een plek in de volle zon beter dan de boerenhortensia. Zorg altijd voor genoeg vocht! De kleur van veel hortensia's is vaak afhankelijk van de zuurgraad en het ijzergehalte in de grond. 

Hoe moet ik een hortensia snoeien?

Om de boerenhortensia, Hydrangea macrophylla, mooi te houden kun je als het beste elk jaar snoeien. Snoei een kwart tot een derde van de oudere, dikke takken bij de grond weg en zo heb je na 3 á 4 jaar de hele plant verjongt.  Als de hortensia door droogte of vorst niet mooi meer is kunnen in het vroege voorjaar, na de ergste vorst, ook alle takken weggeknipt worden. De plant loopt dan weer frisgroen uit maar dat jaar zullen er dan amper bloemen te zien zijn. De 'Forever and Ever' kan wel heel het jaar door gesnoeid worden. Deze boerenhortensia vormt elk jaar nieuwe knoppen. 

De Pluimhortensia als de Hydrangea paniculata soorten en de Annabelle kunnen elk jaar gesnoeid worden. Als de plant elk jaar in maart teruggesnoeid wordt tot 20 of 30 cm boven de grond krijg je de grootste bloemen. Voor een meer vollere struik met wat kleinere bloemen kun je het beste wat minder snoeien. Kort de takken een beetje in en haal slechte en kruisende takken weg.

Hortensia kopen?

Wilt u een hortensia kopen? Dan bent u bij Ten Hoven Bomen aan het juiste adres. U kunt de hortensia van uw keuze eenvoudig online bestellen. Wij zorgen ervoor dat uw nieuwe hortensia netjes bij u thuis wordt afgeleverd. Maar u mag uw order ook afhalen bij onze kwekerij in Apeldoorn! Komt u ergens niet uit? Neem gerust contact met ons op. Als dé boomspecialisten van Nederland adviseren wij u graag over welke hortensia het beste past bij uw tuin en uw wensen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring