Terug naar bomen

Lagerstroemia

De Lagerstroemia indica is een bijzondere exotische verschijning die je helemaal in zomerse sferen brengt. Met de uitbundige felgekleurde bloesem is de Lagerstroemia een ongeëvenaarde bloesemboom. Maar ook in de winter is er wat te beleven, met zijn decoratieve gladde stam is deze boom ook dan de moeite waard! In de herfst verkleuren de kleine bladeren van deze boom in paars, rood, geel en oranje tinten. De Nederlandse naam voor Lagerstroemia is misschien wat minder bekend: Elfensering of ook wel Indische sering.

Wat is de Lagerstroemia?

De Lagerstroemia indica, ook wel Indische sering of Elfenboom genoemd, is een exotische boom met een uitbundige bloei met een overdaad aan bloemen die gemaakt lijken van crêpe papier. De bloemen komen aan het uiteinde van de takken en lijken een beetje op die van de bekende sering. Er zijn verschillende soorten Lagerstroemia in de kleuren wit, roze, paars en rood. De Lagerstroemia indica is meestal een meerstammige of kleine boom met een vaasvormige kroon die naar snoeiwijze en gevorderde leeftijd breed gaat uitlopen. Het kleine blad loopt lichtgroen uit en verkleurd dan naar donkergroen waarna het in de herfst een mooie verkleuring krijgt. De Lagerstroemia is bladverliezend.

Waar komt de Lagerstroemia vandaan?

De Nederlandse naam Indische sering verklapt al wat over de afkomst van deze boom. Van nature komt de Lagerstroemia dan ook voor India maar ook in Australië en delen van Oceanië en Zuidoost Azië is de boom te vinden. Al midden 18e eeuw is de boom naar Europa gehaald om te kijken hoe hij het in ons klimaat zal doen. Aan het einde van de 18e eeuw is de boom in Amerika geïntroduceerd waarna deze opvallende bloesemboom op veel plekken in Zuid- Amerika te vinden is.

Is de Lagerstroemia winterhard?

De vraag die vaak opkomt bij bomen die uit een ander klimaat komen is, hoe komen ze een koude winter door? De Lagerstroemia indica is redelijk winterhard. Zeker de oudere exemplaren hebben zich al bewezen maar ook elders in Nederland zijn bomen te vinden die al 20 tot 30 jaar oud zijn. In heel strenge winters kunnen een heel aantal takken terugvriezen. De meeste soorten kunnen een temperatuur tot -10 goed verdragen. Jonge bomen en bomen die op een niet beschutte plek staan kunnen bij vorst beter ingepakt worden. Wat al een stuk helpt is de wortels en het onderste stuk van de stam beschermen met wat kleden of een laag snippers. 

Wat is een goede standplaats voor de Lagerstroemia?

De Lagerstroemia is een echte zonaanbidder. Om zo veel mogelijk te genieten van de uitbundige felle bloei is het slim om de Lagerstroemia een plekje in de volle zon te geven. Als het gaat om de grondsoort stelt de Lagerstroemia niet zoveel eisen als hij maar niet te nat staat. Hij kan goed op de wat drogere grond en verdraagt verharding ook relatief goed. Het beste gaat de boom het doen op een beschutte plek waar hij ook in de winter geen natte voeten krijgt.

Hoe moet je een Lagerstroemia snoeien?

Op zich hoeft een Lagerstroemia niet al te veel gesnoeid te worden. Na een strenge winter kunnen bevroren takjes weggesnoeid worden. Om er voor te zorgen dat je geen bloemknoppen wegsnoeit is het handig om takken als de ergste vorst geweest is terug te snoeien. Voor de meerstammige soorten is het mooi om ze ook wat open te snoeien zodat de mooie bast goed zichtbaar wordt.

Een Lagerstroemia kopen?

Bij Ten Hoven Bomen kunt u allerlei kleuren en soorten Lagerstroemia kopen. We hebben ook hele bijzondere grote meerstammige bomen staan. Bestel online de Lagerstroemia in de kleur die u wilt of kom langs om een lagerstroemia uit te zoeken. Kijk ook eens in onze exclusieve etalage meerstammige bomen. Tip: Kom in de zomer om een Lagerstroemia in volle bloei te zien staan!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring