Beukenhagen

Een beukenhaag kopen?

Op zoek naar goede kwaliteit haagplanten voor een mooie beuken of haagbeukenhaag? Bij ons bent u op het goede adres. Bestel online de soort en maat die u wilt en wij leveren de beste kwaliteit haagplanten. 

Wat is een beukenhaag?

Beukenhagen zie je steeds meer. Het is ook een erfafscheiding die uitermate goed past bij ons land. Een beukenhaag heeft een mooie luxe uitstraling en is makkelijk te snoeien. Van oudsher werden rode beuken gebruikt om de grens van een landgoed aan te geven. 

In beukenhagen maken we onderscheid tussen de beuk en de haagbeuk. De beuk, Fagus sylvatica, houd in de winter zijn dorre blad. De haagbeuk, Carpinus betulus, is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen beuk maar familie van de berk. De haagbeuk is wel sterker en als haagplant beter geschikt op plekken waar de haag veel te verduren krijgt.

Ik wil een beukenhaag in mijn tuin, waar moet ik op letten?

U wilt een beukenhaag en natuurlijk is het dan belangrijk om de goede keuze te maken en deze op de goede manier aan te planten. Wij helpen u op weg.

Beukenhaag bestellen

Maak een keuze tussen de soorten en bepaal hoe hoog de haag moet worden. Bestel de planten in de juiste maat. Houd er rekening mee dat het wortelgoed in bossen van 25 of 10 stuks geleverd worden. De haagplanten met kluit zijn per stuk leverbaar en uitermate geschikt om al direct een dichtere haag te hebben. Met kluit zijn oudere planten die ook sneller zullen ontwikkelen als vergelijkbare maat blote wortel. Het is ook mogelijk om een dubbele haag neer te zetten om een sneller dicht resultaat te hebben. 

Bij de soorten kunt u ook zien hoeveel planten er nodig zijn per meter. Voor het beste resultaat kunt u het de grond verbeteren met Vivimus. Afhankelijk van de omstandigheden gebruikt u 40 liter Vivimus per 1 á 2 meter haag.

Beukenhaag planten en verzorgen

Om een beukenhaag goed te planten raden wij aan onze aanplantinstructie voor een haag te volgen. Een aantal aandachtspunten:

  • Aanplant onder een grote boom of in harde te natte grond wordt geen succes. 
  • Voor het watergeven van de haag raden wij een druppelslang aan te leggen.
  • Snoei de haagplanten na het planten deels terug. Uitstekende takken voor circa de helft innemen. top terugsnoeien tot een gemiddelde lengte.  Hierdoor wordt de hergroei, maar ook de dichtheid van de haag beïnvloed. 
  • Een beukenhaag moet u planten en niet begraven....  Houdt dus de juiste diepte aan. zie wortelhals.

Een beukenhaag op de juiste plek en goed aangeplant wordt een sieraad voor uw tuin, die diverse generaties zal verblijden. Wat u geeft, krijgt u ook terug.

Een beukenhaag snoeien

Snoei de beukenhaag elk jaar minstens 1 keer. Doet dit net na de langste dag bij voorkeur op een bewolkte dag. Voor het mooiste resultaat snoeit u de haag tweede keer aan het eind van de zomer. Zorg er altijd voor dat de onderkant van de haag een beetje breder is dan de bovenkant zodat er overal genoeg zonlicht bij kan.

Strak snoeien is een vak apart. De ervaring is dat bij veel mensen de beukenhaag elk jaar een stukje breder wordt. Als de haag op een gegeven moment echt veel te breed is geworden is het mogelijk om de haag weer rigoureus terug te snoeien. Vooral de Carpinus kan goed herstellen. Snoei de haag dan in het voorjaar na de ergste vorst terug en zorg er voor dat de verdeling van de takken overal ongeveer gelijk is.