Terug naar bomen

Kleine bomen voor de kleine tuin

Op zoek naar een boom die niet zo groot wordt? Op zoek naar een kleine boom omdat u maar weinig ruimte over heeft? Er zijn gelukkig heel veel soorten bomen die geschikt zijn voor de kleinere tuin! En dan hebben we het echt niet alleen over de bekende bolbomen, leibomen en dakbomen. Bekijk ons aanbod kleine bomen voor de kleine tuin en kies een mooie boom uit, want: Wij gunnen iedereen een boom!;)

Een kleine boom voor een kleine tuin kopen?

Het is voor veel mensen vaak moeilijk om een geschikte boom te vinden voor een kleine tuin. Daarom blijven sommige tuintjes verstoken van een boom. Een tuin zonder boom mist de beslotenheid van 'een dak' in de tuin. Het licht komt als een TL-lamp ongefilterd en sfeerloos binnen. Vogels vinden geen landingsplek in de tuin en in hete zomers ontbreekt de verkoelende werking van de boom. Ten Hoven bomen uit Apeldoorn heeft een selectie bomen samengesteld die geschikt zijn om geplant te worden in een kleinere tuin. Bestel online een van deze kleine bomen of kom langs en laat ons u adviseren voor een goede keuze.

Welke soorten bomen passen in de kleine tuin?

Er zijn kleine bomen die heel langzaam groeien en op lange termijn een geschikte grootte krijgen en/of behouden. De Acer griseum, papieresdoorn, is bijvoorbeeld een prachtige boom die ook bijna zonder snoeien een kleine boom blijft. Van veel bomen zijn ook er cultivars die niet zo groot worden als het soort. Met de zevenzonenboom en de krentenboom haal je ook iets bijzonders in huis. Naast de bomen die van nature niet zo groot worden zijn er ook bomen die door hun kweekvorm geschikter zijn als er wat minder ruimte beschikbaar is. 

Meerstammige bomen

Al jaren is er een stijgende vraag naar meerstammige bomen. Dat is natuurlijk niet voor niets. Meerstammige bomen zijn ook vaak geschikter voor een kleinere tuin omdat ze mooier klein te houden zijn en ze minder snel hoog worden. Een mooie meerstammige boom is de Parrotia persica met mooi grillige stammen en prachtige herfstkleuren. Speciaal op zoek naar een meerstammige boom? Bekijk ons aanbod in de categorie Meerstammige bomen

Bolbomen

Bolbomen zijn bomen die geënt zijn op een onderstam waardoor ze compact en klein uitgroeien. Er zijn heel veel verschillende bolbomen en de meeste hiervan blijven relatief klein. Speciaal op zoek naar een bolboom? Bekijk ons aanbod in de categorie Bolbomen

Zuilbomen

Zuilbomen zijn bomen die door hun groeiwijze smal blijven. Met deze bomen haal je wel hoogte in de tuin terwijl ze in de breedte weinig ruimte opeisen. Je ziet ze ook regelmatig langs een oprit of op de grens van twee percelen. Er zijn allerlei soorten zuilbomen leverbaar. Bekijk ons aanbod zuilvormige bomen.

Treurbomen

Treurbomen zijn bomen die vooral groeien met hangende takken. Een heel aantal treurvormen worden niet zo hoog wat ze geschikt maakt voor de kleine tuin. Op zoek naar een treurvorm? Bekijk ons aanbod Treurbomen
 
Daarnaast zijn er legio soorten bomen de met de juiste snoei klein te houden zijn. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van kleine bomen voor de kleine tuin.

Aanplanten en verzorging van een boom voor de kleine tuin.

Bij het planten van een boom in een kleine tuin is het van belang om goed rekening te houden met de ruimte die een boom nodig heeft. Ook een kleine boom heeft genoeg bewortelbare ruimte nodig om te kunnen floreren. Neem ook mee dat de wortels genoeg zuurstof nodig hebben. Bij het aanleggen van bestrating kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van bomenzand en we kunnen beluchting aanleggen. Bekijk ons thema Bomen in bestrating voor meer informatie. Volg onze aanplantinstructie om de boom de beste start te geven.
Geef de boom elk voor- en najaar een mestgift om te garanderen dat hij voldoende voeding krijgt. Zorg voor humusrijke grond waar het water goed in vastgehouden wordt. Verder is het belangrijk plantplaats goed waterdoorlatend is. 
Bomen in een kleine tuin hebben natuurlijk ook water nodig. Dit is altijd afhankelijk van de grondsoort en plaatselijke omstandigheden. Bij bomen in een kleine tuin is het belangrijk dat, zeker als de bomen in een verhoogde bak staan, er extra aandacht is voor het voldoende water geven.
Verder is het goed om van te voren te kijken of er genoeg ruimte in de tuin is om de boom op de plek te krijgen. Met jarenlange ervaring  met het planten van bomen op verschillende locaties hebben wij een groot arsenaal aan mogelijkheden om de bomen op een professionele  manier op de juiste plek te krijgen. In overleg is er meer mogelijk dan u denkt ook in een relatief kleine tuin.

Snoeien van bomen voor de kleine tuin.

Een heel aantal bomen zijn door de kweekwijze al geschikt voor de kleine tuin. Met beperkte snoei worden ze niet zo groot. Snoei bij deze bomen alleen de storende en slechte takken. Andere bomen zijn met de juiste snoei prima geschikt om een plek in te nemen in uw tuin. Snoei de bomen bij voorkeur net na de langste dag. Door tijdig te snoeien zorgt u ervoor dat de bomen mooi in vorm blijven en er niet te veel onder te lijden hebben. Wij geven graag advies om de boom in uw tuin mooi in vorm te houden!
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring