Op zoek naar een unieke boom, meerstam of struik met grote opvallende bloemen, prachtige herfstkleuren die ook nog eens gezond een sterk is? Dan is de kornoelje misschien wat voor u. Er zijn allerlei soorten en maten kornoeljes en voor elke tuin is er wel een soort die prachtig past! Een echte aanrader met een prachtige naam is de Cornus ‘Eddie’s White Wonder'

Wat is een kornoelje?

Kornoelje, Cornus, is een grote familie van uitheemse en inheemse struiken en bomen die wel meer dan 50 soorten bevat. Sommige kornoeljes vallen op door hun bijzondere herfstkleuren of fel gekleurde takken in de winter. De grootste groep wordt uitgezocht voor hun bijzondere bloeiwijze waarbij de grote schutbladeren alle aandacht opeisen. Kornoeljes zijn er voor elke tuin en in alle seizoenen!

Kornoeljes, een gevarieerde familie.

Cornus is een geslacht wat wel meer dan 50 soorten bevat. Kornoeljes zijn afkomstig uit de noordelijke gematigde gebieden als Oost-Azië, Europa en Noord-Amerika. De gele kornoelje, Cornus mas, en de rode kornoelje, Cornus sanguinea, komen van nature ook in ons deel van Europa voor. Zoals bij alle opvallende sierheesters en bomen zijn er van verschillende kornoelje variaties gekweekt die opvallen door hun bloei, herfstkleur of bladkleur.

De gele kornoelje, Cornus mas

De Cornus mas komt van nature in onze regio voor en groeit vaak als struik of meerstammige boom. De gele bloemen van dit soort verschijnen voordat het blad komt en hebben wel wat weg van de toverhazelaar. Het blad van de gele kornoelje heeft diepe nerven en verkleurd in het najaar met roodpaarse kleuren. De vruchten kleuren opvallend rood en worden vers of verwerkt gegeten.

De rode kornoelje, Cornus sanquinea,

De Rode kornoelje is een inheemse struik die vooral in de winter opvalt door de knalrode takken. De rode kornoelje kan ongeveer 3 meter hoog worden en groeit vooral uit in de breedte. Hij bloeit in schermvormige trossen met witte bloemen waarna de blauwzwarte bessen komen. Deze zijn rauw niet goed te eten omdat ze teveel tannine bevatten.

De veelbloemige kornoelje, Cornus florida

De Cornus florida, ook wel Amerikaanse kornoelje genoemd is een Kornoelje die afkomstig is uit Noord-Amerika. De rijke bloei van de schutbladeren maken dit soort een echte blikvanger. De Cornus florida kan tot 5 meter hoog worden en groeit eerst smaller en later meer de breedte in. De Cornus florida is een makkelijke plant  die op bijna alle plekken kan floreren.

De reuze kornoelje, Cornus controversa

De reuze kornoelje is een grote struik of kleine boom, afkomstig uit Japan en China, die opvalt door de horizontale groei van de takken. Deze takken groeien in de zogenaamde etages vormen een mooi decor voor de schermvormige witte bloemen en de opvallende glimmende bessen. De Reuze kornoelje wordt vaak net zo breed als hoog en verkleurt in de herfst naar prachtig paarsrood.

Japanse kornoelje, Cornus kousa

De Japanse kornoelje is een langzaam groeiende struik met glanzende bladeren en een opvallende bloei die lijkt op die van de Cornus florida. De vruchten van de Cornus kousa lijken wel wat op frambozen en zijn eetbaar en gezond. Binnen dit soort zijn een heel aantal variaties die gekweekt zijn voor de bloemkleur.

Een kornoelje snoeien, hoe doet je dat?

Veel Cornus soorten hoeven niet vaak gesnoeid te worden. Ze groeien langzaam en met verkeerd snoeien kan het gebeuren dat de natuurlijke vorm verstoord wordt. Vooral de grootbloemige en de veelbloemige soorten hoeven maar zelden gesnoeid te worden. Hoogstens wat storende en kruisende takken en soms de onderste takken om de meerstammigheid wat beter te laten zien. Snoei deze dan in de zomer als ze zich het beste kunnen herstellen. De Cornus mas kan trouwens wel een stuk beter tegen snoei. De bloemen staan ook prachtig in de vaas trouwens. De rode kornoelje, Cornus sanquinea, evenals de Cornus alba, worden wel mooier door regelmatig snoeien. Nieuwe takken hebben namelijk de felste rode kleur. Snoei bij deze Kornoeljes elk voorjaar een derde deel van de oudere takken weg. Zo is de struik na 3 jaar verjongd en blijven er nieuwe jonge takken komen. Mocht deze echt veel te groot worden dan kunnen deze struikvormige kornoeljes ook bijna helemaal weggesnoeid worden.

Een kornoelje kopen?

Het is logisch dat u een kornoelje in de tuin wilt. Ze zijn natuurlijk ook erg mooi! Maar welke kornoelje gaat het worden? U kunt rustig ons aanbod doorbladeren en kijken welke kleur, maat en vorm u mooi vind. U kunt ook een solitaire kornoelje komen uitzoeken op onze kwekerij waar hele mooie exemplaren staan. Van harte welkom!
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring