Terug naar struiken

Groenblijvende heesters

Een groenblijvende heester is een echte aanwinst voor de tuin. In de winter, als veel andere sierheesters kaal zijn geeft een groenblijvende heester wat kleur en vulling in de tuin. Ook zijn groenblijvende struiken ideaal om beschutting te creëren voor zowel de mens als voor vogels en andere dieren. Er zijn heel veel prachtige groenblijvende heesters met leuke kleuren in blad, bessen en bloemen

Groenblijvende of wintergroene heester kopen?

Bestel bij ons de beste kwaliteit groenblijvende of wintergroene heesters en struiken. Ook in de winter van kleur en leven in de tuin? Plant dan een groenblijvende heester aan en u heeft ook in de winter groene bladeren. Sommige wintergroene heesters hebben een beetje een truttig imago. Maar er zijn zoveel soorten, kleuren en vormen dat er altijd wel iets bij zit wat past in de tuin. Combineer met vaste planten, bladverliezende heesters en bomen voor het mooiste resultaat.

Wat zijn groenblijvende heesters?

Groenblijvende heesters, ook wel wintergroene struiken of bladhoudende struiken genoemd, zijn heesters die ook in de winter hun blad houden. Heesters en struiken zijn planten die houtige takken maken.  Veel struiken verliezen in de winter hun blad om zich te beschermen tegen kou en uitdroging. De bladeren van een groenblijvende heester zijn beter bestand tegen de kou en uitdroging omdat ze vaak dikker en leerachtig taai zijn. Sommige groenblijvende heesters kunnen wel schade oplopen door vorst. 

Soorten groenblijvende heesters.

Er zijn vele soorten groenblijvende struiken. Bekende inheemse groenblijvende struiken zijn zijn de bekende scherpe hulst, Ilex aquifolium en de Buxus sempervirens. Daarnaast zijn er vele soorten groenblijvende struiken die je overal in ons land kunt aantreffen.  Ze kunnen op plekken geplant worden als je bijvoorbeeld privacy nodig hebt of als groen element in de winter. 

Op zoek naar een Rhododendron? Bekijk ons aanbod.

Veel gebruikt zijn de Laurierkers soorten waarvan de snelgroeiende Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' vaak wordt toegepast. De Portugese laurierkers, Prunus lusitanica 'Angustifolia' heeft mooie stijlvolle bladeren en soorten als de Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' bloeien uitbundig.

Groenblijvende heesters met opvallend blad.

De laaste jaren steeds populairder is de glansmispels, Photinia fraseri 'Red Robin''. Dit omdat het blad van deze bladhoudende heester prachtig rood uitloopt en ook in de herfst de struik een bordeauxrode kleur geven.  De Pieris japonica 'Forest Flame'  loopt ook uit met prachtig rode bladeren. Andere wintergroene struiken met opvallend blad zijn de: Hemelse bamboe, Nandina domestica 'Obsessed', met prachtige herfstkleuren en de druifheide, Leucothoe fontanesiana 'Rainbow' met tweekleurig blad en de Olijfwilg, Eleagnus ebbingei 'Limelight' met zijn bonte zilvergrijze blad.

Groenblijvende heesters met prachtige bloesem.

Veel groenblijvende heesters kennen een lange bloeitijd. Populair is de Viburnum tinus die soms wel maanden achtereen in de wintertijd kan bloeien.  Ook de Brem is een opvallende bloeier met een rijkdom aan witte of gele bloemen. Een makkelijke soort is de Mahonia media die uitbundig bloeit met gele bloemen. Een mooie Mahonia soort is de Mahonia media 'Winter Sun' .

Kijk ook eens bij de half wintergroene Amerikaanse seringen met veelheid aan kleuren en soorten. Een mooi soort is de Ceanothus x pallidus 'Marie Simon'.

Op zoek naar een wintergroene conifeer? Kijk eens bij de coniferen waarvan de meeste ook groenblijvend zijn.

Standplaats en verzorging van groenblijvende heesters

Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende heesters en struiken en elk soort stelt zijn eigen eisen aan de grondsoort waarop ze het beste gedijen. Laurierkersen, Buxus en de Mahoniestruik zijn makkelijke planten die op bijna alle grondsoorten goed kunnen groeien. De glansmispel en de hulst houden van goed doorlatende vruchtbare grond en daarnaast zijn er zuurminnende soorten als de Pieris die op een licht zure grond, op een beschutte plek, het beste ontwikkelen. Bekijk de specifieke pagina's om er achter te komen welke eisen de plant stelt die uitgezocht heeft. 

Groenblijvende heesters hebben heel het jaar blad en verdampen dan ook heel het jaar door water. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast is het altijd aan te raden om de bodem te verbeteren met de universele bodemverbeteraar Vivimus. Voor de zuurminnende soorten kan het beste Vivimus voor zuurminnende planten gebruikt worden. Bekijk onze aanplantinstructie voor heesters om de groenblijvende struik op de beste manier aan te planten. Wij kunnen dit natuurlijk ook voor u verzorgen. Kies voor de optie aanplanten in het bestelproces of informeer bij ons naar de mogelijkheden. 

Belangrijk is om de plantplaats de eerste 2 a 3 jaar vrij te houden van onkruid!

Snoeien van groenblijvende heesters

Snoeien doet groeien! Hoe meer takken er van een heester weggeknipt wordt hoe meer er weer aan gaat groeien. Voor groenblijvende heesters gelden in grote lijnen dezelfde aandachtspunten voor snoeien als voor andere heesters.

Er zijn een aantal algemene aandachtspunten voor het snoeien van struiken en heesters. 

  • Snoei dode en slechte takken weg om een vitale struik te houden
  • Struiken die in de winter, voorjaar of begin van de zomer bloeien kunnen na de bloei gesnoeid worden. 
  • Struiken die in de zomer of het najaar bloeien op eenjarig hout moeten in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Doe dit wel als er geen erge nachtvorst meer komt. 
  • Bij alle soorten die op tweejarig hout bloeien is het belangrijk om altijd maar een deel van deze takken weg te knippen en niet allemaal. Zo kan er dat jaar nog bloesem komen.
  • Om de grootte van de heester te beperken en om de struik te verjongen is het goed om van binnen uit een aantal takken helemaal weg te nemen. Hierdoor krijgen de overige takken genoeg ruimte kunnen er nieuwe scheuten van binnenuit groeien. Bijkomend voordeel is dat de heester er niet zo gesnoeid maar natuurlijk uitziet. Snoei elk jaar niet meer dan eenvierde van de takken weg.
  • Bij bontbladige en sommige andere soorten is het belangrijk dat ongewenste takken met andere kleur bladeren tijdig weggesnoeid worden. 

Mocht u vragen hebben? Informeer gerust bij ons voor de beste manier om uw aangekochte struik te onderhouden.

 

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring