Zeker met de teloorgang van de Buxus heeft de Japanse hulst enorm aan populairiteit gewonnen. De Japanse hulst wordt vaak gezien als buxusvervanger maar is veel meer dan dat. Ideaal als groenblijvende haagplant, bolvorm maar ook als solitaire plant is de Japanse hulst een veel gebruikte groenblijvende haagplant.

Wat is de Japanse hulst?

De Japanse hulst, ilex crenata, is een kleinbladige hulst soort die ook in de winter groen blijft. De Ilex crenata komt van nature voor in China, Taiwan, Japan en Korea. Japanse hulst kan in deze omgeving uitgroeien tot wel 8 meter hoog maar in ons klimaat zul je zelden zulke grote exemplaren tegenkomen.  Door zijn groeiwijze en de kleine blaadjes vertoont deze plant grote gelijkenis met de bekende Buxus. De Japanse hulst wordt dan ook gezien als de buxusalternatief bij uitstek! Er zijn een heel aantal soorten Japanse hulsten met allemaal verschillende groeiwijze, kleur en vorm van de blaadjes. Sommigen zijn wat meer geschikt voor een kleinere haag terwijl anderen weer meer geschikt zijn voor een groenblijvende bolvorm.  

Japanse hulst als Buxusvervanger?

Vanaf 2005 wordt de buxus aangetast door een schimmel en de laatste jaren daarnaast ook  door de rupsen van de buxusmot. De een z'n brood is de ander z'n dood gaat hierbij zeker op. Daar veel mensen van de Buxus af wilden werd er in alle haast gezocht naar een goed alternatief. Met de Japanse hulst is er één gevonden die door veel mensen niet van de buxus te onderscheiden is. Net als de Buxus is de Ilex crenata ook prima te snoeien, wintergroen, compact groeiend en heeft hij kleine blaadjes. Kortom, een waardig vervanger.

Hoe en wanneer kun je de Japanse hulst het beste snoeien?

Om een mooie volle struik of haag te krijgen is het aan te raden de Japanse hulst regelmatig te snoeien. De eerste snoeironde kan plaats vinden in de maand juni. De tweede keer kan de Japanse hulst in augustus gesnoeid worden. Als je de hulst vaker dan twee keer snoeit zal deze nog voller worden. Gebruik altijd scherp gereedschap en snoei bij voorkeur op een bewolkte dag. 

Handige tip uit de praktijk: Leg een zeil strak langs een ilexhaag in het grind. Alle snoeiafval valt hierop en met een beetje handigheid kun je zo alle snoeisel in een keer weggooien. Scheelt in ieder geval een hoop harken tussen het grind.

Wat is een goede standplaats voor de Japanse hulst?

De Japanse hulst is een makkelijke plant die het op bijna elke ondergrond wel gaat doen. Zowel in de zon, halfschaduw als schaduw zal de Ilex crenata het gaan doen. Het beste groeit deze groenblijvende haagplant op vochthoudende humusrijke grond. Hij houdt niet van een constante natte grond evenals teveel kalk. 

Japanse hulst kopen?

Bij Ten Hoven Bomen koop je uitstekende Japanse hulst in allerlei kleuren en maten. Op zoek naar een mooie kleine groenblijvende haag? Koop de Japanse hulst. Op zoek naar een mooie bolvorm voor in een pot op het terras? Koop de Japanse hulst! Op zoek naar een strakke vakbeplanting waar een blok van gesnoeid kan worden? De Japanse hulst. Kortom een veelzijdige wintergroene plant met eindeloze mogelijkheden!

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring