Appelbomen zijn geliefd vanwege de appels maar ook voor de sfeer die ze in een tuin brengen. In het voorjaar kunt u genieten van de prachtige appelbloesem maar ook in de winter hebben de appelbomen een prachtig silhouet. Het eten van een door de zon gerijpte appel van eigen boom is een voorrecht. Kies uit een van de vele soorten appelbomen en bestel online of komt langs op onze kwekerij om zelf een jonge of volwassen appelboom uit te zoeken. 

Op zoek naar volwassen appelbomen? Bekijk ons aanbod oude appelbomen.

Appelbomen zijn er in vele soorten en maten! Weet u niet goed welk ras appelboom u het beste kunt kopen? We hebben een top-5 appelbomen samengesteld! 
 
1. Malus domestica 'Ecolette'  zoet/zure handappel verbeterde Elstar zelfbestuivend!
> 2.Malus domestica 'Elstar'  zelfbestuivend! Een van Nederlands meest verkochte handappels!
3. Malus domestica 'Notaris'  oud nederlands ras! Zeer goede handappel welke zelfbestuivend is!
> 4. Malus domestica 'Jonagold'  zowel als hand en moesappel te gebruiken! Zelfbestuivend!
> 5. Malus domestica 'Rode van Boskoop'  een van de beste kook en moesappels de ouderwetse Goudereinet! 
 

Een appelboom kopen?

Hier vindt u een grote variatie aan soorten appelbomen. Appelbomen zijn geliefd vanwege de appels maar ook voor de sfeer die ze in een tuin brengen. In het voorjaar kunt u genieten van de prachtige appelbloesem maar ook in de winter hebben de appelbomen een prachtig silhouet. Het eten van een door de zon gerijpte appel van eigen boom is een voorrecht. Kies uit een van de vele soorten appelbomen en bestel online of komt langs op onze kwekerij om zelf een jonge of volwassen appelboom uit te zoeken. 

Soorten appelbomen.

Er zijn wereldwijd honderden soorten appelbomen. Ons land heeft een rijke traditie als het gaat om het kweken van appelrassen. Van bekende oude appelrassen als James Grieve, Elstar, Glorie van Holland en Gravensteiner tot een relatief nieuwe appelras als de Ecolette
Kies voor een goede moesappel als de 'Bramley's Seedling' of voor de friszure handappel 'Ecolette' die goed ziekteresistent is. Jaarlijks komen er nieuwe soorten bij en in de loop van de tijd zijn er ook soorten weer in de vergetelheid geraakt. 
Appelbomen zijn er in 3 uitvoeringen: Laagstam, halfstam en hoogstam. Bij een laagstam appelboom beginnen de eerste takken tussen de 20 en 40 cm. Een halfstam appelboom heeft takken vanaf 120 tot 140 cm en een hoogstam appelboom heeft takken vanaf 160 tot 220 cm. Van al deze uitvoeringen zijn meestal ook leivormen beschikbaar.
Een heel aantal soorten appelbomen zijn zelfbestuivend en hebben dan niet noodzakelijk een andere boom nodig om vruchten te leveren. Kijk bij onze zelfbestuivende vruchtbomen.

Planten en verzorging van een appelboom

Appelbomen houden van een voedselrijke en enigzinds kalkrijke bodem. Een goed doorlatende grond en genoeg voeding geven de beste groei- en oogsresultaten. Plant de appelboom bij voorkeur op een zonnige plek zodat de vruchten genoeg licht en warmte krijgen om te rijpen. Appelbomen verdragen ook een plek in de halfschaduw.
Wilt u zelf de boom aanplanten bekijk dan onze plantinstructie voor bomen om de boom een goede start te geven. 

Snoeien van appelbomen

Over het snoeien van appelbomen gaan veel verschillende verhalen de ronde. Vroeger werden appelbomen alleen gesnoeid in de winter omdat er dan tijd voor was en de vorm van de kroon goed te zien was. Wij raden aan om jonge bomen, waar de kroon nog niet goed ontwikkeld is in de winter te snoeien. Kies een aantal hoofdtakken en knip de rest weg. Snoei die hoofdtakken voor eenderde weg zodat ze eerst kunnen dikken zodat ze stevig genoeg zijn om vruchten te dragen. Herhaal dit een paar jaar totdat er een goede basis ontstaat. Hierna kunnen de appelbomen het beste in de maanden Juli, augustus en september gesnoeid worden. Zorg ervoor dat er genoeg licht en ruimte is voor het fruit en knip alle kruisende en storende takken weg. Nooit meer dan eenderde per keer en bij voorkeur vaker wat minder.
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring