Terug naar bomen

Perzisch IJzerhout

De Parrotia persica is een mooie middelgrote boom die opvalt met spectaculaire herfstkleuren en mooie grillige vertakking. De Parrotia is te koop als boom, meerstammige boom en struik maar ook vaak als dakboom en leiboom.  Het glanzende blad van de Parrotia heeft wel wat weg van een beuk en loopt donker uit waarna het verkleurt van lichtgroen naar donkergroen. De Parrotia is een ijzersterke boom die op de meeste plekken kan groeien en weinig eisen stelt aan de standplaats en de grondsoort.

Waar komt de Parrotia vandaan?

De Parrotia persica heeft als Nederlandse naam Perzisch IJzerhout of Perzische Plataan. De toevoeging Perzisch zegt al wat over de afkomst van deze boom. Oorspronkelijk komt deze grillige boom voor in het Perzisch gebied in het grensgebied van Rusland, Iran, Irak en Armenië.  De Parrotia is vernoemd naar Friedrich Parrot, een Duitse natuurkundige en ontdekkingsreiziger, die vanaf 1829 een reis ondernam naar dit gebied om onderandere de berg Ararat te beklimmen op zoek naar overblijfsel van de Ark van Noach. De Ark van Noach heeft hij niet gevonden maar wel een echte schat, de Parrotia persica. Gelukkig nu ook te koop bij ons!

Hoe ziet de Parrotia eruit?

De Parrotia persica is, in ons klimaat, een relatief kleine tot middelgrote boom, meerstam of struik die opvalt door een aantal bijzondere eigenschappen. De takken groeien heel mooi grillig wat zeker in de winter een bijzonder silhouet geeft. Ook bij een meerstammige boom is dit goed te zien. Als deze stammen en takken dikker worden gaat de bast decoratief afbladderen wat lijkt op de plataan. vandaar de naam: Perzische Plataan. Verder bloeit de Parrotia gelijk met zijn familie van de toverhazelaars met kleine rode bloemetjes. Maar de belangrijkste sierwaarde van de boom zit toch wel in de herfstverkleuring. Elk jaar is het weer een verrassing wat de Perzisch IJzerhout laat zien.

Parrotia de koning van de herfstkleuren?

Naast de meer algemeen bekende herfstkleuren van de esdoorns en de Amberboom is de Parrotia misschien nog wel unieker en spectaculairder.  Smaken verschillen natuurlijk maar het is niet voor niets dat de Parrotia in sommige delen van het land de ‘Vlamboom’ wordt genoemd. De verkleuring gaat namelijk als een soort vuur door de boom heen. Van geel, rood tot donkerpaars en fel oranje. Het begint vaak bij de bladranden en aan de buitenkant van de boom en trekt in de loop van de herfst door de boom heen. Je kan er naar blijven kijken!

Hoe groot wordt de Parrotia persica?

Als u een Parrotia koopt is natuurlijk wel handig om van te voren te kijken of deze boom geschikt is voor uw tuin. Hoe groot wordt deze Perzische boom eigenlijk? In zijn natuurlijke omgeving, het Perzisch gebied, kan de Parrotia wel uitgroeien tot een boom van 25 meter hoog en ook zeker wel 15 tot 20 meter breed. Bij ons wordt de Parrotia, als boom, meestal niet hoger dan een meter of 10 tot hoogstens 12 en groeit ongeveer net zo breed uit. Wat betreft de meerstammen en struiken zal dit waarschijnlijk nog langer duren en de meeste zullen niet veel hoger worden naar 6 tot 8 meter. Omdat een Parrotia ook nog eens prima te snoeien kan hij ook in kleine tuinen een plekje krijgen.

Hoe kan een Parrotia het beste gesnoeid worden?

Hoe een Parrotia gesnoeid moet worden hangt af van de vorm die u gekocht heeft. Dak en leibomen kunnen elk jaar in de zomer een of twee keer gesnoeid worden. Dit kan eventueel ook met een heggenschaar. Een Parrotia als meerstam of boomvorm hoeft in principe niet gesnoeid worden. Bij een meerstam is het mooi om de stammen mooi vrij te snoeien en eventueel als de boom groter wordt deze wat op te kronen. De grillige onderstammen komen dan het beste uit de verf. Als de boom niet te hoog mag worden of meer als een natuurlijke dakvorm moet uitgroeien is het aan te raden om de doorgaande top een heel stuk terug te snoeien. Doe dit dan wel net boven een tak. De Parrotia leent zich heel goed voor een natuurlijke dakvorm.

Een Parrotia kopen?

Bij Ten Hoven Bomen kunt u een heel aantal soorten en maten Parrotia kopen. Naast de verschillende vormen zijn er ook nog cultivars die specifieke eigenschappen hebben. Een bekende Nederlandse vondst is de ‘Vanessa’ die vernoemd is naar een vlindersoort met de dezelfde naam. Deze Parrotia heeft veel meer opgaande takken en zal veel smaller blijven en heeft door zijn groeiwijze een heel eigen uitstraling. Naast deze soort zijn er nog een aantal soorten die opvallen door hun meer hangende takken of donkerder blad.

Parrotia, boom voor de toekomst!

De laatste jaren lijkt het klimaat steeds vaker extremen te krijgen. Met de Parrotia koopt u een boom die ook de toekomst in mee kan. De Parrotia kent namelijk geen ziekten en aantastingen, is ijzersterk en goed winterhard, kan tegen strooizout en het stadsklimaat, verdraagt kortdurende overstromingen en droge grond, is niet windgevoelig, doet het op alle grondsoorten in de zon en halfschaduw, kan tegen luchtverontreiniging, verdraagt hitte. Om een lang verhaal kort te maken: De Parrotia gaan we waarschijnlijk de komende decennia steeds meer tegenkomen!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring