Bessenstruik kopen? Superfood uit eigen tuin!

 

De eetbare tuin wint steeds meer terrein en bessen passen daar natuurlijk heel goed bij. Plant een van de vele soorten bessenstruiken in eigen tuin en geniet van de rijke opbrengst van deze gezonde vruchten die in een winkel vaak niet te betalen zijn. Een bessenstruik is makkelijk in onderhoud en heeft weinig ruimte nodig. Bessen zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. De meeste soorten kunnen vers gegeten worden of verwerkt in jam of allerlei gerechten.

Soorten bessenstruiken

Bessen zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. De bekendste bessensoorten zijn: Rode bes, de zeer gezonde blauwe bes, zwarte bes en de witte bes. Bij bessenstruiken hebben we het in het algemeen over de struiken die speciaal gekweekt zijn voor het leveren van goed eetbare bessen.

Rode bessen of aalbessen, oud en vertrouwd!

De rode bes, ook wel aalbes genoemd, is misschien wel de bekendste bessensoort. Deze bessenstruik is makkelijk in onderhoud en verzorging en stelt geen hoge eisen aan de standplaats. Populair bij de hobbytelers is de 'Jonkheer van Tets' met een rijke opbrengst en een zoetzuur tot zoete smaak.

Binnen deze soort (Ribes rubrum) valt ook de witte bes. De witte bes heeft als voordeel dat hij minder aantrekkelijk is voor vogels. De 'Witte Hollander' is een echte aanrader met een grote opbrengst en een goede smaak

Zwarte bessen, mmm cassis!

Ook de zwarte bes (Ribes nigrum) zit vol met vitamine C, mineralen en antioxidanten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholestetorol verlagend en bieden bescherming tegen een heel aantal ziekten. Vers gegeten wordt de zwarte bes minder gewaardeerd maar bij verwerking ontstaat de lekkere cassis smaak. De 'Titania' is een goede zwarte bessensoort.

Blauwe bessen, superfood!

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum), ook wel Amerikaanse bosbes genoemd, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze staan ook wel bekend als superfood omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en daarnaast ook anthocyaan bevatten. Anthocyaan is een blauwe kleurstof die goed is voor de doorbloeding van bloedvaten. Een goede, veel aangeplante, blauwe bes is de 'Bluecrop'.

Daarnaast is er nog de japanse wijnbes en de kruisbes in verschillende soorten.

Verzorging en snoei van bessenstruiken

Blauwe bessen en kruisbessen doen het ook in de halfschaduw, maar de meeste bessenstruiken staan het liefst in de zon. Zo krijg je de lekkerste en grootste vruchten.

Bessenstruiken verlangen een voedingsrijke grond en vooral in de rijpingsperiode voldoende water en zon. Blauwe bessen hebben de voorkeur voor een wat zuurdere grond.

Snoei de bessenstruiken elk jaar om de beste resultaten te halen. Snoei bij voorkeur na de oogst tot in januari de oude takken eruit om genoeg licht in de struik te krijgen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring