Azalea's zijn heesters die opvallen door hun uitbundige bloei in felle kleuren. Azalea's behoren eigenlijk tot de Rhododendrons maar worden vaak apart benoemd omdat ze in tegenstelling tot hun wintergroene familieleden meestal bladverliezend zijn. 

Wat zijn azalea's?

Azalea's zijn vaak bladverliezende heesters die  behoren tot het geslacht van de Rhododendrons. Er zijn allerlei soorten azalea te koop die ook in allerlei kleuren kunnen bloeien. De Japanse azalea's hebben kenmerkend kleine blaadjes en worden vaak niet zo groot. Deze soort behoudt alleen zijn blaadjes bij een milde winter. Daarnaast is er ook nog een grote groep bladverliezende Azalea die meestal heel goed winterhard zijn. Binnen deze groep zijn ook een heel aantal grotere planten verkrijgbaar die eigenlijk altijd opvallen door hun uitbundige bloei.

Wat is het verschil tussen een Rhododendron en een Azalea?

Veel mensen denken dat Azalea's en Rhododendrons verschillende families zijn. Maar sinds enkelen tientallen jaren is het een grote blije bloeiende familie. Azalea's hebben zich aangesloten bij de hoofdfamilie Rhododendrons en sinsdien noemen we de Azalea's officieel ook gewoon wetenschappelijk Rhododendron met soms nog een afkorting voor de azalea in de naam. Azalea's bloeit vaak nog uitbundiger dan de andere Rhodo's en de meeste soorten verliezen bij een echte winter het blad. 

Hoe kun je een azalea het beste snoeien?

Een azalea is prima te snoeien maar het hoeft zeker niet. Vaak wordt er gesnoeid om de azalea wat kleiner te maken of te houden. Om een mooie volle plant te krijgen met een maximaal aantal bloemen is het goed om de net uitgebloeide bloemen weg te knippen wat meestal tussen eind juni en eind juli is. Wat verder nog prima kan is wat langere takken wegknippen. Het mooiste is om deze takken een stukje onder de buitenste bladeren weg te snoeien zodat het niet opvalt.

Op welke standplaats doet een Azalea het goed?

Een Azalea houdt net als andere Rhodo's van een plelkje in half in de schaduw. Azalea's houden van lichtzure tot zure grond. Verbeter de bestaande grond met Vivimus voor zuurminnende planten. Azalea's kunnen zowel als solitair en in groepen aangeplant worden. Koop azalea's voor een wolk van uitbundige bloei. Combineer de Azalea met andere  struiken als de Japanse esdoorn, hortensia's of een Japanse sierkers.

Een azalea kopen?

Azalea's kopen doet u vertrouwd online bij Ten Hoven Bomen. Azalea's passen in elke tuin.

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring