Kleine bomen voor de kleine tuin

Een kleine boom voor een kleine tuin kopen?

Het is voor veel mensen vaak moeilijk om een geschikte boom te vinden voor een kleine tuin. Daarom blijven sommige tuintjes verstoken van een boom. Een tuin zonder boom mist de beslotenheid van 'een dak' in de tuin. Het licht komt als een TL-lamp ongefilterd en sfeerloos binnen. Vogels vinden geen landingsplek in de tuin en in hete zomers ontbreekt de verkoelende werking van de boom. Tenhoven boomkwekers uit Apeldoorn heeft een selectie bomen samgensteld die geschikt zijn om geplant te worden in een kleine tuin. Bestel online een van deze kleine bomen of kom langs en laat ons u adviseren voor een goede keuze.

Welke soorten bomen passen in de kleine tuin?

Er zijn kleine bomen die heel langzaam groeien en op lange termijn een geschikte grootte krijgen en/of behouden. De Cercis canadensis 'Ruby Falls' is bijvoorbeeld een prachtige boom die ook bijna zonder snoeien een kleine boom blijft. Daarnaast zijn er grote struiken die meerstammig doorgroeien en een bepaalde eindhoogte bereiken. Een meerstammige krent, Amelanchier lamarckii, wordt niet al te groot en past daardoor prima op een plek waar wat minder ruimte is. Om iets sneller hoogte te bereiken worden struikvormen op een halfstam of hoogstam geënt zoals bijvoorbeeld de Hibiscus op stam. Daarnaast zijn er legio soorten bomen de met de juiste snoei klein te houden zijn. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van kleine bomen voor de kleine tuin.

Aanplanten en verzorging van een boom voor de kleine tuin.

Bij het planten van een boom in een kleine tuin is het van belang om goed rekening te houden met de ruimte die een boom nodig heeft. Ook een kleine boom heeft genoeg bewortelbare ruimte nodig om te kunnen floreren. Neem ook mee dat de wortels genoeg zuurstof nodig hebben. Bij het aanleggen van bestrating kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van bomenzand en we kunnen beluchting aanleggen. Bekijk ons thema Bomen in bestrating voor meer informatie. Volg onze aanplantinstructie om de boom de beste start te geven.

Geef de boom elk voor- en najaar een mestgift om te garanderen dat hij voldoende voeding krijgt. Zorg voor humusrijke grond waar het water goed in vastgehouden wordt. Verder is het belangrijk plantplaats goed waterdoorlatend is. 

Bomen in een kleine tuin hebben natuurlijk ook water nodig. Dit is altijd afhankelijk van de grondsoort en plaatselijke omstandigheden. Bij bomen in een kleine tuin is het belangrijk dat, zeker als de bomen in een verhoogde bak staan, er extra aandacht is voor het voldoende water geven.

Verder is het goed om van te voren te kijken of er genoeg ruimte in de tuin is om de boom op de plek te krijgen. Met jarenlange ervaring  met het planten van bomen op verschillende locaties hebben wij een groot arsenal aan mogelijkheden om de bomen op een proffesionele  manier op de juiste plek te krijgen. In overleg is er meer mogelijk dan u denkt ook in een relatief kleine tuin.

Snoeien van bomen voor de kleine tuin.

Een heel aantal bomen zijn door de kweekwijze al geschikt voor de kleine tuin. Met beperkte snoei worden ze niet zo groot. Snoei bij deze bomen alleen de storende en slechte takken. ewAndere bomen zijn met de juiste snoei prima geschikt om een plek in te nemen in uw tuin. Snoei de bomen bij voorkeur net na de langste dag. Door tijdig te snoeien zorgt u ervoor dat de bomen mooi in vorm blijven en er niet te veel onder te lijden hebben. Wij geven graag advies om de boom in uw tuin mooi in vorm te houden!