Met een klimplant kan het alle kanten op!

Klimplanten zijn planten die met hulp van een muur, schutting, raster of anderzinds hun weg omhoog vinden. Koop een klimplant als u weinig ruimte in de tuin heeft maar toch een verticaal element wilt. Koop een klimplant om een lelijke muur weer mooi groen te maken. Koop een klimplant als u een prachtig bloeiende pergola wilt. Kortom, een klimplant is breed inzetbaar in de tuin en heeft maar weinig ruimte nodig.

Populaire klimplanten zijn de: KlimopKamperfoelie, clematis en de blauwe regen.

Klimplanten kopen?

Wij hebben verschillende soorten klimplanten te koop. Klimplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Hier vindt u ons assortiment klimplanten van groenblijvend tot bladverliezend in verschillende soorten, kleuren en maten. Klimplanten brengen hoogte en kleur in de tuin ook als daar niet zo veel ruimte voor is. Ook een saaie muur of schutting kan door een klimplant veranderen in een prachtig kleurende natuurlijke wand.

Wat is een klimplant?

Klimplanten zijn planten die met behulp van ondersteuning via verschillende manieren de hoogte en soms ook breedte in groeien. Ze maken vaak gebruik van bestaande bomen en struiken of bouwwerken om omhoog te komen. Op hoogte kunnen ze vaak meer licht en warmte van de zon krijgen. Sommige klimplanten beginnen pas te bloeien als hoog genoeg komen en andere bloeien al vanaf dat ze heel jong zijn. 

Soorten klimplanten.

De meest gebruikte klimplant is de klimop, Hedera hibernica. Deze is groenblijvend en groeit ook in de schaduw wat hem uitermate geschikt maakt als groene 'schutting' of bodembedekker.  

Zelfhechtende klimmers als de klimop, wilde wingerd en de klimhortensia zetten zich met hechtwortels of zuignapjes vast aan de ondergrond. Deze kunnen dus ook langs een muur klimmen.  Verder heb je nog de klimplanten die een rek, pergola e.d. nodig hebben waarmee ze met hun ranken of door zich erom heen te slingeren hogerop komen. Denk hierbij aan de clematis, sierdruif en de blauwe regen.  Zeker de Clematis is een heel grote groep met allerlei kleuren, maten en vormen bloemen waarbij er om de paar jaar weer een nieuwe soort bij komt. Een mooie groenblijvende Clematis is de Clematis armandii 'Apple Blossom'. De Passiflora caerulea, Passiebloem, zie je ook in steeds meer tuinen terug komen. Deze snelgroeiende klimplant is afkomstig uit tropische streken en bloeit met grote exotische bloemen.

Bent u op zoek naar klimplanten waar eetbare vruchten aan groeien? Kijk dan eens bij de braam, framboosdruif en kiwi.

Verzorging en snoei van klimplanten

Klimplanten als de Hedera hibernica hoeven niet aangebonden te worden maar om een rek of gaas snel dicht te laten groeien is dit wel aan te raden. Snoei de klimop elk jaar goed kort zodat hij vanbinnen uit mooi vol blijft. Laat een zelfhechtende klimplant als de klimop niet tegen een gepleisterde muur opgroeien. 

Veel andere klimplanten hebben het nodig dat ze geleid worden langs een rek van ijzer of hout. Bind in het groeiseizoen regelmatig nieuwe scheuten vast met bindbuis.

Bij veel klimplanten is het belangrijk dat ze voldoende teruggesnoeid worden om te voorkomen dat ze te zwaar worden of overal gaan woekeren. Houd met planten rekening met het feit dat ze zo groot kunnen worden. 

Bekijk onze informatie op de pagina's van de specifieke soorten om te weten te komen welke grondsoort en standplaats het beste is.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring