Pruimenbomen zijn bekende fruitbomen die door veel mensen gewaardeerd worden. Het is misschien ook wel de fruitboom die de grootste opbrengst kan hebben.

Pruimen uit eigen tuin? Natuurlijk bij Ten Hoven Bomen!

Ga een pruimenboom kopen en geniet van de pruimen die u lekker vindt! Wij hebben een groot assortiment aan soorten en maten pruimenbomen met allerlei verschillende smaken pruimen. Een pruimenboom heeft weinig onderhoud nodig, en geeft meestal toch een rijke bloei en oogst! Een andere mooie bloesemboom is de krentenboom! De keuze is reuze maar om het u makkelijk te maken hebben wij een heerlijke top3 samengesteld!

Top-3 Pruimenbomen

>1. Prunus dom. 'Victoria' zeer goede en bekende pruim! Zelfbestuivend!

>2. Prunus dom. 'Opal' zeer vroeg ras, zelfbestuivend en goed van smaak!

>3. Prunus dom. 'RC Oullins' een lekkere dessertpruim geel/groen van kleur en zelfbestuivend!

Een pruimenboom kopen?

Wij hebben een ruim aanbod aan rassen pruimenbomen. De pruimen verschillen in kleur, grootte en smaak van elkaar. Pruimen zijn heerlijk om vers te eten of te verwerken in allerlei soorten jams, compotes, taarten e.d. Als je een paar goede pruimenbomen koopt kun je genieten van een grote variatie in kleur en smaak pruimen.

Wat is een pruimenboom?

De Pruimenboom, prunus domestica, is al eeuwenlang een veel aangeplante boom. Het is zelfs een van de eerste bomen door de mensen gekweekt. Vanuit Oost-Europa en de Kaukasus heeft de pruimenboom zich verspreid over het hele noordelijke halfrond. In de Balkan is pruimenbrandewijn heel populair.

De pruimenboom, prunus domestica, is familie van de Rosaceae. De pruimenboom bloeit met prachtig witte bloesem. Verschillend per soort kan er geoogst worden tussen juli en eind september.

Soorten pruimenbomen

Er zijn veel soorten pruimenbomen. Twee goede soorten zijn de  (Reine) Victoria en de Opal. Deze pruimenbomen zijn zelfbestuivend maar de productie wordt beter als er kruisbestuiving plaats vindt. Andere pruimensoorten zijn bijvoorbeeld de groengele Washington en en het vrij nieuwe ras 'Valor' De pruim is een steenvrucht en veelzijdig te gebruiken. Bakpruimen of kwetsen zijn geschikt voor gebruik in allerlei gerechten. Een mirabelle is een wilde kleine gele pruim. De Opal is een vroege pruim en vanaf begin augustus eetbaar. De kwetsen zijn late pruimen, eetbaar maar vooral geschikt voor verwerking in taarten of jam. 
Pruimenbomen zijn er in 3 uitvoeringen: Laagstam, halfstam en hoogstam. Bij een laagstam pruimenboom beginnen de eerste takken tussen de 20 en 40 cm. Een halfstam pruimenboom heeft takken vanaf 120 tot 140 cm en een hoogstam pruimenboom heeft takken vanaf 160 tot 220 cm. Op zoek naar een zelfbestuivende soort? Kijk bij de zelfbestuivers.

Standplaats en verzorging van de pruimenboom

Een pruimenboom staat er om bekend dat hij een enorme productie kan hebben. Soms dusdanig veel dat takken kunnen doorbuigen.  Een pruimenboom stelt in vergelijking met andere vruchtbomen relatief weinig eisen aan de grond. Een waterdoorlatende standplaats in de zon, op klei of zand, water, (kalk-)bemesting en de boom is tevreden. Daarom is het een goede keuze om de pruimenboom te kopen!

Geef de boom elk jaar in de zomer wat mest en verder elke voorjaar een beetje kalk.

Snoeien van een pruimenboom

Van alle fruitbomen heeft de pruimenboom over het algemeen gesproken het minste snoei nodig. Wij raden aan om de kroon jaarlijks wat uit te dunnen. Snoei de pruimenboom na de oogst in de maanden augustus, september en het liefst op een droge dag.  Snoei kruisende en schurende takken weg. Zorg ervoor dat er genoeg licht bij de takken kan. Snoei bij voorkeur een aantal grotere takken weg in plaats van heel veel kleinere takken.

Een pruimenboom kan beter niet in de winter gesnoeid worden omdat deze dan extra gevoelig is voor aantasting door schimmels en bacterieën.

Toch op zoek naar een andere boom? Geen probleem! Bij Ten Hoven Bomen hebben we nog een hoop andere bomen en struiken voor u!

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring