Clematis is een grote en uitgebreide groep klimplanten die vooral gewaardeerd worden om hun uitbundige bloei in allerlei kleuren. 

Wat is een Clematis?

Clematis is een groep klimplanten met een extreem uitgebreide variatie aan kleuren, vormen en verschijningsvormen. Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten. De meeste Clematis soorten worden gekocht voor de uitbundige bloei. De Nederlandse naam voor Clematis is Bosrank maar je komt deze naam niet zo vaak tegen en deze bloeiende klimplant is veel bekender geworden onder zijn wetenschappelijke naam Clematis.

Clematis behoren bij de Ranonkelfamilie waar ook de kerstroos en de anemoon onder vallen. De Clematis is een klimplant die zich om andere planten of steunpunten kan winden en zo omhoog groeit. De Clematis is weid verspreid en op grote delen van de wereld is deze makkelijke plant te vinden in de gematigde zones. 

Wat voor bloemen heeft een Clematis?

De Clematis is bekend om zijn bloemen. En dat is niet voor niets. Met de Clematis kun je een schutting of pergola omtoveren tot een uitbundige bloemenpracht. Clematis bloemen zijn er in allerlei vormen en groottes. Er zijn bloemen van een paar centimeter tot bloemen die wel meer dan 20 cm groot kunnen worden. De bloemen hebben vier tot acht kelkbladen terwijl de kroonbladen ontbreken. De meeste bloemen zijn ster- of schaalvormig. De meeste clematis soorten hebben bloemen die paars, roze of wit zijn of een combinatie van meerdere kleuren.

Hoe verzorg je een Clematis?

De bosrank of clematis groeit, zoals zoveel tuinplanten, het beste in humusrijke grond. De Clematis heeft een voorkeur voor een plekje waarbij de voet van de klimplant in de schaduw staat en niet uitdroogt. Je kunt een Clematis ook prima door een struik of boom laten groeien. Geef hem dan jaarlijks wat extra mest. 

Hoe kun je een Clematis het beste leiden?

Clematis is een klimplant die zichzelf niet hecht. Hij heeft dus hulp nodig om naar boven te klimmen. Met een vlechtwerk, draden of gaas kan een Clematis optimaal omhoog komen. Je kunt er ook voor kiezen om de Clematis door een boom of struik te laten groeien. Het mooiste is om aan de voet van de klimplant struiken of vaste planten te zetten die schaduw geven aan de voet van de plant.

Snoeien van een Clematis.

Er zijn drie categorieën Clematis die elk op een andere manier gesnoeid moeten worden. 

1. Als de hoofdbloei van de Clematis in april-mei plaats vind gaat het waarschijnlijk om de vroegbloeiende kleinbloemige soort. Deze bloeien op scheuten op van vorig jaar. Deze Clematis soort kan net na de bloei een kleine beetje gesnoeid worden. Verwijder daarnaast ook dode en slechte takken en als het nodig is kun je oude takken helemaal wegsnoeien.

2. Als de hoofdsnoei in mei-juni plaats vind gaat het meestal om de vroegbloeiende grootbloemige soorten als de 'Nelly Moser'. Deze bloeien op scheuten van vorig jaar en moeten daarom niet helemaal teruggesnoeid worden. Verwijder dode en zwakke takken in het voorjaar. Knip waar nodig de takken weg tot een dikke knop.

3. Als de hoofdbloei in juli-augustus plaats vind gaat het om de laatbloeiende grootbloemige Clematis soorten. Deze zijn het makkelijkst omdat ze op de nieuwe scheuten bloeien. Voor de beste bloemen kun je elk jaar alle scheuten van het vorige jaar terugsnoeien tot zo'n 40 cm boven de grond.

Clematis online bestellen.

Bij Ten Hoven Bomen kun je makkelijk en snel verschillende klimplanten bestellen. Zoek de soort uit die past bij de plek die gevuld moet worden en koop online de hoeveelheid die u nodig heeft. 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring