Heerlijk zitten onder een natuurlijke parasol!

 

 

Met een dakboom in de tuin is het ook in de zomer heerlijk vertoeven. Dakbomen zijn bomen die zo gekweekt zijn dat ze met de takken een dak vormen. De meest bekende dakboom is de dakplataan. Met zijn karakteristieke bast en mediterrane uitstraling is dit een prachtige aanwinst voor de tuin. Koop een dakboom en zet hem naast een terras om een mooie schaduwplek te creëren. Ook een dakboom kopen? Kies uit de vele soorten dakbomen die er zijn en bestel online de soort en maat van uw keuze. 

Een dakboom kopen?

Bij ons kunt een dakboom bestellen, laten bezorgen en aanplanten. Wij leveren de beste kwaliteit dakboom en als u hem door ons laten aanplanten garanderen wij ook dat de boom de beste start krijgt. Dakbomen zijn er in allerlei maten en soorten. Een goede keuze voor uw tuin is belangrijk zodat u optimaal kunt genieten van de vele voordelen die de dakbomen bieden.

Wat is een dakboom?

Dakbomen zijn bomen die door een rek of door snoei een typerende dakvorm gekregen hebben. Dakbomen staan ook wel bekend als parasolbomen. Parasol zegt iets over de functie die deze bomen in een tuin kunnen hebben. Als u een dakboom in de buurt van een terras neerzet kunt u genieten van de schaduw die de dakboom biedt. 

Soorten dakbomen

Dakbomen zijn er in allerlei maten en soorten. Zo heb je de bekende dakplataan maar ook een dakbeuk, daklinde en een dakmoerbei. Een dakplataan en een dakmoerbei geven uw tuin een mediterrane sfeer waaronder u heel de zomer heerlijk kunt zitten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere soorten dakbomen. Veel bestaande loofbomen met bijzonder mooi blad en herfstkleur, Parottia en Liquidambar, worden ook gekweekt als dakvorm. Sommige dakbomen zijn aan een rek gekweekt waarbij de takken zo gebogen zijn dat ze een dak vormen. Andere zijn zonder rek zo gesnoeid dat ze gegroeid zijn als dakboom. De oudere dakbomen hebben geen rek meer nodig omdat de dikke takken zo blijven staan.

Snoei en verzorging van een dakboom

Er zijn verschillende soorten dakbomen en allemaal willen ze graag omhoog. Dit wil zeggen dat de takken midden boven de stam vaak het hardst gaan groeien. Om de boom als dakvorm te behouden is het belangrijk dat hij op de goede manier gesnoeid wordt.

Dakbomen die als een groot scherm gekweekt zijn met veel takken kunnen gesnoeid worden in de zomer met een heggenschaar. Waar nodig kunnen gaten in het scherm opgevuld worden door jonge takken op die plekken vast te binden. Gebruik hiervoor bindbuis om te voorkomen dat de takken hier onder lijden. 

Dakbomen als de leiplataan en de leilinde zijn vaak gekweekt op een paar hoofdtakken. Deze kunnen in de winterperiode, bij voorkeur voordat de bladknoppen gevormd worden, helemaal teruggeknot worden. Hierdoor krijg je de karakterestieke knoestige takken die bekend zijn van de dakplataan. In de zomer kunt u naar wens de bovenkant van het scherm met een heggenschaar of snoeischaar snoeien.

Als u een dakboom in de zomer snoeit is het aan te raden om deze ook te bemesten. Het herstellen van de wonden kost namelijk energie. Verder hebben dakbomen in het bijzonder voldoende water nodig. Door het brede bladerdek komt er weinig hemelwater bij de kluit van de boom. Volg onze watergeefinstructies en houd de boom extra in de gaten. 

Kom gerust eens langs op onze kwekerij om zelf een mooie dakboom uit te zoeken. Laat ons u adviseren over de juiste keus. 

Kijk ook eens bij de Unieke dakbomen!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring