De populariteit van bamboe is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vroeger stonden ze vooral bekend als woekeraars maar tegenwoordig zijn er nieuwe polvormende soorten die deze eigenschap niet hebben. Bamboe heeft een ietwat tropische uitstraling. Veel soorten zijn vanwege hun blad, stengelvormen, stengelkleuren en de grote variatie in groeivormen zeer de moeite waard om aan te planten! Wintergroen dus jaarrond aanwezig. Geschikt voor een losse groenblijvende haag en jaarrond privacy in uw tuin.

Wat is bamboe?

Bamboe is de naam voor een aantal plantensoorten in de geslachtengroep van de grassen. Typische zijn de holle stengels die op regelmatige afstand onderbroken worden door knopen waar de bladeren aan gehecht zijn. De stengels zijn vaak stevig door de dicht opeen staande vezels. De naam Bamboe komt uit het maleis en is in vrijwel alle talen vergelijkbaar. Bamboe komt in allerlei klimaten voor, van koude berggebieden tot tropische streken.  Veel bamboe soorten verspreiden zich hoofdzakelijk via de wortels, het zogenaamde woekeren. Deze eigenschap heeft er voor gezorgd dat veel mensen de bamboe met argwaan benaderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel soorten bamboe die prima in toom te houden zijn. We onderscheiden twee soorten bamboe: Woekerend en niet woekerend.

Niet woekerende bamboe

Niet woekerende bamboe zijn bamboe soorten die zich uitbreiden door de zogenaamde polvorming vergelijkbaar met veel siergras soorten. De pol wordt steeds groter maar de bamboe komt niet op allerlei plekken naar boven waar dat niet gewenst is. Een mooie polvormende sierbamboe is de Fargesia robusta 'Campbell' 

Woekerende bamboe

Woekerende bamboe zijn bamboe soorten die zich verspreiden via de wortelsuitlopers. Om de bamboe in toom te houden is het aan te raden om een wortelscherm rond de wortels te plaatsen. Wat ook goed werkt is om de bamboe te plaatsen in een grote specikuip waarvan de onderkant weggehaald is. De woekerende bamboe soorten zijn ook uitermate geschikt om een mooie haag van te maken. Een mooi soort bamboe is de Zwarte bamboe met opvallend donkere stengels. 

Hoe hoog wordt een bamboe struik?

De lengte van de stengels van de bamboe varieert erg per soort. Sommigen kunnen tot wel 35 meter hoog worden(Reuzenbamboe) terwijl er dwergsoorten zijn die maar een centimeter of 20 bereiken. Veel bamboe soorten kunnen erg snel groeien tot soms wel een meter per dag. 

Toepassingen van de Bamboe

Bamboe kan op allerlei verschillende manieren gebruikt worden. De stengels zijn met hun holle vorm en grote stevigheid uitermate geschikt voor allerlei doeleinden. Op de boomkwekerij kunnen we niet zonder deze plant omdat bijna alle jonge bomen gekweekt worden aan bamboestokken. Ook bij het vormen van bomen zoals de lei, dak en andere vorm bomen is de bamboe onmisbaar. Naast deze toepassing wordt de bamboe ook gebruikt als muziekinstrument, speelgoed, bouwmateriaal, touw, garen en kleding. De mogelijkheden van de Bamboe zijn schijnbaar eindeloos!

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring