Afbeelding kroontje

Grote bomen

Op zoek naar een volwassen boom, een grote boom? Grote bomen zijn bomen die vaak meer dan 20 jaar oud zijn en meestal al een hoogte bereikt hebben van wel 6 tot 8 meter. Boompje groot plantertje dood? Niet met een volwassen boom!

De beste tijd om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het tweede beste moment is nu.” Chinees gezegde.

Lees meer

Grote bomen vragen tijd.

Wij kweken bomen, ook grote bomen. Maar het gaat hier niet om snel omhoog gekweekte bomen maar om bomen die al regelmatig ondersneden zijn en waarbij de hoogte in verhouding is met de leeftijd en de dikte van de stam. Op onze kwekerij staan allerhande bomen die we al kennen vanaf het moment dat ze als klein boompje bij ons binnen kwamen, een grote boom kopen kan dus bij ons goed. Nu, decennia later, zijn de bomen uitgegroeid tot de machtige verschijning die ze nu hebben. Jaren zorg, water, snoei en bemesting hebben de natuur een handje geholpen!

Boompje groot, plantertje dood.

Het planten van een boom is geloven in de toekomst! Best leuk die toekomst, maar het is ook fijn als u zelf kunt genieten van de aanplant van de boom. Met een grote boom kopen plant u voor nu én de toekomst! U kunt er natuurlijk voor kiezen om een jonge boom in de tuin aan te planten. Een boom die na een jaar of 15 of meer uitgroeit tot een boom met karakter en een volwassen uitstraling. Maar zoals het gezegde gaat: Boompje groot, plantertje dood. Een oude boom kopen creëert u ook tijd waarin u zelf al kunt genieten van de volwassen ontwikkelde boom. Met een oude boom kopen haal je ook een heel eigen wereldje in huis waar allerlei insecten en andere levende wezens hun plekje kunnen vinden!

Het verplanten van een grote boom

We krijgen met regelmaat de vraag of grote en oudere bomen verplanten nog wel kan. Een begrijpelijke vraag. Als deze bomen in de natuur zouden staan met deze leeftijd en maat zou het ook een moeilijke zaak worden. Vaak is het wel mogelijk maar moeten er vele kubieke meters aan grond meegenomen worden om genoeg wortel oppervlak mee te nemen. Vaak een groot project waarbij er met groot materiaal en kranen dagen nodig zijn om de boom uiteindelijk op een nieuwe plek te zetten.

Doordat wij onze bomen 1 keer per 3 tot 5 jaar ondersnijden vormt de boom binnen een relatief kleine kluit veel wortels. Vergelijk dit met een buxusbol die, doordat hij regelmatig gesnoeid wordt, een fijne vertakking ontwikkeld boven de grond. De kluiten van onze grote bomen zitten bomvol met een fijn netwerk aan belangrijke wortels. Zo kunnen grote bomen toch verplant worden!

Belangrijke dingen die u moet weten voor het aanplanten van een grote boom

Het gewicht van de boom

Per boom bepalen wij de grootte van de kluit aan de hand van een aantal factoren. De omtrek van de stam is een belangrijk factor. Daarnaast laten we het volume van de kroon en hoelang de boom al aan het wortelen is meewegen. De grootte van een kluit van oude bomen kan variëren van 1 tot wel 3 meter.  Een kluit van 100 cm kan al wel 750 kg wegen. Als een kluit groter wordt loopt dit gewicht snel op tot soms wel 3 of 4 ton.  Het is dus wel voor te stellen dat bomen met zoveel gewicht een bijzondere behandeling vereisen. Wij hebben een groot arsenaal aan machines en transportmiddelen tot onze beschikking om elke maat boom op de goede manier te behandelen. Het planten van een omvangrijke boom is maatwerk. We bekijken altijd samen met de klant wat de mogelijkheden zijn en welke bewegingsruimte de omgeving ons geeft. Aan de hand hiervan maken we een keuze voor het transportmiddel en de machines die nodig zijn om de boom op zijn plek te krijgen. Zo maken we vaak gebruik van een vrachtwagen met autolaadkraan die grote bomen soms zo van de vrachtwagen in het gat kan tillen. Of we komen met een be-oplegger waarbij we zowel de boom als een shovel en/of kraan meenemen. Ook een boom planten met een telekraan gebeurt met enige regelmaat. Kortom, voor elke situatie hebben wij een goed idee!

De grootte van de kroon

Een oude boom heeft naast een grote kluit ook een grote kroon. Wij snoeien onze bomen regelmatig om ervoor te zorgen dat de bomen niet te breed zijn om nog vervoert te kunnen worden. Juist door deze snoei is de verhouding tussen de wortels en het volume van de kroon in balans. Dit is ook de reden dat veel grote bomen in verhouding wat smaller zijn dan vergelijkbare soorten die in de natuur staan. We zorgen voor een goed ontwikkelde kroon en als de boom in de tuin geplant wordt gaat deze snel ontwikkelen vooral ook in de breedte.

De standplaats van een grote boom

Een grote boom komt dus op de beste manier aan op de plek waar hij de rest van zijn leven mag gaan staan. Om ervoor te zorgen dat de boom op de nieuwe standplaats goed aanslaat en zich gaat ontwikkelen zorgen wij er altijd voor dat de bestaande grond verbeterd wordt met Vivimus aanplantgrond. We graven een ruim gat en zorgen ervoor dat de kluit van de boom op de juiste hoogte staat. Waar nodig maken we gebruik van extra beluchting rondom de wortels van de boom. Oude bomen vangen natuurlijk veel wind en daarom zorgen wij er altijd voor dat de boom goed verankerd wordt. Onze ervaring heeft geleerd dat dit het beste bovengronds kan. Met 3 of 5 stevige boompalen eventueel verstevigt met dwarsbalken staat de boom vast als een huis! Verder geven we boom een startbemesting en korrels om ervoor te zorgen dat de beworteling van de kluit goed op gang komt. Kortom, de boom krijgt alles wat hij nodig heeft om een goede start te maken!

Sorteer op:
Laad meer exclusieve bomen
Laad meer exclusieve bomen

Geen producten meer om te laden.

Geen producten meer om te laden.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring