Terug naar bomen

Japanse sierkers

Naast de Magnolia is de Japanse kers, ook wel sierkers genoemd, de bekendste bloesemboom. Deze prunus is familie van de gewone kersenboom, prunus avium, maar wordt speciaal gekweekt en geselecteerd voor de uitbundige bloesem. In Japan heet de bloeiperiode van de kersenbloesem Sakura en vanuit de hele wereld komen mensen in deze weken naar Japan om dit wondere fenomeen met eigen ogen te zien. 
De bloei van deze Japanse sierkers is spectaculair met een overdaad aan roze, paarse of witte bloemen. De meeste sierkersen die te koop zijn bloeien in de maanden april en mei. Uitzondering vormen de zogenaamde winterbloeiers als de Prunus Autumnalis. Ook genieten van de japanse kersenbloesem? Maak uw keuze uit ons ruime assortiment sierkersen, koop een sierkers en geniet van uw eigen 'Sakura'!

Welke soorten sierkersen zijn er?

Er zijn honderden zo niet duizenden soorten prunus waarvan de sierkersen de bekendste zijn. Dit dankt deze prunus aan de uitbundige voorjaarsbloei die niemand kan ontgaan. Als je een sierkers wilt kopen is het misschien wel moeilijk om een keuze ta maken. Veel aangeplant is sierkers Prunus serrulata 'Kanzan' met een overdaad aan dieproze gevulde bloemen eind april, begin mei en een breed vaasvormige kroon. De Prunus x Yedoensis is een mooie wit bloeiende sierkers met een mooie grillige brede kroon. Is er wat minder ruimte in de tuin ga dan voor de smal blijvende Amanogawa of de roodbladige Prunus serrulata 'Royal Burgundy'. 

Sierkersen zijn ook mooi als ze uitgebloeid zijn.

De meeste sierkersen worden natuurlijk gekocht voor de overdaad aan bloesem. Maar wat veel mensen niet weten is dat veel sierkersen ook de rest van het jaar heel mooi kunnen zijn. De typische vaasvorm geeft de sierkers vaak een heel eigen uitstraling. Er zijn ook sierkersen die naast de bloei ook opvallen door andere eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de roodbladige soorten als de Prunus seracifera 'Nigra' en de Royal Burgundy'. De Prunus sargentii ’Rancho' is een sierkers die vaak ook gekocht wordt voor zijn prachtige herstkleuren. Verder is de Tibetaanse sierkers een mooi voorbeeld van een sierkers waarbij de sierwaarde vooral zit in de opvallende bast die wel wat wegheeft van de papieresdoorn.

Wanneer kun je een Japanse sierkers het beste snoeien?

Veel soorten Japanse sierkersen hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Mocht het om wat voor reden dan ook nodig zijn om deze boom te snoeien dan kan dit het beste gebeuren aan het begin van de zomer zodat de boom het beste bestand is schimmels en aantastingen. Het is wel mogelijk om een boom die te groot dreigt te worden klein te houden door hem elk jaar te snoeien. Haal nooit meer dan een kwart van de boom weg. Snoei zorgt voor groei wat ook zeker geldt voor deze prunus soorten. Vaak zit de boom het jaar na een flinke snoeibeurt bomvol waterloten, lange rechte takken. 

Meerstammige sierkersen kopen.

De laatste jaren is het aanbod aan sierkersen uitgebreid met een heel aantal meerstammen. Van een heel aantal soorten sierkersen zijn ook meerstammen leverbaar. Een prachtige bloeiende meerstam is natuurlijk echt een plaatje in de tuin! Bekijk ons aanbod online of kom langs om zelf een mooi gevormde meerstammige sierkers uit te zoeken.