Welke planten passen in een Japanse tuin?

Welke planten passen in een Japanse tuin?

Een Japanse tuin (nihon teien) is een tuin die in een traditionele Japanse stijl is aangelegd. Deze schitterende tuinen, die gekenmerkt worden door natuurlijk ogende maar bijzonder netjes en verzorgde uitstraling, worden met veel zorg en aandacht gecreëerd. Japanse tuinen worden van oorsprong gebruikt voor wandelingen, meditatie en theeceremonies. Ook in Nederland kun je prima een Japanse tuin realiseren. Maar welke planten passen in een Japanse tuin? En hoe leg je een Japanse tuin aan?

Welke planten passen in een Japanse tuin?

Hieronder hebben we een aantal suggesties met planten voor een Japanse tuin op een rijtje gezet:

Japanse sierkers

Een Japanse sierkers is echt een aanrader voor een Japanse tuin. Deze prachtige bomen, waar veel verschillende cultivars van bestaan, worden gekenmerkt door mooi gevulde roze bloemen. In Nederland bloeien Japanse sierkersen in de maanden april en mei.

Japanse esdoorn

Wil je (ook) in het najaar van een mooie kleurenpracht genieten, kies dan voor de Japanse esdoorn (Acer palmatum). De diep ingesneden bladeren krijgen de mooiste kleuren in de herfst, wat de Japanse esdoorn een geweldige blikvanger voor een Japanse tuin maakt – als struik of als meerstammige boom.

Rhododendron

Welke bodembedekker past bij een Japanse esdoorn? Rhododendrons zijn altijd een goede keus! Je kunt dan kiezen voor een Japanse azalea of een van de vele andere kleurrijke cultivars.

Japanse grootbloemige kornoelje

 Een boom die ook hele mooie herfstkleuren krijgt is de Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa chinensis). Hij krijgt ook bijzondere vruchten en kan tot wel acht meter hoog worden. Hou er wel rekening mee dat deze boom een zonnig plekje nodig heeft.

Japanse notenboom

Eveneens een aanwinst voor een tuin in traditionele Japanse stijl is de Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Deze bijzondere soort staat bekend als de boom met het eeuwige leven. En daar zit wel degelijk een kern van waarheid in; de Ginkgo biloba was namelijk een van de weinige bomen die de atoombom op Hiroshima in 1945 overleefde.

Dennenboom

Ook dennenbomen kom je vaak tegen in Japanse tuinen. Het mooie van een den is dat deze wintergroen is, waardoor je ook in de wintermaanden altijd nog wat groen in de tuin hebt.

Bamboe

Een Japanse tuin is natuurlijk niet compleet zonder bamboe! Om te voorkomen dat je er te veel onderhoud aan hebt raden we aan om te kiezen voor een niet-woekerende soort; deze kunnen wel hoog worden maar zullen niet spontaan overal omhoog schieten.

Hoe leg je een Japanse tuin aan?

Hoewel het vaak lijkt alsof elementen in Japanse tuinen op willekeurige plekken zijn geplaatst, is er juist heel goed over nagedacht. We raden daarom aan om eerst een ontwerp voor je Japanse tuin te maken. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg voor natuurlijke, organische vormen.
  • Implementeer een waterelement. Een koivijver is natuurlijk prachtig, maar niet iedereen heeft hier de ruimte of het budget voor. Een beekloop, een fonteintje of een vogelbadje zijn dan een mooi alternatief.
  • Creëer balans door te zorgen voor evenwicht tussen water, groen en stenen.
  • Zet niet de hele tuin vol maar wissel beplanting af met open ruimtes. Dit oogt ook rustiger.
  • Stenen elementen kun je toevoegen door middel van grindpaden, borders met split en sierstenen.
  • Kijk op welke manieren je niveauverschillen kunt realiseren. Bijvoorbeeld door lage beplanting en hoge bomen, een verhoogd terras of een stenen trap.
  • Hou bij het ontwerp rekening met de behoeften van je Japanse tuinplanten. De Japanse esdoorn, bijvoorbeeld, houdt niet van natte voeten; deze boom kun je daarom beter op een hoger gelegen plek zetten waar geen water kan blijven staan.
     
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring