Hazelnoten

De hazelaar, Corylus, is een autochtone struik uit de berkenfamilie. De vrucht is de bekende hazelnoot. De hazelaar is een naaktbloeier en is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. De mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zitten apart aan de struik. Al in februari/maart komen de katjes en kleine onopvallende knoppen. 

De Hazelnoten zijn al heel lang gewaardeerd. De Grieken en Romeinen kenden de hazelaar al en genoten van de hazelnoten. Zelfs onze prehistorische voorvaderen verzamelden de noten en deze vormden een belangrijk onderdeel van de wintervoorraad.  De hazelaar is een grote, grillige struik die een paar meter breed kan worden en tot 6 meter hoog. De noten zijn heerlijk als snack of te verwerken in allerhande producten. Een goede soort hazelnoot met een hoge productie en een goede smaak is de Roter Zellernote.

Er zijn ook hazelaren die vooral aangeplant worden voor hun decoratieve vorm of kleur. Zo heb je ook een soort met kronkelige takken, de kronkelhazelaar, en een soort met rode bladeren, Corylus maxima 'Purpurea'.

Kijk ook eens bij de toverhazelaar, Hamamelis intermedia 'Arnolds Promise'