Leibomen zijn bomen waarbij de takken met behulp van een rek zo worden geleid dat ze een verticaal scherm vormen. Er zijn aardig wat bomen die geschikt zijn als leiboom, met name de soorten waarvan de takken van nature al horizontaal groeien of gemakkelijk te leiden zijn. Een bekende leiboom is de leilinde. Leibomen zijn ideaal om privacy te krijgen, een lelijk gebouw te verbloemen of op plekken waar maar weinig ruimte is. 

Leibomen zijn bomen waarbij de takken met behulp van een rek zo worden geleid dat ze een verticaal scherm vormen. Er zijn aardig wat bomen die geschikt zijn als leiboom, met name de soorten waarvan de takken van nature al horizontaal groeien of gemakkelijk te leiden zijn. Leibomen worden doorgaans als jonge boompjes aan een rek gekweekt, om ze op die manier de gewenste vorm te geven. Ze zijn een geweldige oplossing tegen ongewenste inkijk van buitenaf, om een lelijk uitzicht mooi groen te maken of om schaduw te creëren. Ze zijn werkelijk ideaal om een aangename, beschutte plek van uw tuin te maken. Daarnaast is een leiboom ook nog eens prima klein te houden door ze simpelweg jaarlijks te snoeien.  

Leibomen kopen

Bij Tenhoven-bomen.nl koopt u de beste kwaliteit leibomen in de soort en de maat die past bij wat u wilt. Er is een grote verscheidenheid aan soorten bomen die we als leiboom aanbieden. Van een volwassen leilinde of plataan tot een beginmaat vers geleide leihaagbeuk. Bent u op zoek naar een rij leibomen voor privacy of passen de leibomen goed in het ontwerp van de tuin? Bestel de leibomen online of kom langs op onze kwekerij vlakbij Apeldoorn om zelf een leiboom uit te zoeken.

Wat is een leiboom?

Een leiboom is een boom waarvan de takken zo geleid zijn dat ze horizontaal aan de boom staan of dat ze gezamenlijk een soort scherm vormen. Leibomen worden vaak als jonge bomen aan een rek gekweekt om ze zo de gewenste vorm te geven. Het kweken van goede leibomen is een vak apart! Het meest geschikt zijn de bomen waar de takken van nature al horizontaal groeien of goed te leiden zijn. De bekendste leiboom is de leilinde die van oudsher bij de boerderijen stond om de melkkamer schaduw te geven, een natuurlijk zonnescherm.

Soorten leibomen

In deze categorie vindt u allerlei soorten en maten leibomen. Van de bekende leilinde en de leiplataan tot de lei-amberboom en de sierlijke lei sierappel. Van veel soorten loofbomen en zelfs enkele naaldbomen zijn leibomen beschikbaar. Een leiboom met prachtige herfstkleuren is de Liquidambar leivorm en de Parrotia persica leiboom. Carpinus betulus en Acer Campestre als leiboom staat bekend om ook op de minder vruchtbare gronden toch te kunnen groeien. Op zoek naar een leiboom met prachtige bloesem? De Pyrus calleryana 'Chanticleer' bloeit uitbundig met witte bloemen in het voorjaar. Een echte eyecatcher is de Prunus cerasifera 'Nigra' die naast zijn opvallend rode bladeren in het voorjaar de aandacht trekt met uitbundige roze bloemen. 

Kijk ook eens bij onze groenblijvende of wintergroene leibomen

Advies op maat nodig?  Maakt een afspraak op de kwekerij. Een goed resultaat begint bij een goede voorbereiding. Wij helpen u graag.

Planten en verzorging van leibomen

Leibomen hebben net als gewone bomen voldoende ruimte nodig om te wortelen en te kunnen ontwikkelen. Zorg een goed gedraineerde grond en verrijk de grond met bodemverbeteraar. Als de boom in of vlak naast bestrating komt is het belangrijk om genoeg ruimte te hebben voor de wortels. Bij het aanleggen van bestrating kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van bomenzand en we kunnen beluchting aanleggen. Bekijk ons thema Bomen in bestrating voor meer informatie. Volg onze aanplantinstructie om de boom de beste start te geven. 

Wij hebben al jaren ervaring met het planten van leibomen. Als wij meerdere leibomen in uw tuin aanplanten bestel dan een lei verbinding set mee.  Met deze set kunnen wij de leibomen heel mooi strak in een lijn zetten.

Het snoeien van een leiboom

Leibomen moeten gesnoeid worden om een leiboom te blijven. Als er niet gesnoeid wordt gaat de boom een nieuwe top maken en zullen de onderste takken op den duur afsterven. Bijhouden is belangrijk! Zorg ervoor dat er altijd voldoende licht en lucht bij de onderste takken kan! Zo nodig boom bovenin wat uitdunnen.

De leibomen die als scherm gekweekt zijn, de haag op poten zeg maar, moeten één of twee keer per jaar met de heggenschaar gesnoeid worden. Bij vers geleide bomen is het handig om open ruimtes op te vullen met jonge takken. Bind deze met bindbuis aan het rek op de open plekken. 

Leibomen die, als de bekende leilinde, gekweekt zijn met een aantal etages kunnen elke winter helemaal teruggesnoeid worden tot de hoofdarmen. Doe dit voordat de bladknoppen komen om ervoor te zorgen dat de boom weer het snelst uitloopt.

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring