Seringen

Een seringenstruik kopen?

Een sering is al decenia lang overal te vinden in ons land. Zeker bij landerlijke tuinen maar ook bij tuinen met een meer romantische stijl is een mooie sering bijna onmisbaar. Een sering misstaat niet in een heesterborder of gecombineerd met vaste planten in een kleurige bloeiende border.

Bestel online de soort van uw keuze of kom langs om deze heerlijke ruikende bloeiende struiken zelf te bewonderen op onze kwekerij. Wij leveren de beste kwaliteit seringen in allerlei maten, kleuren en geuren. 

Wat zijn seringen?

Seringen zijn geliefd om hun prachtige bloei en vaak geuren de bloemen ook erg lekker. Seringen zijn bladverliezende struiken of bomen die vooral gekweekt worden voor hun bloei in de maand mei. Sommige seringen kunnen wel 5 meter hoog worden maar er zijn ook soorten die kleiner blijven. 

Seringen, syringa vulgaris komt in het wild voor in de bergen van Oost en Zuid europa en andere soorten zijn ook gevonden in China en Korea. Vanuit de hoftuin van een Sultan zijn de seringen meegenomen naar Frankrijk. Vanuit Frankrijk zijn veel soorten verspreid over Europa waar vooral Victor Lemoine een grote rol in heeft gespeeld. Hij bracht zelfs zo'n 200 nieuwe kruisingen in de handel. 

Soorten seringen

Seringen zijn er in vele soorten en varianten. Bij Ten Hoven hebben wij zowel enkelbloemige als dubbelbloemige seringen in ons assortiment. Voor het kopen van een mooie sering bent u bij ons aan het juiste adres. Naast de klassieke Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spath' vindt u bij ons ook de nieuwe geurende soorten zoals de Syringa vulgaris 'Beauty of Moscow'.

Meer informatie over soorten seringen vind u bij: Seringen voor kleur en geur in de tuin.

Op zoek naar de Amerikaanse Sering? Kijk bij de Marie Simon 
 

Standplaats en verzorging van een sering.

Seringen groeien bijna op alle soorten gronden maar heeft een lichte voorkeur voor kalkhoudende gronden. Zoals bij zoveel heesters en bomen is goed doorlatende grond het beste. Door elk voorjaar de sering te bemesten met een organische mestkorrel krijgt de sering genoeg voedingstof om goed te ontwikkelen en te bloeien. Plant de sering bij voorkeur in de volle zon of eventueel in de halfschaduw. 

Wij kunnen de sering voor u in de tuin aanplanten. Mocht u hem zelf aan willen planten adviseren wij om onze aanplantinstructie te volgen.

Snoeien van de Sering

Voor een uitbundige bloei is het verstandig om uitgebloeide bloemen weg te knippen zodat daar geen energie meer heen gaat. Laat de nieuwe jonge scheuten met rust want volgend jaar komen daar weer de bloemen aan. Knip verder de wilde scheuten die vanuit de onderkant van de stam omhoog schieten weg.

Bij Seringen die best groot worden kan het naar verloop van tijd nodig zijn om de struik te verjongen. De bloemen zitten dan misschien alleen aan de bovenkant en dat is natuurlijk een beetje jammer. Snoei dan elk jaar een aantal oudere dikke takken voor een groot deel weg zodat er nieuwe jonge takken vanuit het midden ontstaan waaraan de komende jaren weer nieuwe bloemen komen. Als dit elk jaar gedaan wordt kan de struik na een jaar of 4 helemaal verjongt zijn.