Water geven aan geplante bomen.

Hoe, wanneer en hoeveel water moet je aan de net geplante boom geven?

Water geven in het kort:

Geef 2 tot 3 keer per week een ruime watergift, ook als het regent! Als u met de tuinslang water geeft zet hem dan een half uur zachtjes aan per boom. De bodem moet constant ligt vochtig blijven.

Maak gebruik van een gietrand om er voor te zorgen dat het water echt door de kluit trekt. Bij een haag of border met heesters is het aan te raden om een druppelslang te gebruiken.

Geef 2 jaar lang water vanaf het moment dat de boom in blad komt tot het moment dat hij in rust gaat. Na deze 2 jaar is het nog steeds van belang dat bij droogte of hitte wel extra water gegeven wordt.

Groenblijvende bomen en naaldbomen hebben het hele jaar door vocht nodig. Als de rest van de bomen hun blad kwijt zijn moeten ze nog 1 x per week water krijgen behalve als het vriest.

 

Uitgebreide informatie:

Water geven aan pas geplante bomen

Alle bomen hebben water nodig om te groeien. Bomen halen water uit de bodem en verdampen het via het blad. Vers water wordt aangevoerd via het grondwater, regen of door het geven van water.

Bij het rooien verliest de boom een deel van zijn wortels en kan dan vaak niet genoeg water uit de bodem opnemen. Dit moet gecompenseerd worden door het geven van extra water. Jaarlijks krijgen wij vele vragen over het geven van water.

Water geven is maatwerk.

Het geven van water is maatwerk en ligt aan de omstandigheden. Bekijk de boom, beoordeel het weer en bekijk de grond. Een vaste hoeveelheid en frequentie zijn dan ook niet te geven. De frequentie en de hoeveelheid moeten worden aangepast aan de omstandigheden.  

Maak een gietrand.

Om de boom goed van water te voorzien is het aan te raden de boom van een gietrand te voorzien. Een gietrand voorkomt het afvloeien van het water en zorgt ervoor dat het water in de kluit of tussen wortels terecht komt, daar waar het nodig is. De optimale gietrand is tenminste even groot als de diameter van de kluit /wortelpruik en heeft een opstaande rand van 15 tot 25 cm hoog. Een gietrand kan gemaakt worden van grond.

Moet ik ook water geven als het regelmatig regent?

Bij een verplante boomkwekerij boom bestaat de kluit uit meer wortels dan grond en is de kluit haast altijd kleiner dan de kroonprojectie. Het regenwater wat valt komt dan ook voor een belangrijk deel naast de kroonprojectie terecht en is dan ook niet beschikbaar voor de wortels, daarom moet u ook bij regen water blijven geven. Bij veel regen en bewolkt weer heeft de boom natuurlijk minder water nodig en kan de watergift worden aangepast.

Hoe lang moet een pas geplante boom water krijgen?

Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de sapstroom op gang komt / de eerste bladeren uitlopen totdat het blad in de herfst valt. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan oktober/november.  

Hoe werkt dit voor groenblijvende bomen, heesters en coniferen?

Groenblijvende bomen, struiken en coniferen, waarvan de bladeren of naalden het gehele jaar door aan de boom blijven, hebben ook het hele jaar door water nodig. Groenblijvers verdampen het hele jaar door water.

Hoe lang moet een boom water krijgen?

In principe dient  de boom net zolang water te krijgen totdat de nieuwe pas gevormde haarwortels zich buiten kroonprojectie bevinden, doorgaans is dat minimaal 2 groeiseizoenen.

Hoeveelheid water

De kluit van de boom mag nooit uitdrogen het is dan ook belangrijk er op te letten dat een boom geen vocht tekort heeft. Als een boom vocht tekort heeft zal het blad slap hangen, het blad zal zich uit de zon draaien, verkleuren of zelfs afvallen. 'Mosterd na de maaltijd' dient te worden voorkomen, begin dus op tijd.

De waterhoeveelheid die boom nodig heeft hangt af van de bodem, de boomsoort en het weer. Stelregel is dat de grond direct naast de kluit licht vochtig moet zijn. De boom heeft het meeste water nodig in de periode van uitlopen tot en met de langste dag. Onderstaande richtlijnen zijn een indicatie voor normale weersomstandigheden en zijn slechts een advies. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De watergift is aangegeven in mm wat in de boomspiegel gegeven dient te worden met tussenposen van maximaal 10 dagen.

Kleigrond                                       Zandgrond

Diepte plantgat   - mm water          Diepte plantgat - mm water

30 cm           30mm                      30 cm    65 mm

60cm            70mm                      60 cm  150mm

90cm            100mm                    90 cm  210 mm

120cm         130mm                     120 cm 280mm

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring