Terug naar fruitbomen

Abrikozen, Perziken en Nectarines

Abrikozen, Perziken en Nectarines uit eigen tuin?

Bij ons bent u bij het juiste adres voor goede kwaliteit fruitbomen in diverse maten en soorten. Abrikozen, perziken en nectarines komen oorspronkelijk voor in warmere landen maar kunnen op een goede plek in ons klimaat ook goed groeien en vruchten geven. Ze hebben van alle fruitsoorten wel de meeste zon en warmte nodig om een goede oogst te garanderen. Op een warme en beschutte plek gezet kunt u genieten van deze heerlijk zoete zomervrucht. 

Perziken en Nectarines

De perziken en nectarines, Prunus persica, zijn nauw verwant. De nectarine is een mutatie van de perzik. Perziken hebben een harige, pluizige schil en die van de nectarine is glad. Verder zijn er geen verschillen. Beiden kunnen gevoelig zijn voor de krulziekte. Ze gaan er niet aan dood en dragen gewoon vrucht, maar het blad ziet er dan minder mooi (gekruld) uit. Het beste is om de aangetaste bladeren direct te verwijderen waarna er weer nieuwe gezonde bladeren zullen verschijnen.

Perziken komen oorspronkelijk uit China maar zijn via Perzië in Europa terecht gekomen. Vandaar de naam Prunus persica. De perzik en nectarinebomen hebben een warme zonnige plaats nodig om de bloemen vroeg in het voorjaar te beschermen. Als je sappige perziken en nectarines wilt hebben is het belangrijk dat de bomen niet te droog staan. Kalkrijke tuingrond is nodig voor een goede ontwikkeling van veel vruchtbomen. De perzik en nectarine draagt op tweejarig hout en is zelfbestuivend. ZON is het toverwoord.

Abrikoos

De Abrikoos, Prunus armeniaca, is een populaire steenvrucht afkomstig uit Noordoost-China. Al in 70 v. Chr. werd de abrikoos, door de Romeinen, via Griekenland over heel Europa verspreid. De Abrikozenboom is een mooie boom met prachtig blad. Bij de abrikoos is het net als bij de perzik belangrijk dat de boom tegen een zonnige muur staat waar hij behalve van de zon, ook warmte meepakt van de muur. Verder kan bij vorst de boom afgedekt worden. De 'Tros Oranje' is een geschikte soort in het Nederlands klimaat. Zorg voor een zonnige en beschutte standplaats.

Snoei van de abrikoos, perzik en nectarine.

Jonge abrikoos, perzik of nectarine bomen kunnen bij het planten radicaal gesnoeid worden op eental scheuten na die mooi verdeeld staan. Zo leg je de basis voor een mooi verdeelde kroon.  Zorg ervoor dat een abrikoos, perzik of nectarine boom een mooi open kroon houdt. Dun de jonge takken rond de langste dag uit en snoei de lange takken een stukje terug. Een open kroon zorgt ervoor dat er genoeg lucht en licht bij de vruchten komt wat nodig is om een goede rijping te garanderen. Het loont om een deel van de beginnende vruchten weg te halen zodat de overige vruchten beter rijpen. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring