Terug naar tuinplanten

Heesters voor vakbeplanting

Vakbeplanting nodig?

Heesters worden in het openbaar groen veel ingezet om vakken en borders te beplanten. Dit omdat ze vaak relatief makkelijk in onderhoud zijn en goed tegen een stootje kunnen. Gemeenteplantsoen worden ze ook wel genoemd. Maar wie denkt dat deze heesters saai en truttig zijn heeft het mis. Er zijn allerlei soorten leverbaar die ook echt een aanwinst kunnen zijn voor uw tuin!

Bij ons vind u een ruim assortiment aan goedkope planten die uitermate geschikt zijn voor het vullen van borders en het creëren van blokken of hagen. Heesters voor vakbeplanting worden meestal in bossen van 10 of 25 stuks geleverd met kale wortel. Naast de vaste planten zijn deze heesters uitermate geschikt om een aantal vierkante meter tuin op te vullen en sfeer te geven. Gecombineer met een mooie solitair meerstam of struik of plant het aan als onderbeplanting bij een mooie boom. 

Soorten vakbeplanting.

Er zijn allerlei soorten vakbeplanting. De soorten zijn geselecteerd op specifieke eigenschappen die ze geschikt maken als vakbeplanting.

Er zijn soorten die laag blijven en breed uitgroeien en goed inzetbaar zijn voor stroken aan de voorkant van een border of als bodembedekkers. Een goed voorbeeld hiervan is de Lonicera pileata die vaak niet hoger wordt dan 60 cm en ook in de winter groen blijft. De Lonicera soorten zijn bovendien ook heel makkelijk te snoeien.

Kies voor een opvallende gele bloemenzee met de bekende Forsythia intermedia 'Spectabilis' of de wat kleiner blijvende 'Weekend'. Bekend zijn de vele Spirea, spierstruik, soorten die in allerlei kleuren en maten leverbaar zijn en de Pluimhortensia 'Glandiflora' die al in menig tuin te vinden is.

Verzorging van heesters bij vakbeplanting

De meeste soorten vakbeplanting stellen weinig eisen aan de grondsoort. Voor een goed resultaat raden wij aan om het betreffende vak te verrijken met Vivimus. Spit dit door de bovenste 20 cm voor het beste effect op de wortels en het bodemleven. 

Sommige heesters, als de lonicera, kunnen prima in de schaduw staan maar anderen houden van een standplaats in de volle zon. Laat ons u adviseren over de mogelijkheden.  Vakbeplanting kan meestal ook goed gesnoeid worden. Om strakke snoeivormen te krijgen als blokken en hagen is het goed om twee keer per jaar te snoeien. Doe dit aan het begin en het eind van de zomer. Hoe u gaat snoeien is afhankelijk van het soort en de resultaten die bereikt moeten worden. Houd er rekening mee dat de soorten zijn die op tweejarig hout bloeien niet volledig teruggesnoeid moeten worden om nog bloemen te krijgen. Voorjaarsbloeiers snoei je vaak in de zomer, na de bloei.

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring