Kweeperen stonden vroeger bekend als godenappels. Of het nou door de secularisatie komt of door iets anders, kweeperen zijn een beetje in de vergetelheid geraakt. Maar wist je dat deze fruitbomen heel veel te bieden hebben? Kweeperen zijn heerlijk in verwerkte vorm en de boom is een toonbeeld van karakter. 

Kweeperen uit eigen tuin?

Maak uw keuze uit ons ruime aanbod kweeperen soorten en oogst voortaan zelf deze goudgele vruchten. Die vruchten kunnen een goede reden zijn om de kweeperenboom te kopen maar wist je dat een kweepren book ook een prachtige karakteristieke, grillige vorm heeft?

Wat is een kweepeer?

De kweepeer heeft oude papieren en komt terug in de oudheid waar een Griekse bruid bij haar huwelijk een kweepeer in haar hand had als symbool voor haar plicht om haar echtgenoot liefde en geluk te schenken. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer en na een poos wat meer in de vergetelheid te zijn geraakt wint de kweepeer de laatste tijd aan populariteit. 

De latijnse naam voor kweepeer is cydonia oblonga en hij dankt zijn naam aan de Griekse stad Kydonia die tegenwoordig Chania heet. 

De kweeperenboom is een kleine, grillige boom met mooie grote bloesem. De vruchten zijn opvallend felgeel. De kweepeer kan niet vers gegeten worden maar moet worden verwerkt tot bijvoorbeeld: compote, jam, marmelade e.d. Het woord marmelade is afkomstig van de Portugese naam van de kweepeer, marmelo. De kweepeer kan ook heel goed gebruikt worden voor zijn geur. Als je hem ergens in huis legt kunt u genieten van de sterke aangename geur die de kweepeer verspreidt

Soorten Kweeperen

Er zijn twee hoofdcategorieën te verdelen. De zogenaamde appelvormige en peervormige. De meeste kweepeersoorten zijn winterhard en groeien langzaam. Een goede zelfbestuivende perenvorm is de 'Portugal' met zijn grote productie en grote gele vruchten. De 'Vranja' is een goed alternatief. De Leskovacz geeft hele grote appelvormige vruchten die soms wel een kilo kunnen wegen. 

Standplaats en verzorging van de kweeperenboom

Een kweepeer kunt u het beste een plek geven in de volle zon of lichte schaduw. Plant hem in een goed doorlatende grond en verrijk de grond met vivivmus. 

Bij een kweeperenboom is het, net als bij veel andere fruitbomen, belangrijk dat er voldoende licht en lucht in de kroon kan komen. Een kweeperen boom is van zichzelf al mooi open en vaak hoeft er niet veel gesnoeid te worden om toch een mooie boom te hebben. Snoei beschadigde, kruisende en storende takken weg en zorg ervoor dat de hoofdtakken evenwichtig verdeelt zijn. Snoei bij voorkeur in de maanden augustus en september.

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring