De esdoorn (acer) werd voorheen zowel tot de esdoornfamilie (aceraceae) als de zeepboomfamilie (sapindaceae) gerekend, afhankelijk van of het om een loofboom of een heester ging. Tegenwoordig wordt de aceraceae echter ingedeeld onder de sapindaceae, waaronder ook klimplanten zoals guarana en fruitbomen zoals de lychee onder vallen. Taxonomische verwarring terzijde; esdoorns zijn schitterende struiken en bomen met een grote esthetische waarde.

Welke soorten esdoorns zijn er?

Er zijn zo’n 120 soorten esdoorns. Zo zijn er gewone esdoorns, rode esdoorns, suikeresdoorns (waar de bekende ahornsiroop uit gemaakt wordt), Noorse esdoorns, Chinese esdoorns en Japanse esdoorns. Van elke soort bestaan ook weer verschillende varianten. Met zoveel keus is de kans groot dat u al snel door de bomen het bos niet meer ziet! Uiteraard kunnen onze deskundige medewerkers u helpen met een persoonlijk advies.

Ik wil een esdoorn kopen, maar welke soort is geschikt voor mijn tuin?

Voor de niet al te grote tuinen is de Japanse esdoorn in elk geval een aanrader. Deze zien we veel in Japanse tuinen, in combinatie met onder andere de Japanse notenboom (ginkgo biloba), bamboe, siergrassen en mos. Ze zijn verkrijgbaar als Japanse esdoorn struiken of kleine meerstammige bomen, die in het najaar prachtig rood, geel of oranje kleuren. Er zijn diverse varianten van de Japanse esdoorn; zo is er de acer palmatum 'Deshojo', die ongeveer 2 tot 2,5 meter hoog wordt. Indien u de ruimte heeft voor een wat grotere esdoorn, dan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld de acer palmatum ‘Bloodgood’ met zijn dieprode blad, die tussen de 4 en 6 meter hoog wordt, of een acer palmatum ‘Katsura’, die een hoogte van maximaal 7 meter zal bereiken.

Ik wil mijn Japanse esdoorn snoeien, wanneer kan ik dat het beste doen?

Japanse esdoorns zijn traaggroeiers die in principe niet gesnoeid hoeven te worden. Mocht u toch de behoefte krijgen om te snoeien, dat kunt u dit het beste in juli of augustus doen. Eerder in het jaar snoeien is geen goed idee omdat de snoeiwonden dan kunnen gaan ‘bloeden’, en later in het jaar is het te koud. Daarnaast is het raadzaam om niet meer dan 20 procent weg te snoeien.

Esdoorn kopen?

Wilt u een esdoorn kopen, dan vindt u bij Ten Hoven Bomen ongetwijfeld wat u zoekt. Wij hebben vele esdoorn soorten welke eenvoudig online te bestellen zijn. U kunt uw bestelling bij ons komen afhalen, echter beschikken wij ook over een eigen bezorgdienst waar u gebruik van kunt maken. Heeft u vragen over ons assortiment of over uw bestelling, of behoefte aan een deskundig advies? Neem dan even contact met ons op, we helpen u graag!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring