Hazelnoten uit eigen tuin?

Bij ons bent op op het goede adres voor de beste kwaliteit hazelaars of hazelnotenstruiken. Op zoek naar hazelnoot als hoogstam? Wilt u fruitbomen kopen? Daar kunt u ook bij ons voor terecht. Kijk bij onze notenbomen.

Wat is een hazelnoot?

De hazelaar, Corylus, is een autochtone struik uit de berkenfamilie. De vrucht is de bekende hazelnoot. De hazelaar is een naaktbloeier en is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. De mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zitten apart aan de struik. Al in februari/maart komen de katjes en kleine onopvallende knoppen. 

De Hazelnoten zijn al heel lang gewaardeerd. De Grieken en Romeinen kenden de hazelaar al en genoten van de hazelnoten. Zelfs onze prehistorische voorvaderen verzamelden de noten en deze vormden een belangrijk onderdeel van de wintervoorraad.  De hazelaar is een grote, grillige struik die een paar meter breed kan worden en tot 6 meter hoog. De noten zijn heerlijk als snack of te verwerken in allerhande producten.

Soorten hazelnoten

Een goede soort hazelnoot met een hoge productie en een goede smaak is de Roter Zellernote

Er zijn ook hazelaren die vooral aangeplant worden voor hun decoratieve vorm of kleur. Zo heb je ook een soort met kronkelige takken, de kronkelhazelaar, en een soort met rode bladeren, Corylus maxima 'Purpurea'.

Kijk ook eens bij de toverhazelaar, Hamamelis intermedia 'Arnolds Promise'

Standplaats, verzorging en snoei van de hazelnoot

Een hazelnotenstruik is misschien wel een van de makkeljkste struiken die weinig eisen stelt aan de grondsoort en heel goed te snoeien is. Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van wat u als resultaat wilt. Voor een goede opbrengst en om de struik niet zo groot te laten worden is het goed om elk jaar een aantal oude en dikke takken weg te snoeien waardoor nieuwe jonge takken de ruimte krijgen en een goede opbrengst gegarandeerd wordt. Een andere mogelijkheid is om juist de jonge takken weg te snoeien waardoor de oude takken goed kunnen ontwikkelen. Er is dan wel meer ruimte nodig maar na een aantal jaar kan de hazelaar zich dan wel ontwikkelen tot meerstammige boom met karakteristieke takken. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring