Terug naar struiken

Japanse Esdoorns

Binnen de grote familie van de esdoorns vormen de Japanse esdoorns een heel eigen groep met een grote variatie aan soorten, kleuren en vormen. Japanse esdoorns hebben een heel eigen sierlijke uitstraling en met het mooie ingesneden blad en de opvallende kleuren in verschillende seizoenen zijn de Japanse esdoorns echte blikvangers.

Japanse esdoorn kopen? 

Bij ons vindt u Japanse esdoorns in allerlei soorten en maten van de beste kwaliteit. Maak uw keuze uit ons uitgebreide assortiment en bestel online of kom langs om ze met eigen ogen te bewonderen. De Japanse esdoorn is een prachtige struik en vaak in de herfst dé blikvanger van de tuin! Geef de Japanse esdoorn een mooie plek als solitair of gecombineerd met vaste planten of andere heesters. Dus wil jij een Japanse esdoorn kopen? Bestel dan online of kom langs op onze kwekerij en zoek zelf een mooie Japanse esdoorn uit.

Wat is een Japanse esdoorn?

De Japanse esdoorn is een langzaamgroeiende struik of kleine, vaak meerstammige boom met prachtige bladeren. Er zijn wereldwijd duizenden soorten Japanse esdoorns waarbij elk soort weer andere kleuren en vormen blad heeft. Van diep rood tot geel en bont en alle kleuren daar tussen. Zeker in de herfst is de Japanse esdoorn de nummer 1 in Japan met intense verkleuringen in prachtige kleuren. Ben je dus op zoek naar een goede boom voor in de herfst? Ga dan een Japanse esdoorn kopen.

Veel gewone esdoorns, de acers, zijn snelle groeiers. Dat geldt niet voor de Japanse esdoorns. Acer staat in het Latijn voor scherp of spits, wat erg van toepassing is voor de Japanse esdoorn met zijn vaak diep ingesneden blad. 

Soorten Japanse esdoorns

De grootste groep Japanse esdoorns zijn de Acer palmatum met vele soorten met prachtige vaak Japanse namen. Tussen de cultivars is ook veel verschil in hoogte groei. De bekendste soorten zijn: Acer palmatum 'Bloodgood' met intens donkerrood blad en wordt 4-6 meter hoog en de Acer palmatum 'Atropurpureum' met rood blad die wel 8-12 meter hoog kan worden. Een paar andere interessante soorten zijn:

  • Acer pal. 'Dissectum', Breed uitgroeiende struik, diep ingesneden groen blad, mooie rode herfstkleur.
  • Acer pal. 'Garnet', breed uitgroeiend, wordt niet hoog, diep ingesneden rood blad, populair soort.
  • Acer pal. 'Sangokaku', opvallend rode takken met frisgroen blad.
  • Acer shirasawanum 'Aureum', Japanse goud esdoorn. Langzaamgroeiend soort, goudgroen blad.

Op de kwekerij hebben wij ook oudere Acer palmatum staan, een aantal soorten zijn:

  • Acer palmatum 'Shishigashira'
  • Acer palmatum ‘Red Flash’
  • Acer pal. 'Koto-no-ito'
  • Acer palmatum 'Asahi-zuru'

Meer informatie over de hoogtes die de verschillende soorten kunnen bereiken vindt u hier.

Standplaats en verzorging van de Japanse esdoorn.

De meeste soorten Japanse esdoorns houden van een licht beschaduwde plek, bijvoorbeeld onder een lichtdoorlatende boom. In de volle zon kunnen, zeker van de roodbladige soorten, de bladranden verbranden. Plant de Japanse esdoorn bij voorkeur in een vochthoudende en humusrijke grond die licht zuur is. Voor een goede start kan de grond het beste verbeterd worden met Vivimus voor zuurminnende planten. Volg de stappen van onze aanplantinstructie voor het beste resultaat of laat ons de Japanse esdoorn vakkundig in uw tuin planten. Ga een Japanse esdoorn kopen als je wilt genieten van deze mooie boom en verzorg de boom goed. 

Snoeien van een Japanse esdoorn

Veel Japanse esdoorns groeien langzaam en hoeven bijna niet gesnoeid te worden. Alleen dode takken en dode puntjes kunnen het best verwijderd worden. Daarnaast is het goed om kruisende en schurende takken weg te snoeien om de kroon vitaal te houden. 

Als een Japanse esdoorn te groot is kan hij wel gesnoeid worden. Naast het terugsnoeien van een aantal takken is het voor de vorm goed om ook altijd een paar takken helemaal weg te snoeien. Snoei per jaar niet meer dan 20% van het volume van de kroon weg. Bij een aantal soorten is het mooi om tussen de takken ruimte vrij te snoeien zodat er mooi etages ontstaan. Snoei altijd net boven een knop of zijtakje om te voorkomen dat er lelijke 'kapstokken' blijven staan. De palmatum is over het algemeen een langzame groeier en kan goed in vorm gehouden worden door te snoeien.

Japanse esdoorns kunnen beter niet gesnoeid worden tussen 1 januari en 1 mei omdat ze dan kunnen gaan bloeden. Snoei in de periode tussen juli tot september. 

Bent u op zoek naar een Japanse esdoorn en wil je een Japanse esdoorn kopen? Bent u toch op zoek naar een krentenboom of wilt u een van de andere bomen en struiken? Bestel dan online bij Ten Hoven Bomen of kom langs op de kwekerij. Ook biedt Ten Hoven Bomen bomen voor vogels en insecten aan.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring