Fruitbomen

Fruitbomen van Ten Hoven Bomen: Heerlijke vitamines uit eigen tuin!

 

Fruit en noten uit eigen tuin zijn helemaal in! Wat is er leuker en lekkerder dan onbespoten en biologische fruit te plukken uit eigen tuin. De laatste tijd komen er steeds meer mensen op het idee om een eetbare tuin aan te leggen. Als onderdeel van een permacultuur zijn fruitbomen onmisbaar. Naast de bekende appel, peer, kersen en pruimenbomen zijn er ook vele soorten minder bekende fruitbomen als de perzik, abrikoos, nectarine, moerbei en vijg te koop. Naast deze fruitbomen zijn er allerlei soorten notenbomen waarvan de walnoot, of okkernoot de bekendste is. Bij ons kunt u volwassen notenbomen of fruitbomen kopen. Veel soorten fruitbomen zijn leverbaar als laagstam, halfstam en hoogstam, maar ook als leivorm. Ook voor de kleine tuin zijn er genoeg geschikte soorten en maten fruitbomen te koop.

Fruitbomen en notenbomen van Ten Hoven Bomen

Fruit- en notenbomen zijn bomen die vaak gekocht worden voor de vruchten. Naast noten of fruit uit eigen tuin geven de bomen nog veel meer! Oude fruitbomen hebben vaak een prachtige grillige vorm, fruitbomen bloeien vaak met prachtige kleuren bloesem en onder een notenboom is het heerlijk zitten op een zonnige dag. Naast de beginmaat bomen in allerlei soorten vindt u bij ons ook de prachtig karakteristieke oude fruitbomen en notenbomen.

Welke maat fruitboom kies ik?

Veel fruitbomen bieden we aan als hoogstam, halfstam en laagstam. Hoogstam fruitbomen zijn van oudsher de meest aangeplante bomen. Hoogstam fruitbomen zijn dan ook te vinden in een traditionele boomgaard. Hoogstam fruitbomen zijn bomen waarbij de eerste takken beginnen vanaf 1.80 meter en hoger. Deze hoogstam fruitbomen zijn dan ook ideaal als u een mooie boom zoekt waar onder gezeten kan worden. In de schaduw van een appelboom is het dan ook heerlijk zitten op een warme zomerdag. Hoogstammen kunnen wel 7 of meer meter hoog worden.

Halfstam en laagstam fruitbomen zijn meer geschikt voor de kleinere tuin. Bijkomend voordeel bij deze maat fruitbomen is dat het fruit makkelijk zonder ladder te plukken is, de bomen worden dan ook gezien als een makkelijke fruitboom. Bij halfstam fruitbomen beginnen de eerste takken tussen de 1 en 1,5 m. Deze bomen worden meestal ook minder hoog dan de hoogstam fruitbomen, omdat ze geënt zijn op een onderstam die langzamer groeit. Uiteindelijk bereiken de halfstam fruitbomen een hoogte van ongeveer 4,5 m, afhankelijk van het soort. Laagstam fruitbomen worden ook wel struiken genoemd. Deze fruitbomen vertakken vaak op ongeveer een halve meter vanaf de grond en bereiken een hoogte van ongeveer 3 meter hoog. Op zoek naar andere bomen en struiken? Bekijk de website van Ten Hoven Bomen.

 

Fruitbomen ook als leivorm

Van veel soorten vruchtbomen zijn ook leivormen beschikbaar. Bestel een leivorm vruchtboom en geef deze een mooi plekje als afscheiding van een stuk tuin of als eetbare haag langs een muur. De vruchten bij de leifruitboom zijn ook heel makkelijk te plukken.

Volwassen fruit en notenbomen

Op zoek naar een fruitboom waarbij u al gelijk kunt genieten van de opbrengst? Kies voor een grotere maat vruchtboom. De fruitbomen die snel vruchten geven zijn appel- en pruimenbomen. Naast een snellere opbrengst zijn oudere fruitbomen ook al meer ontwikkeld in de kroon. De vorm is al vakkundig met snoeien gevormd waardoor de boom al een heel eigen karakter heeft. Deze oude vruchtbomen zijn vaak knoestig, grillig en hebben een prachtige takstructuur. 

Op zoek naar een volwassen appel of perenboom? Bij Ten Hoven Bomen kunt u ook volwassen fruitbomen kopen. Van een karakteristieke oude Elstar appelboom tot een imposante oude walnotenboom! Bekijk ons aanbod online of kom langs op onze kwekerij vlak bij Apeldoorn waar we een mooie selectie volwassen fruitbomen hebben staan. Een aantal volwassen vruchten die we aanbieden zijn:                                      

  • Mespilus germanica                                                                                                 
  • Juglans regia                                                                                                           
  • Verschillende soorten Pyrus communis                                                                       
  • Verschillende soorten Malus domestica                                                                       
  • Verschillende soorten Prunis domestica                                                                     
  • Verschillende soorten Prunus avium                   
 
 

Notenbomen

Bij Ten Hoven Bomen uit Apeldoorn vindt u een ruim aanbod aan soorten en maten notenbomen. Van een karakteristieke walnoot tot een productieve hazelnoot. Van de prachtig groeiende Zwarte Notenboom tot de gezonde Pecannoot. Een goede walnotenboom is de Buccaneer die zelfbestuivend is en een goede bestuiver voor andere soorten. We hebben ook een ruim aanbod volwassen walnotenbomen.

Notenbomen of fruitbomen kopen?

Bij Ten Hoven Bomen uit Apeldoorn koopt u de fruitboom die u wilt. Wij kunnen de fruitboom bij u bezorgen en daarnaast ook aanplanten. Maak uw keuze uit ons uitgebreide assortiment soorten en maten. Bestel de fruitboom gemakkelijk online en maak direct een keuze voor de gewenste leverdatum. Bij het bestellen kunt er ook voor kiezen om de bomen te laten aanplanten. Het hebben van een grote vruchtboom geeft op verschillende manieren plezier. De boom is prachtig om te zien, de bloei, structuur of de vruchten. De vruchten geven de gelegenheid om voedsel uit eigen tuin te bereiden. Ook insecten en vogels zullen volop genieten van uw vruchtenboom. Op zoek naar andere bomen voor vogels en insecten? Bekijk de website van Ten Hoven Bomen.

Verzorging en snoei van fruit en vruchtbomen

Fruitbomen geven je de gelegenheid om voedsel uit eigen tuin te bereiden. Ook insecten en vogels zullen volop genieten van uw vruchtenboom. 

Ten Hoven Bomen wilt u met de volgende aandachtspunten op weg helpen om de komende decennia te kunnen genieten van uw eigen vruchtboom.

- Een vruchtboom vraagt om goede grond. Lichte zandgrond dient verbeterd te worden met veel organische stof in de bewortelbare bovengrond. Er zijn hiervoor speciale vruchtbomen aanplantpakketten beschikbaar waarin een uitgekiende samenstelling van grondstoffen er voor zorgt dat de vruchtboom een optimale start krijgt.

- Een te natte of droge standplaats is ongewenst. Storende lagen in de ondergrond die afwatering voorkomen en de capillaire werking van het grondwater in de zomer blokkeren, dienen te worden doorbroken. Water geven in droge zomerweken is vaak nodig. Lees meer over water geven.

- Voor een optimale rijping is veel zonlicht gewenst.

- Plant de fruit en vruchtbomen van november tot eind maart, dan zijn ze in rust.

- Citaat van een oude fruitkweker over het snoeien van fruitbomen: Begin vroeg met snoeien, kom vaak en doe weinig. Begin dus al bij een jonge boom met snoeien, doe het elk jaar (zomer en winter), maar snoei niet veel takken per snoeibeurt weg. Veel snoeien in een beurt betekent dat de boom stress gaat ervaren en er veel ongewenst reactiehout gaat vormen. Snoei geeft groei.

- Het open snoeien van de boom is van belang om het licht in de kroon te laten binnendringen. De wind mag door de kroon heen waaien, de boom droogt op en dat heeft weer invloed op de ontwikkeling van schimmelziektes.

- Bestuivingsregels. Eenhuizig of tweehuizig. Appels en Peren worden bij voorkeur door een andere boom bestoven. (Er zijn ook zelfbestuivende soorten, maar ook deze hebben een betere opbrengst bij kruisbestuiving.) Dat kan ook een fruitboom bij de buren zijn. Denk aan een afstand van 100 meter.  Een sierappeltje dat in dezelfde periode bloeit, is ook voldoende. 

- Reactiehout zoals waterlot dient bij voorkeur in de (na-)zomer te worden gesnoeid. De wonden van de fruitboom herstellen dan nog voor de winter en de vorming van nieuw reactiehout is door zomersnoei minder dan bij wintersnoei.

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring