Terug naar meerstammige bomen

Meerstammige bomen (struikbomen)

Koop bij ons de mooiste meerstammige bomen!

Meerstammige bomen hebben heel eigen uitstraling. Met een speelse uitstraling, mooie vertakking en een groot assortiment aan kleuren en soorten is er voor iedereen wel een meerstammige boom te vinden.

Meerstammige bomen zijn de laatste tijd steeds populairder. Meerstammige bomen zijn vaak karaktervolle bomen die bui uitstek geschikt zijn op een mooie solitaire plek in de tuin. Met hun mooie open vorm en vaak grillige vertakking kunnen meerstammige bomen een bijzondere sfeer creëren in de tuin!  Bestel online de meerstam van uw keuze of kom zelf een mooie meerstammige boom uitzoeken op onze kwekerij. 

Meerstammige bomen kopen?

Bij ons bent u aan het goede adres voor de beste kwaliteit meerstammige bomen in allerlei soorten en maten. Er is altijd wel een soort of maat die geschikt is voor uw tuin! De laatste jaren merken wij steeds meer aandacht voor deze mooie speelse bomenvorm. Ook steeds meer tuinontwepers en hoveniers waarderen de meerstammige boom. De toepassingsmogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Met zijn natuurlijke uitstraling heeft menig meerstammige boom een tuin een compleet andere uitstraling gegeven. Meerstammige bomen kunnen door hun open structuur en vaak grillige stammen en vorm een bijzondere sfeer creëren.

Wat is een meerstammige boom?

Een meerstammige boom wordt ook wel struikboom genoemd. Bij een meerstammige boom vertakt de boom zich in meerdere stammen uit of vlak boven de grond. De stammen zijn vrij gesnoeid waardoor ze fungeren als een soort dragers van de kroon. Meerstammige bomen vinden hun ontstaan in de natuur waar ze vaak door vraat of indroging zijn ontstaan. Vaak hebben meerstammige bomen een bredere kroon dan een hoogstam. Bijna alle bomen kunnen gekweekt worden als meerstam maar meestal worden die bomen gekweekt die een aantal bijzondere eigenschappen hebben. Een aantal kenmerken waarop de bomen geselecteert worden zijn: vroege of opvallende bloei, Karakteristieke stam, transparante structuur, grillige structuur, herfstkleuren of bessen en vruchten.

Soorten meerstammige bomen

Meerstammen zijn toepasbaar in alle soorten tuinen, parken of straten. De meerstammen zijn echt eye catchers, met verschillende functies voor fauna, vruchten of schaduw. Zet een mooie meerstam in een verhoogde border in de voortuin, op een mooie solitaire plek in de achtertuin, in een border tussen de vaste planten of naast een terras. De mogelijkheden zijn eindeloos en een goed geplaatste meerstam is vaak beeldbepalend in een tuin. Een echte aanrader is de  sterke meerstammige boom die alle mooie eigenschappen combineert Parrotia persica. Een grillige stam en prachtige herfstverkleuring en daarnaast nog weinig eisend en prima te snoeien.

Meerstammen voor de kleinere tuin

Heeft u wat minder ruimte in de tuin dan is een van de volgende meerstammen misschien wat voor u: Het krentenboompje, Amelanchier lamarckii met zijn prachtige bloesem, herfstkleur en eetbare bessen en de Cornus mas die al in de winter bloeit met een overdaad aan gele bloemen en daarnaastook eetbare vruchten levert. De sierappel meerstam, Malus ‘Evereste’, geeft bloesem in het voorjaar en in het najaar en winter helderrode sierappels. Op zoek naar wat speciaals? De Acer griseum met karakteristieke bast en prachtig uitlopend blad en herfstkleuren is een unieke verschijning.

Meerstammen met een opvallende bast of stam

Een aantal meerstam bomen met een opvallende schors of ruwe stam zijn: Acer griseum, Acer pensylvanicumAcer rufinerveBetula nigraPlatanus x hispanica. Populair is de Betula utilis 'Doorenbos' met zijn helderwitte stammen een echte blikvanger in de tuin ook in de winter.

Meerstammen met een bijzondere herfskleur.

Op onze kwekerij staan een aantal meerstammen die in de herfst vaak de aandacht trekken. De eerder genoemde Parrotia persica is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast is de Liquidambar styracuflua met rode, gele tot paarse herfstkleuren een goede keus. Met in de zomer het mooie frisse blad en een gegroefde stam is het een opvallende verschijning. Andere meerstammige bomen met een bijzondere herfstkleur zijn de Quercus rubraAcer tataricum subsp. ginnala en de Sorbus 'Dodong' 

Meerstammen met prachtige bloesem.

Er zijn een heel aantal meerstammen die bloeien in allerlei kleuren. Van een heel aantal sierkersen zijn er meerstammige bomen leverbaar. De bekende Prunus serr. ‘Kanzan’, de winterbloeiende Prunus subh. ‘Autumnalis Rosea' en de roodbladige Prunus serrulata 'Royal Burgundy' zijn hier maar een paar voorbeelden van. Een andere grote groep zijn de magnolia's als de Magnolia Soulangeana

Op zoek naar een tropische verrassing? Kijk bij de Perzische Slaapboom.

Meerstammen die goed zijn voor vogels, insecten en bijen.

Een meerstam die de bijzondere aandacht verdient is de zevenzonenboom, Heptacodium miconoides. Deze boom bloeit tot laat in de nazomer met witte bloemen. Daarna groeien de schutbladeren uit die opvallend rood kleuren. Een goede keus voor de bijen en insecten omdat in de bloeiperiode er minder andere bloemen beschikbaar zijn. Andere soorten met een meerwaarde voor vogels, insecten en bijen zijn de Amelanchier lamarckii, de Sorbus en de Sophora japonica. De laatste heeft als Nederlandse naam: Honingboom wat natuurlijk al veelzeggend is. Op onze webshop is een ruim aanbod aan soorten meerstammige bomen.

Verzorging en snoei van meerstammige bomen

Als u een meerstammige boom gekocht heeft wilt u natuurlijk dat hij het prachtige gaat doen. Er zijn tientallen verschillende meerstammen waarbij elk soort zijn eigen specifieke wensen en verzorging nodig heeft. Het snoeien van een meerstam is om de hoogte en breedte in te perken en om de stammen mooi vrij te houden. Snoei bij voorkeur in de periode na de langste dag tot in september. Jonge meerstammige bomen kunnen na verloop van tijd opgekroond worden. Kies een aantal stammen die door gaan groeien en knip de zijtakken weg. Zo kunt u uw eigen boom vormgeven.  Wilt u een meerstammige boom kopen? Bestel hem online of kom langs op onze kwekerij voor inspiratie en advies.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring