Mispelbomen kopen?

Het gezegde luid: Zo rot als een mispel. Dit betekend dat iets of iemand door en door rot is wat natuurlijk niet echt positief is. In de letterlijke zin is dit juist andersom. Mispels moeten rot zijn om ze lekker te kunnen eten. Wilt u deze vergeten vrucht uit eigen tuin oogsten? Dat kan! Bestel bij ons uw eigen mispelboom en maak uw keuze uit de soorten en maten die wij aanbieden. 

Wat is een mispelboom?

De mispel, Mispilus germanica, is een kleine grillige boom of struik uit de grote Rozenfamilie. Al duizenden jaren werdt de mispel aan de Kaspische zee verwerkt en gegeten. De Romeinen haalden deze wilde mispel naar Europa waarna hij verder verspreid is geraakt. Lange tijd was deze exclusieve vruchtboom overal te vinden in klooster en kasteeltuinen en bij boerderijen. De mispels werden naast hun bijzondere smaak ook geteelt om hun goede werking voor de spijsvertering. Later is hij een beetje in de vergetelheid geraakt maar de laatste jaren is er meer aandacht voor vergeten fruit en groente en zo vind ook de mispel zijn weg weer naar de Nederlandse tuin. 

De vrucht

Een mispel is rijk aan vitamine C, voedingsvezels, anti-oxidanten en mineralen. Verder zou het bloedingen stelpen, helpen bij nierstenen en verschillende soorten pijnen. En alsof dit nog niet genoeg is, mispels bevatten pectine wat lood en kwik uit je lichaam haalt. Kortom, je zou de mispel een superfood kunnen noemen!

De mispel komt in het najaar aan de boom en moeten blijven hangen tot na de eerste nachtvorst. Hierna kunnen de mispels geplukt worden. Dan moeten ze nog een aantal weken blijven liggen om te rijpen. Als ze donker kleuren en zacht worden zijn de mispels te eten. De smaak van deze exclusieve vrucht wordt omschreven als een combinatie van een appel en een peer met tonen van abrikoos. Naast vers kunnen de mispels ook verwerkt worden in een gelei of  andere gerechten.

De boom

Een mispelboom heeft dikviltig blad die in de herfst verkleurd naar geeloranje tot goudbruin.Een mispelboom bloeit in de eerste week van mei met grote witte bloemen. Het is een langzaam groeiende boom die uiteindelijk vaak breder wordt dan de hoogte. Zeker op oudere leeftijd ontwikkeld het een prachtig grillige kroonvorm wat ook in de winter een prachtig gezicht is. Ook voor de kleinere tuin is een mispelboom een goede keus omdat de boom meestal niet groter wordt dan 3 tot 4 meter. Een mispelboom kan erg goed tegen zomerse hitte! De mispel germanica heeft stekelige takken maar de gecultiveerde vormen meestal niet. Een mispelboom is zelfbestuivend.

Soorten mispelbomen.

De Mespilus germanica als wilde mispel heeft stekelige takken. Bij gecultiveerde mispels ontbreken deze.  Er zijn een aantal goede cultivars geselecteerd die extra grote vruchten leveren. De meest voorkomende soorten zijn de 'Bredase Reus' en de 'Westerveld'. Bredase Reus heeft opvallend grote vruchten en de westerveld middelgrote vruchten met een grote opbrengst.

Verzorging van de mispelboom

Een mispel heeft niet veel verzorging nodig en is een makkelijke vruchtboom. Een mispel plant u het best in een voedselrijke vochtige grond. Voor het beste resultaat volgt u onze aanplantinstructie. Wilt u de boom zelf planten, maak dan gebruik van onze aanplantpakketten om de boom de beste start te geven.

Een mispelboom hoeft bijna niet gesnoeid worden. Knip in de zomer de storende en kruisende takken weg en zorg voor genoeg licht in de kroon. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring