Een conifeer of naaldboom kopen

Wilt u ook in de winter wat leven in de tuin? De meeste coniferen zijn ook in de winter groen en daardoor een goede keuze. Wij leveren de beste kwaliteit coniferen in allerlei soorten en maten. Van een grote grillige Pinus sylvestris tot een unieke langzaamgroeiende Japanse dwergcypres, voor elke tuin is er een geschikte conifeer te vinden. Wat denkt u van de moerascipres die een prachtige herfstkleur heeft en de naalden laat vallen.Of de bijzonder fraaie tranenden met lange hangende blwauwgrijze naalden. Wilt u zelf zien wat u zoekt? Laat ons u adviseren over uw keus voor de juiste conifeer.

Wat zijn coniferen?

De naam coniferen betekend kegeldragers, een eigenschap die alle coniferen verbind. Er zijn honderden verschillende soorten coniferen. De meeste coniferen zijn groenblijvend en leveren zo jaarrond een bijdrage in het omzetten van CO2 naar zuurstof. Coniferen verdampen in verhouding veel minder water dan loofbomen. Je vind deze sterke bomen dan ook vaak op plaatsen met extreem moeilijke omstandigheden. Waar door extreme kou of extreme droogte geen andere bomen kunnen overleven vind je nog wel coniferen. Het zijn echte overlevers en sommige kunnen wel duizenden jaren oud worden. In Amerika staan mammoet bomen van meer dan 3000 jaar oud. 

Soorten coniferen 

Een grote variatie aan soorten en maten kunt u hier vinden. De meest bekende coniferen zijn de Thuja, Taxus, Pinus en Picea, in het nederlands respectievelijk cipres, levensboom, venijnboom, den en spar.  Binnen en buiten deze soorten zijn er nog honderden cultivars die elk eigen bijzondere eigenschappen hebben. Naast de bekende groene naaldbomen zijn er ook bomen met gele en blauwe naalden. 

Coniferen die hun naalden verliezen.

Naast de wintergroene coniferen of naaldomen zijn er een aantal soorten die in de winter hun naalden verliezen. Deze groep naaldbomen typeert zich door soms prachtige herfstkleuren en in het voorjaar de frisgroene uitkomende naalden. De metasequia glyptostroboides, de larix en de Taxodium zijn de bekendste soorten.

Toepassing in uw tuin

Coniferen vind je terug op allerlei plekken. Voor het creëren van privacy zijn de dichte vertakte thuja's en taxussen uitermate geschikt. In een bos of landschappelijke tuin komen de Pinus sylvestris en de Pinus 'Nigra' goed tot hun recht. Ook de Tsuga is dan een goede keus. In een Japanse tuin komen de Abies procera 'Glauca'  en de Japanse witte den goed tot hun recht. Langs een vijver of sloot zijn de Moerascypres en de Chinese moerascypres een goede keuze. Om mediterrane sferen te krijgen kunt u voor de Italiaanse cypres kiezen. Daarnaast zijn er nog tig andere toepassingen en mogelijkheden waarbij in de verscheidenheid aan soorten coniferen er altijd wel een soort geschikt blijkt.

Planten en verzorging van de conifeer.

De meeste coniferen floreren het best op een goed gedraineerde zanderige grond. Het is altijd goed om de bodem te verrijken met een bodemverbeteraar als Vivimus. Volg bij het planten van de bomen onze universele aanplantinstructie om de boom een goede start te geven.

Omdat ze heel het jaar water verdampen hebben ze ook jaarrond water nodig. Houd hier rekening mee naast het volgen van onze gewone watergeefinstructie. Geef altijd water bij de kluit en niet over de naalden heen.

Als u de boom zelf aanplant houd er dan rekening mee dat hij waarschijnlijk heel het jaar rond veel wind vangt. Voor een conifeer op stam is het dan ook aan te raden om gebruik te maken van boompalen.

Snoeien van de coniferen

Veel coniferen zijn goed te snoeien. Haagconiferen als de taxus en de thuja kun je het beste twee keer per jaar snoeien. Aan het begin en en aan het eind van de zomer. Doe dit wel bij voorkeur op een bewolkte dag, anders loop je de kans dat de naalden verbranden. Bij een Thuja is het belangrijk om niet te ver terug te snoeien zodat je wel groene naalden houdt. 

Dennen en sparren zijn moeilijker te snoeien. Ze reageren soms anders op snoei dan je denkt. Wil je dennen bijvoorbeeld compact houden dan is het aan te raden om de uitlopende takken, ook wel kaarsen genoemd, te halveren. Zo zorg je ervoor dat de kroon mooi dicht wordt en de boom minder groot wordt. Vraag gerust naar de mogelijkheden om de coniferen die u wilt op de goede manier te snoeien.

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring