Lavendel behoort bij de dwergstruiken en behoort net als veel kruiden en planten als de Kruiptijm en de Rozemarijn tot de lipbloemenfamilie. Lavendel wordt vaak gebruikt als vaste plant maar behoort eigenlijk tot de struiken. Typisch aan de lavendel is natuurlijk de geur en de mooie violet bloemen. Een Lavendel heeft, net als veel coniferen, geen slapende knoppen.
Lavendel komt oorspronkelijk voor in het westelijke Middellandse Zeegebied.
Lavendel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte. Bij het balsemen van lichamen werd onder andere Lavendelolie gebruikt. Ook de Grieken en Romeinen gebruikten lavendel omdat het koortswerend zou zijn. Daarnaast waardeerden de Romeinen lavendel ook om zijn geur en gebruikten ze het als badkruid. Het woord lavendel kan dan ook afgeleid zijn van het Latijnse woord voor wassen : Lavare.
In de 19e eeuw kwam er zoveel vraag naar de etherische olie uit lavendel dat op een gegeven moment bijna alle bestaande lavendel weggeplukt was. Gelukkig kwamen er nieuwe kruisingen op de markt die een hoge opbrengst hadden waardoor er genoeg was om de geur over de wereld te blijven verspreiden.
Wat heeft een lavendel nodig?
Zoals al gezegd is de lavendel een makkelijke plant. Een lavendel heeft weinig water nodig en kan tegen droge omstandigheden. Maar bij net aangeplante planten en op hete zonnige dagen kan ook de lavendel wel eens uitdrogen. (Zeker als deze in pot staat) Maak de lavendel dan eens een keer helemaal door nat, maar zorg ervoor dat de grond niet steeds nat blijft want een lavendel houdt niet van natte voeten. Daarom is het ook het beste om de lavendel in goed doorlatende grond te planten zodat het water snel afgevoerd kan worden. Een mengsel van grond met zand is daarvoor het beste. Een lavendel hoeft niet bemest te worden, sterker nog, het is beter van niet. Geef de lavendel alleen elk jaar een dosis kalk.
Een lavendel is een makkelijke plant en heeft verder niet zoveel verzorging nodig. Alleen goed en op tijd snoeien is wel van belang om een mooie volle plant te krijgen. Een lavendel kun je het beste twee keer per jaar snoeien en jonge planten nog vaker. De eerste snoei kan het beste net voor ze uitlopen plaats vinden. Snoei de planten terug tot net boven het kale hout. Let op: Er moet een stukje groen overblijven anders bestaat de kans dat hij helemaal niet meer uitloopt. De tweede snoei kan het beste plaats vinden in augustus of september, als de lavendel uitgebloeid is. Knip de dan de uitgebloeide bloemen met het bovenste stukje van het groen. Met een heggenschaar kun je de lavendel dan gelijk mooi in vorm snoeien.
Ik kan me voorstellen dat u nu overtuigt bent van de meerwaarde van lavendel in de tuin. Bij Ten Hoven Bomen besteld u makkelijk en snel Lavendelplanten voordelig per kist. Handig om een mooie border te maken in medetaranne sfeer of om een leuk haagje te maken langs de rand van een border.