Aanplanten van hagen

In 7 stappen een mooie rechte haag aanplanten.

Nazorg

  • Water, water en de rest komt later!
  • Zorg ervoor dat de eerste 2 jaar de grond bij en rondom de wortels vrij blijft van onkruid en ander groen, verharding als grind en split en ook verdichtend materiaal als schors en worteldoek.

Uitgebreide informatie over het planten van een haag.

Hagen kunnen op allerlei manieren in een tuin gebruikt worden. Er zijn allerlei soorten haagplanten zowel groenblijvend als bladverliezend. Bovenstaande instructie is specifiek gericht op de meest gebruikte haagplanten: haagplantsoen. Maar met wat aanpassingen hier en daar is de instructie ook prima toe te passen op haagplanten met een kluit. Veel groenblijvende haagplanten worden ook geleverd met kluit. Meestal zijn deze planten nog makkelijker aan te planten omdat ze van zichzelf al recht blijven staan. Het is dan wel belangrijk om de grote van de sleuf aan te passen aan de grote van de kluit. Maak de sleuf eenderde breder dan de kluiten van de haagplanten. 

Snoeien van een haag bij aanplanten

Wij raden aan om haagplantsoen en andere haagplanten na het planten te snoeien. Wat goed werkt is om elke plant ongeveer gelijk te snoeien. Bij coniferen en haagplanten met veel kleine blaadjes is het handig om die met een heggenschaar te doen. Zorg ervoor dat de hoogte overal gelijk is en haal de topjes aan de zijkanten eraf. Bij een beukenhaag kan dit gewoon met de snoeischaar. Knip uitstekende takken terug tot één gelijke lijn. Wees, zeker bij loofhout haagplantsoen, niet scheutig met snoeien. De takjes aan de planten mogen gerust tot eenderde terug gesnoeid worden.

Water geven aan een net geplante haag.

Zoals ook vermeld is het geven van water belangrijk. Omdat het bij een haag vaak gaat om een heel aantal planten is best lastig om elke plant elke week genoeg water te geven. Een druppelslang is dan een goede oplossing. Plaats de druppelslang zo dicht mogelijk bij de kern van de planten. Sluit de druppelslang, voor nog meer gemak, aan een beregeningscomputer zodat er automatisch water gegeven kan worden. Houdt, afhankelijk van de hoeveelheid water die de druppelslang levert, ongeveer 1 tot 1,5 uur per keer en dat 2 tot 4 keer per week afhankelijk van het weer. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring