Amberbomen hebben van alle loofbomen misschien wel de mooiste herfstkleuren. Maar ook de rest van het jaar is de Amberboom een echte meerwaarde in de tuin!

Veel mensen kopen een amberboom als ze op zoek zijn naar een mooie boom met opvallende herfstkleuren. En terecht, de amberboom heeft misschien wel de spectaculairste herfstkleuren van alle bomen! Geel, oranje, rood, paars tot purper, elk jaar is het weer een genot om met de amberboom de herfstperiode in te gaan. Ook in de andere seizoenen is de amberboom een echte aanwinst in de tuin! Met zijn mooi gevormde frisgroene blad en bij een aantal soorten de mooie kurklijsten heeft de amberboom elk seizoen een meerwaarde!

Een amberboom kopen?

Als u een amberboom wilt kopen is het natuurlijk van belang om de goede keus te maken. De liquidambar kan namelijk in veel soorten en maten gekocht worden. De meeste soorten hebben spectaculaire herfstkleuren.

Wat is een amberboom?

Een amberboom, liquidambar, is een prachtige loofboom met opvallend ingesneden blad en meestal opvallende herfskleuren. De meest voorkomende amberboom is de Liquidambar styraciflua, afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika waar deze boom tot wel 40 meter hoog kan worden. In april/mei bloeit de amberboom onopvallend. Hierna komen de stekelige vruchten die tot in de winter de boom sieren.

Waar komt de naam amberboom vandaan?

De amberboom, liquidambar, dankt zijn naam aan de welriekende hars die vrijkomt uit de barst van de boom als deze beschadigt wordt. Deze sterk geurende stof wordt gebruikt in allerlei parfums, lijmen en andere toepassingen. De geur van de hars heeft wel wat weg van de echte amber die gevonden wordt in de maag van potvissen. Liquidambar is een combinatie van liquid: vloeistof en ambar: Amber.  De meest voorkomende amberboom is de Liquidambar styraciflua. Styraciflua kan vrij uitgelegd worden als 'Vloeiend als een styrax' wat slaat op een familielid van de amberboom de styrax. In andere delen van de wereld wordt deze styrax gebruikt als productieboom voor de vloeibare ambergeurende hars.

De boom is in 1681 van Noord-Amerika naar London gebracht. De Indianen gebruikte de boom voor geurstof en als medicijn. Ze tapte de gom uit de boom. In Nederland wordt een liquidambar 10 tot 20 meter terwijl hij in Amerika wel 45 meter hoog kan worden.

Welke verschillende soorten amberbomen zijn er?

Er zijn allerlei soorten amberbomen leverbaar. Zowel in soorten als in vormen zijn er allerlei verschillen. Van de liquidambar zijn een aantal soorten aanwezig op onze kwekerij. De herfstkleuren zijn vaak afhankelijk van de standplaats en het vochtigheidsgehalte in de bodem. Een aantal soorten op een rijtje met daarbij informatie over het verschil in hoogte, vorm en uitstraling.

Soort Volwassen hoogte Kroonvorm/Bijzonderheden
Liquidambar styraciflua 20-30 m Breed eivormig, windgevoelig
Liquidambar styr. 'Worplesdon' 10-15 m Piramidaal, goed bestand tegen extreem weer
Liquidambar styr. 'Stared' 15-20 m Piramidaal, dicht vertakt
Liquidambar styr. 'Silver King' 10-15 m Breed piramidaal, bonte bladeren geen opvallende herfskleuren
Liquidambar styr. 'Thea'  5-7 m Smal opgaand
Liquidambar styr. 'Palo Alto' 15-20 m Regelmatig piramidaal, opvallende kurklijsten, kleinere bladeren
Liquidambar styr.'Lane Roberts' 15-20 m Breed piramidaal, open kroon, betrouwbare herfstkleuren
Liquidambar formosana var. monticola 20-25 m Breed waaiervormig, dichte kroon, goed tegen vorst
Liquidambar styr. 'Slender Silhouette' 15-20 m Smal zuilvormig, blijft smal
Liquidambar styr. 'Gum Ball'  Afhankelijk van de ent. Compacte, dichtvertakte bolvorm.

Amberboom als lei of dakboom?

Net als van veel andere soorten bomen zijn ook amberbomen leverbaar als dak en leivorm. Dus heeft u weinig ruimte in de tuin en wilt u zichtlijnen blokkeren of privacy creëren koop dan een een amber leiboom of dakboom. Alle mooie eigenschappen van de amberboom met de mooie herfstkleuren en prachtig blad maar dan in het formaat die past bij u wensen. Bekijk ons aanbod amberdakbomen en amberleibomen.

Elk jaar verschillende herfstkleuren?

De spectaculaire kleur van de herfstbladeren is elk jaar weer een echte eyecatcher.  Toch kan het per jaar verschillen hoe opvallend de herfstkleuren zich ontwikkelen. De verkleuring van de bladeren hangt namelijk af van een aantal factoren. Al eerste de vochtigheid van de bodem. Als de amberboom op een vochtige standplaats staat zullen de herfstkleuren over het algemeen wat donkerder uitvallen. Denk aan purper of bordeaurood in tegenstelling tot de op een drogere standplaats, oranjerood tot geel. Naast de vochtigheid van de bodem speelt het verloop van de temperatuur ook een rol. Bij een plotselinge daling van de temperatuur of een meer geleidelijke daling zal de verkleuring ook anders plaats vinden. Dit geldt overigens voor alle bomen met herfstkleuren.

Planten en verzorging van een amberboom.

Een amberboom kunt u het hele jaar door planten als deze uit container komt. Het aanbod amberbomen uit volle grond is veel groter en deze zijn leverbaar vanaf oktober t/m april/mei. Wij raden aan om de amberboom goed te snoeien bij het aanplanten. Volg onze aanplantinstructie of laat ons uw boom vakkundig aanplanten.

Als u een amberboom koopt is het natuurlijk belangrijk dat deze zich goed gaat ontwikkelen in uw tuin. Een amberboom houdt niet van langdurige droogte en heeft de voorkeur voor een plekje in de zon of halfschaduw. Een amberboom gedijd goed op een vochtige standplaats.

Snoeien van een amberboom

De amberboom hoeft over het algemeen niet veel gesnoeid te worden. Snoei waar nodig kruisende en schurende takken weg in de zomer, in de maanden juli en augustus. Mochten er wat toppen van de takke bevroren zijn dan kunnen deze in het voorjaar teruggesnoeid worden. Bij de Bolamberboom, liquidambar styr. 'Gum ball' kun je met een heggeschaar of snoeischaar elke zomer de lange uitlopers teruggesnoeid worden zodat het een mooie evenwichtige bol blijft. De leiamberboom en de dakamberboom kunnen elke zomer met een heggeschaar of snoeischaar één of twee keer gesnoeid worden. Voor het beste resultaat aan het begin en aan het eind van de zomer de schermen of dakvormen als een heg snoeien.

Ik wil een amberboom kopen.

Heel mooi! Wij helpen u graag verder. Bekijk ons aanbod online of kom langs om zelf een amberboom uit te zoeken. Bij ons vindt u ook de grotere maten amberbomen voor direct resultaat!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring