Afbeelding kroontje

Oude appelbomen

Oude appelbomen spreken tot de verbeelding. Met hun mooie brede kronen en grillige takken en dan elk jaar weer het moment dat de appels rijpen en geplukt kunnen worden. Koop bij ons zo'n mooie oude appelboom. Bekijk een deel van ons aanbod hier of kom langs op de kwekerij voor nog meer markante oude appelbomen.

Lees meer

Redenen om een oude appelboom te kopen

BIj ons bent u op het goede adres voor een oude en grote appelboom kopen. Oude fruitbomen in het algemeen maar zeker niet in de minste plaats oude appelbomen zijn bomen met een markante uitstraling en een lust voor het oog. De brede kronen met dikke knoestige takken en de diepe groeven geven de oude appelboom een doorleefd uiterlijk. Bij ons vind je een heel aantal oude appelbomen die allemaal een eigen uitstraling hebben. Ga een oude appelboom kopen voor een mooie zichtplek in de tuin, om een fijne, beschutte plek te creëren om te zitten of de rijke opbrengst aan gezonde appelbomen. Op onze mooie kwekerij kun je zelf zo'n grote appelboom kopen. Zeker als je in de zomer komt, kun je zelf ervaren hoe lekker de schaduw van een oude appelboom is.

Oude appelbomen, een rijke geschiedenis.

Appels zijn regelmatig te vinden in  oude verhalen en schilderkunst. De verboden vrucht van Adam en Eva is vaak als appel afgebeeld op schilderijen en Willem Tell en Sneeuwitje zijn verhalen waar de appel een centrale rol speelt. De appel is wijd verspreid en er zijn honderden gerechten waar de appel een belangrijke ingrediënt van is. Een oude appelboom kopen brengt ook veel geschiedenis met zich mee.

Oude appelbomen zijn al lang in onze cultuur. De bekende boomgaarden waarbij de oude vruchtbomen op nette gelijke afstand van elkaar gezet zijn kun je bij veel landgoederen en oude boerderijen vinden maar zijn zeker nog niet uit de gratie geraakt. Ook nu nog kiezen veel mensen voor de aanleg van een boomgaard in de buurt van het huis. De sfeer van een mooie oude boomgaard is dan ook onovertroffen. Zeker met hoogstam fruitbomen waar je onderdoor kunt lopen.

Maar wist je dat deze oude fruitbomen hun oorsprong vinden bij de oude Grieken. Waarschijnlijk begonnen zij met het veredelen (enten) van fruitbomen en de Romeinen hebben deze kennis en de werkelijke bomen door Europa verspreid waarna deze ook in ons land terecht is gekomen. Daarna vonden de appelbomen en andere vruchtbomen hun weg via kloosters, de adel en kastelen naar de boerderijen op het platteland. Vooral in de tweede helft van de 19e eeuw werden er rondom boerderijen en dorpen massaal boomgaarden aangeplant. 

Zo'n oude appelboom verplanten, gaat dat nog goed?

Bekende gezegden als: 'Oude bomen moet men niet verplanten' doen vermoeden dat het geen goed idee is om oude appelbomen te verplanten. Maar gelukkig is dit in de praktijk anders. Dit heeft alles te maken met het vak van de boomkweker. Naast hetgeen wat zichtbaar boven de grond is bestaat het werk ook voor een deel uit het er voor zorgen dat een boom een goede wortelkluit maakt. Om dit te stimuleren worden alle bomen eens in de 3 tot 5 jaar ondersneden en verplant. Dit zorgt ervoor dat de bomen binnen een relatief kleine oppervlakte heel veel wortels ontwikkelen. Dit geldt dus ook voor oude appelbomen.

De manier om de oude appelboom te snoeien

Van vroeger uit werden oude appelbomen in de winter gesnoeid. Dit had twee redenen: Als eerste is het veel makkelijker om een boom te snoeien waar de bladeren van weg zijn. De tweede reden is dat veel boeren in de winter tijd hadden. Wij adviseren om de meeste bomen in de periode na de langste dag te snoeien. Bomen zijn dan vitaal en in staat om zich te herstellen voordat de winter komt. Ze staan dan ook minder open voor ziekten en besmettingen. Daarnaast zorg je dan ook voor meer rust in de boom. Er zal dan waarschijnlijk minder waterlot ontwikkelen. Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap. Snoei nooit teveel in een keer. Haal kruisende en storende takken weg maar zorg er altijd voor dat er een doorgaande tak overblijft.

Sorteer op:
Laad meer exclusieve bomen
Laad meer exclusieve bomen

Geen producten meer om te laden.

Geen producten meer om te laden.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring