Buxusbollen, Ilexbollen of taxusbollen kopen? 

Bestel online de beste kwaliteit bollen in allerlei soorten en maten. Kies voor een van de ilex soorten als vervanging voor de bekende buxus. Of ga voor de luxe uitstraling van de Portugese laurier, Prunus lusitanica 'Angustifolia' of de Taxus baccata bolvorm.

Wat zijn bolvormen?

Bolvormen zijn struiken die door ze jaar in jaar uit te snoeien een mooie strakke bolvorm gekregen hebben. Hoe vaker ze gesnoeid zijn hoe voller ze zijn. Bij elke snoeibeurt komen er weer nieuwe takken bij. De soorten die hiervoor gebruikt worden zijn kunnen dus ook goed tegen snoei en ontwikkelen zich dicht vertakt. 

Soorten bolvormen?

Jarenlang is de buxusbol de absolute nummer 1 als het gaat om de bolvormen. De laatste jaren is de buxus uit de gratie geraakt door de buxusschimmel en de buxusmot. Wij raden dan ook aan om te kiezen voor een van de alternatieven die geselecteerd zijn op de groeiwijze en het blad wat lijkt op die van de buxus. Een goede ilexbol is de Ilex crenata 'Dark Green' en de Ilex crenata 'Caroline Upright' die op het eerste gezicht bijna niet te onderscheiden zijn van een buxus.

Een aantal andere bolvormen zijn:

  • Taxusbol, Taxus baccata, luxe uitstraling, mooi donkergroene naalden
  • Portugese laurier bolvorm, Prunus lusitanica 'Angustifolia', kleine bladeren dan de gewone laurier, donkergroen
  • Blauwe hulst, bolvorm, Ilex meserveae 'Blue Angel', blauwgroene bladeren
  • Bolhulst, Ilex meserveae 'Blue Maid', blauwgroene bladeren, mooie rode bessen

Toepassing van bolvormen

Bolvormen kunnen op verschillende manieren toegepast worden in de tuin. Zet verschillende maten bij elkaar om een mooie wolk te vormen. Bekend zijn de bollen ook in een pot bijvoorbeeld aan weerskanten naast een poort of deur. Maar ook in een tuin als strakke elementen in een losse bloemenborder of in een moderne tuin misstaan de bolvormen niet.

Snoei en verzorging van bollen

Plant de bolvorm bij voorkeur aan in humusrijke doorlatende grond. Let goed op de hoogte met het planten aangezien sommige bollen al vanaf de grond vertakt en waarbij het lastig is om ze goed te planten. Het zou jammer zijn als een deel van de bol onder de grond verdwijnt! Daarnaast is het geven van water ook lastig bij de bollen omdat veel water langs de bol heen ook langs de kluit in de grond verdwijnt. Geef bij voorkeur water in de kern van de bol. Om een mooi herstel en goede hergroei te bevorderen is het aan te raden om elk voorjaar en zomer de bolvormen te voorzien van bemesting.

Om Bolvormen mooi strak te houden is het aan te raden deze aan het begin en aan het einde van de zomer een keer te snoeien. Dit vergt nog wel wat oefening om de ronde vorm goed intact te houden. Bij oudere planten is het makkelijker dan bij jonge. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag om te voorkomen dat de naalden of bladeren verbranden.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring