Terug naar struiken

Heesters (Bloeiende struiken)

Op zoek naar een mooie heester of struik voor in uw tuin? Bij ons kunt u de mooiste heesters kopen! Kies uit ons uitgebreide assortiment en vul uw tuin met prachtige kleuren en vormen van de verschillende soorten sierheesters. Heesters kopen is bij ons online heel gemakkelijk! Koop een heester voor die ene open plek in de tuin of als vulling van een border. Houd bij het kopen van de heester rekening met grondsoort, licht en de beschikbare ruimte.

Een sierheester kopen?

Bij ons bent u op het goede adres voor goede kwaliteit heester. Kies uit ons ruime assortiment heesters in allerlei soorten, kleuren en maten. Heesters of struiken worden vaak in combinatie met vaste planten gebruikt om een border te vullen. Struiken en heesters worden vaak niet zo groot als een boom wat ze ook zeer geschikt maakt voor een kleinere tuin. 

Wat zijn heesters of struiken?

Heesters, ook wel struiken genoemd, is een verzamelnaam voor allerhande soorten planten die als struik gekweekt zijn. Heesters of struiken zijn houtige planten die zich boven of al in de grond vertakken in een aantal takken. Ze hebben houtige takken wat het verschil is met vaste planten en ze hebben geen vrije stam of stammen wat het verschil is met de bomen of meerstammige bomen. Struiken komen overal in de natuur voor en zijn vaak te vinden in struwelen (vegetatie van 1 tot 5 meter hoog), bossages en aan de randen van bossen. Veel heesters zijn dicht vertakt wat ze tot een goede schuilplaats voor vogels maakt. 

Meerstammige bomen, ook wel struikbomen genoemd zijn verwant aan de struiken of heesters. Meerstammen worden ook regelmatig gekweekt uit struiken die zo gesnoeid worden dat er een aantal hoofdstammen ontstaan. Op zoek naar een meerstammige boom? Kijk bij onze meerstammen. 

Door de grote variatie aan heesters is er altijd wel een heester die past bij u in de tuin!

Soorten heesters

Er zijn duizenden soorten heesters op de wereld. Van het krentenboompje met zijn opvallende vroege bloei tot de kronkelhazelaar met de karakteristieke kronkelige takken. Heesters zijn heel verschillend in kleur, bloei- en groeiwijze, vorm en geschiktheid qua standplaats. Heesters dragen vaak prachtige nederlandse namen die ze te danken hebben aan hun, vaak bloeiende, eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan: ParelstruikkardinaalsmutsPronkklokje en Lamperpoetserstruik. Een aantal voorbeelden van mooie heesters onderverdeeld op hun sierwaarde of andere eigenschappen.

Heesters die niet zo groot worden.

Heeft u wat minder ruimte in de tuin? Misschien is een van deze soorten wat voor u: 

Heesters met een opvallende bloei

Er zijn een heel aantal soorten sierheesters die prachtig bloeien. Een greep uit ons assortiment:

Heesters met mooie herfstkleuren

Veel struiken kennen net als bomen een herfstverkleuring. Een paar soorten die ook in de herfst echte eyecathers zijn:

  • Kardinaalsmuts, Euonymus alatus 'Compactus', kleine heesters groeit breedt uit scharlakenrode herfstkleur.
  • Lamperpoetserstruik, Fothergilla major,  langzaamgroeiende heester, oranje, rood en gele herfstkleuren.
  • Zwarte tupeloboom, Nyssa sylvatica, struik of kleine boom, oranjerood tot paars verkleurend.

Heesters met opvallende bessen

Na de bloei vormen veel heesters vruchten waarvan een aantal soorten opvallende kleuren krijgen. Een paar struiken met opvallende bessen zijn:

Standplaats en verzorging van heesters

Er zijn veel verschillende soorten heesters en struiken en elk soort stelt zijn eigen eisen aan de grondsoort waarop ze het beste gedijen. 

Zoals alle planten hebben ook heesters de eerste jaren water nodig. Bekijk ons advies water geven voor meer informatie hierover. Daarnaast is het altijd aan te raden om de bodem te verbeteren met de universele bodemverbeteraar Vivimus. Voor de zuurminnende soorten kan het beste Vivimus voor zuurminnende planten gebruikt worden. Bekijk onze aanplantinstructie voor heesters om de groenblijvende struik op de beste manier aan te planten. Wij kunnen dit natuurlijk ook voor u verzorgen. Kies voor de optie aanplanten in het bestelproces of informeer bij ons naar de mogelijkheden. 

Belangrijk is om de plantplaats de eerste 2 a 3 jaar vrij te houden van onkruid!

Snoeien van heesters

Snoeien doet groeien! Hoe meer takken er van een heester weggeknipt wordt hoe meer er weer aan gaat groeien. 

Er zijn een aantal algemene aandachtspunten voor het snoeien van struiken en heesters. 

  • Snoei dode en slechte takken weg om een vitale struik te houden
  • Struiken die in de winter, voorjaar of begin van de zomer bloeien kunnen na de bloei gesnoeid worden. 
  • Struiken die in de zomer of het najaar bloeien op eenjarig hout moeten in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Doe dit wel als er geen erge nachtvorst meer komt. 
  • Bij alle soorten die op tweejarig hout bloeien is het belangrijk om altijd maar een deel van deze takken weg te knippen en niet allemaal. Zo kan er dat jaar nog bloesem komen.
  • Om de grootte van de heester te beperken en om de struik te verjongen is het goed om van binnen uit een aantal takken helemaal weg te nemen. Hierdoor krijgen de overige takken genoeg ruimte kunnen er nieuwe scheuten van binnenuit groeien. Bijkomend voordeel is dat de heester er niet zo gesnoeid maar natuurlijk uitziet. Snoei elk jaar niet meer dan eenvierde van de takken weg.
  • Bij bontbladige en sommige andere soorten is het belangrijk dat ongewenste takken met andere kleur bladeren tijdig weggesnoeid worden. 

Het is belangrijk om scherp gereedschap te hebben zodat de snoeiwonden het beste kunnen herstellen.

Mocht u vragen hebben? Informeer gerust bij ons voor de beste manier om uw aangekochte struik te onderhouden.

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring