Bodembedekkers zijn planten en struiken die specifiek geschikt zijn om de onderlaag van een border dicht te laten groeien. Het gaat hier om planten of struiken die vaak niet hoger worden dan een halve meter. Bodembedekkers kunnen kruipende klimplanten zijn of planten die zich via de wortels uitbreiden. Eindelijk eens van het onkruid af zijn? Bedek de grond met bodembedekkers en de natuur helpt je een handje!

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn  tuinplanten en struiken die door hun manier van groeien of zich vermeerderen makkelijk in de breedte een groot deel van een oppervlakte kunnen bedekken. Bodembedekkers zijn heel geschikt om langs randen van borders, onder heesters en bomen of als groene basis in een border. 

Bodembedekkers, het middel tegen hinderlijk onkruid.

Vroeger was het gewoon dat er genoeg grond zichtbaar was tussen de planten zodat er elke week flink met de schoffel of cultivator doorheen gegaan kon worden. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de voordelen van een tuin waarbij de samenstelling van de planten zo is dat er op een gegeven moment bijna niet meer geschoffeld hoeft te worden. Bodembedekkers kunnen hierbij een uitstekende rol vervullen. In borders met voornamelijk heesters en bomen kan de onderlaag prima vol gezet worden met bodembedekkers. Zeker als het wintergroene soorten zijn zorgt dit ervoor dat het hele jaar onkruid geen kans krijgt om te gaan groeien.

Welke bodembedekkers zijn geschikt voor de schaduw?

Er zijn een heel aantal bodembedekkers leverbaar die het ook prima in de schaduw doen. Een goede snelgroeiende en wintergroene bodembedekker voor de schaduw is de Dikkemanskruid, Pachysandra teminalis en de Maagdenpalm, vinca minor. Een andere bodembedekker die bijna overal groeit is de klimop. De klimop, ook wel hedera, is vooral bekend als klimplant maar doet het ook prima als bodembedekker.

Welke bodembedekkers zijn geschikt voor de zon?

Er zijn een heel aantal bodembedekkers die ook prima in de zon kunnen. Een bekende bodembedekker die je ook vaak op een zonnige plek tegenkomt is de vrouwenmantel. Deze elegante plant doet het eigenlijk overal en ook in de zon. Tijm is een mooie bloeiende bodembedekker die van een zonnige plek houdt. Ook het kruipklokje met de blauw/paarse klokjes doet het uitstekend op een zonnige plek. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten heesters die breed uit groeien en zo ook geschikt zijn als bodembedekkers.

Hoe moet je bodembedekkers snoeien?

Bodembedekkers zijn vaak planten die niet zo hoog worden. Veel bodembedekkers hoeven dan ook niet gesnoeid te worden en ze zullen uit zich zelf een mooi dicht groen tapijt gaan vormen. Alleen als de bodembedekker binnen de perken moet blijven is het raadzaam de uitlopers terug te snoeien. Zeker bij de klimop is het goed om deze een paar keer per jaar goed terug te snoeien. Van de bodembedekkers die in de winter het blad verliezen kunnen de de dorre bladeren en uitgebloeide bloemen weggesnoeid worden. 

Bodembedekkers kopen?

Bij Ten Hoven Bomen kunt u voordelig allerlei soorten bodembedekkers kopen voordelig per kist. Van de meeste bodembedekkers plant je er ongeveer 7 tot 9 per vierkante meter. Bestel online de soort van uw keuze en kijk gelijk even bij al die andere mooie bomen en struiken die onze website te vinden zijn. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring