Walnotenboom kopen?

Koop een walnotenboom en geniet van de lekkerste noten uit eigen tuin! Kies uit een van de vele soorten walnotenbomen uit ons assortiment. Naast de heerlijke opbrengst is een walnotenboom ook een prachtige boom met heerlijke schaduw om onder te zitten.

 

Een notenboom kopen?

Bij ons bent u op het goede adres om een jonge of oudere notenboom te kopen. Walnoten uit eigen tuin zijn natuurlijk heerlijk en daarnaast is een walnotenboom met zijn karakterstieke vorm een prachtige aanwinst voor uw tuin. Ook als u een kleine tuin heeft zijn er soorten die geschikt zijn. Bestel uw walnotenboom online of kom langs op onze kwekerij om er zelf een uit te zoeken.

Walnotenboom

Walnotenbomen, Juglans regia, zijn zo algemeen bekend in ons land dat veel mensen denken dat ze inheems zijn. Al eeuwenlang wordt de walnotenboom aangeplant. De vruchten van de okkernoot, zoals hij ook wel genoemd wordt, worden door velen gewaardeerd en de walnotenboom heeft een prachtige karakteristieke vorm. Mede door deze eigenschap is de walnotenboom vaak te vinden bij kastelen en in stadsparken. Ook bij boerderijen is de walnotenboom van oudsher geliefd. Hier was het meer functioneel dat de walnotenboom aangeplant werd. De walnotenboom gaf in de eerste plaats natuurlijk walnoten wat een goede opbrengst gaf als handelswaar. Verder houdt de walnotenboom muggen en insecten op afstand. 

Walnoten zijn gezonde noten met een rijkdom aan allerlei goede stoffen. Ze zitten vol met antioxidanten en omega 3 vetzuren. Uit onderzoek is verder gebleven dat walnoten een goede werking hebben op de hersenen.

Soorten walnotenbomen.

Over de hele wereld komen verschillende soorten walnotenbomen voor. In Nederland is de Juglans Regia het bekendst. Deze Walnotenboom groeit uit tot een grote boom. De Juglans Regia geeft pas noten als hij 10 tot 15 jaar oud is. In de loop der tijd zijn er nieuwe soorten en cultivars walnotenbomen gekweekt. Dit noemt men ook wel verdedelde walnoten of zelfbestuivende walnoten. Een voorbeeld van een veredelde walnoot is de Juglans regia 'Buccaneer' die goed zelfbestuivend is en ook als bestuiver voor andere noten functioneert. De 'Buccaneer' draagt al op jongere leeftijd vruchten. Een ander voorbeeld van een veredelde walnoot is de Juglans regia 'Broadview'. Deze veredelde walnotenboom groeit langzamer en blijft dus kleiner dan het soort waardoor hij geschikt is voor de kleinere tuin.

De zwarte notenboom, Juglans nigra, is een prachtige boom met een karakteristiek ruwe stam en grote helder groene bladeren. 

Planten en verzorging van walnotenbomen.

Walnotenbomen uit volle grond kunnen vanaf oktober t/m april geplant worden. Walnoot heeft een kalkrijke grond, een goede waterhuishouding en zon nodig. zure veengrond of bosgrond is minder geschikt. Als u toch een walnotenboom wilt aanplanten op een zure grond raden wij aan om de bodem te verbeteren met vivivmus en daarbij jaarlijks kalk te strooien.

Walnotenboom snoeien

Een walnotenboom kan het beste in de periode juli t/m september gesnoeid worden. Zorg voor een open kroon en verwijder storende en slechte takken. Snoei nooit te veel per keer om te voorkomen dat de kroon zich niet goed ontwikkeld. Belangrijk is om een walnotenboom nooit in de winterperiode te snoeien. De sapstromen van de juglans komen namelijk al vroeg op gang en als de boom dan gesnoeid wordt gaat deze bloeden.

Hoe snel groeit een walnotenboom?

De meeste soorten walnotenbomen kunnen erg groot worden. Soms wel tot 25 meter hoog en 15 meter breedt. Als de walnotenboom eenmaal goed geworteld is zal hij per jaar wel tot 1,5 meter groeien. Er zijn ook soorten leverbaar die veel kleiner blijven.

Het is mogelijk om een walnotenboom binnen de perken te houden als deze elk jaar gesnoeid wordt.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring