Geur en kleur in de tuin!

Seringen zijn al jaren geliefde planten. Niet alleen vanwege hun prachtige kleuren maar ook zeker om hun heerlijke geuren! Koop online de sering die past in uw tuin! 

Uitgebreide informatie vindt u onderaan deze pagina.

Een seringenstruik kopen?

Een sering is al decenia lang overal te vinden in ons land. Zeker bij landerlijke tuinen maar ook bij tuinen met een meer romantische stijl is een mooie sering bijna onmisbaar. Een sering misstaat niet in een heesterborder of gecombineerd met vaste planten in een kleurige bloeiende border. Met het kopen van een sering haalt u echt rijkdom aan kleur en geur in de tuin.

Bestel online de sering van uw keuze of kom langs om deze heerlijke ruikende bloeiende struiken zelf te bewonderen op onze kwekerij. Wij leveren de beste kwaliteit seringen in allerlei maten, kleuren en geuren. 

Wat zijn seringen?

Seringen zijn geliefd om hun prachtige bloei en vaak geuren de bloemen ook erg lekker. Seringen zijn bladverliezende struiken of bomen die vooral gekweekt worden voor hun bloei in de maand mei. Sommige seringen kunnen wel 5 meter hoog worden maar er zijn ook soorten die kleiner blijven. 

Seringen, syringa vulgaris komt in het wild voor in de bergen van Oost en Zuid europa en andere soorten zijn ook gevonden in China en Korea. Vanuit de hoftuin van een Sultan zijn de seringen meegenomen naar Frankrijk. Vanuit Frankrijk zijn veel soorten verspreid over Europa waar vooral Victor Lemoine een grote rol in heeft gespeeld. Hij bracht zelfs zo'n 200 nieuwe kruisingen in de handel. 

Soorten seringen

Seringen zijn er in vele soorten en varianten. Bij Ten Hoven hebben wij zowel enkelbloemige als dubbelbloemige seringen in ons assortiment. Voor het kopen van een mooie sering bent u bij ons aan het juiste adres. Naast de klassieke Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spath' vindt u bij ons ook de nieuwe geurende soorten zoals de Syringa vulgaris 'Beauty of Moscow'.

Sering voor de kleine tuin.

Wie heel weinig ruimte heeft maar wel een plek in de zon of de halfschaduw kan de bekende Syringa meyeri Palabin. aanplanten. Dit is een zeer compact groeiende mini sering. Syringa patula Miss Kim of Syringa José is eveneens een goede keuze. Syringa ‘Minuet’ bloeit licht roze met enkele bloemen en groeit ook zeer compact. Favoriet bij Ten Hoven is de mooie donkerpaarse bloem van de Syringa Bloomerang ‘Dark Purple’ . 
Syringa Bloomerang ‘Pink Perfume’ groeit eveneens langzaam en compact. Syringa Bloomerang seringen zijn lang bloeiende zomer seringen met een heerlijke geur.

Klassieke Seringen.

Bekende en bewezen seringen met dubbele bloem en geur, zijn de paarse Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ en de Syringa vulgaris Andenken an Ludwig Späth’.  Deze seringen met dubbele bloemen worden uiteindelijk flinke struiken van 4-6 meter hoogte. De Syringa vulgaris ‘Katherine Havemeyer’ is paars roze. De Syringa vulgaris ‘Michel Buchner’ bloeit met lilablauw-paarse dubbele bloemen.

Syringa vulgaris ‘Beauty of Moscow’ is een nieuwere cultivar met rose knoppen en naar wit verkleurende geurende bloemen.

Een zuiver witte variant is er ook, Syringa vulgaris ‘Madame Lemoine’. Ook wit en geurend is de Syringa vulgaris ‘Primrose’ waarbij opgemerkt kan worden dat deze cultivar iets later bloeit dan de overige vulgaris seringen.

Middels snoei zijn Seringen natuurlijk kleiner te houden. Snoei dan bij voorkeur elk jaar een beetje en wel direct na de bloei. Syringa groeit het beste om humushoudende licht vochtige zandgrond in zon of halfschaduw. Het is een sterke tuinplant die het niet snel zal opgeven in grond van een mindere kwaliteit.

Syringa hyacinthiflora. 

Een grote open bloeiwijze met een heerlijke geur kenmerken de hyacinthiflora seringen.

Syringa hyacinthiflora ‘Esther Staley’ bloeit warm roze. Syringa hyacinthiflora ‘Lavender Lady’. heeft een kenmerkende lila blauwe kleurstelling met een volle bloem. Syringa Hyacinthiflora ‘Maiden’s Blush heeft een licht lila bloemkleur.

Tip van de kweker:

Wie maanden lang van seringen wil genieten plant een Syringa Bloomerang ‘Dark Purple’, een Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ , een  Syringa vulgaris ‘Primrose’ en een Syringa hyacinthiflora ‘Esther Staley’

Doorbloeiende blauwe sering.

Als toetje zou u de Ceanothus Gloire de Versailles kunnen aanplanten op een zonnige plek. Deze zomerbloeiende blauwe Amerikaanse sering wordt circa 150 cm hoog, maar kunt u middels snoei in het vroege voorjaar beduidend lager houden. Deze plant gebruikt alle energie voor een lange bloei en geurt niet.

Sering als kleine boom

Ten Hoven levert ook Seringen op een hoogstam van 150-180 cm. Dit zijn kleine bomen geschikt voor de kleine tuin. Een langzame compacte groeiwijze in combinatie met kleur en geur maken deze kleine boom heel geschikt. Kijk bij de Syringa Josikae.

Op zoek naar de Amerikaanse Sering? Kijk bij de Marie Simon 


Optimaal genieten van de prachtige bloei en geur van de sering.

U koopt een sering meestal voor de bloemen. Dat is ook de grootste sierwaarde van deze plant. De meeste seringen bloeien in de maanden mei en juni. De geur van een bloeiende sering is heel opvallend en typisch. Seringen bloeien in allerlei kleuren variërend van donkerpaars tot helderwit. Of een goede bloei te garanderen is een goede verzorging en standplaats belangrijk.

Standplaats en verzorging van een sering.

Seringen groeien bijna op alle soorten gronden maar heeft een lichte voorkeur voor kalkhoudende gronden. Zoals bij zoveel heesters en bomen is goed doorlatende grond het beste. Door elk voorjaar de sering te bemesten met een organische mestkorrel krijgt de sering genoeg voedingstof om goed te ontwikkelen en te bloeien. Geef de sering ook niet teveel bemesting. Bij teveel stikstof gaat de sering hard groeien en bijna niet bloeien! Plant de sering bij voorkeur in de volle zon of eventueel in de halfschaduw. Voor een goed bloeiresultaat moet de sering toch 5 a 6 uur zon per dag krijgen.

Wij kunnen de sering voor u in de tuin aanplanten. Mocht u hem zelf aan willen planten adviseren wij om onze aanplantinstructie te volgen.

Snoeien van de Sering

Voor een uitbundige bloei is het verstandig om uitgebloeide bloemen weg te knippen zodat daar geen energie meer heen gaat. Laat de nieuwe jonge scheuten met rust want volgend jaar komen daar weer de bloemen aan. Knip verder de wilde scheuten die vanuit de onderkant van de stam omhoog schieten weg.

Bij Seringen die best groot worden kan het naar verloop van tijd nodig zijn om de struik te verjongen. De bloemen zitten dan misschien alleen aan de bovenkant en dat is natuurlijk een beetje jammer. Snoei dan elk jaar een aantal oudere dikke takken voor een groot deel weg zodat er nieuwe jonge takken vanuit het midden ontstaan waaraan de komende jaren weer nieuwe bloemen komen. Als dit elk jaar gedaan wordt kan de struik na een jaar of 4 helemaal verjongt zijn.

Seringen bestel je makkelijk online!

Blader door de uitgebreide informatie van de verschillende seringen en koop de sering die u wilt online. Met mooie foto's en gedetaileerde informatie krijgt u een goed beeld van de plant. Mocht u daarnaast nog vragen hebben dan kan u altijd bij ons terecht.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring