Terug naar bomen

Noorse esdoorn

Een Noorse esdoorn is net als de gewone esdoorn een veel voorkomende boom in ons land. Bekend om de gevleugelde nootjes maar ook om de grote mooie bladeren die in de herfst prachtig geel verkleuren. De Noorse esdoorn is een snelgroeiende loofboom die groot en breed kan worden. Wat minder ruimte beschikbaar? Kies dan voor een van de varianten die niet zo groot worden. 

De Noorse esdoorn, Acer platanoides is een plant uit de grote zeepboomfamilie. De gewone Noorse esdoorn is een sterke esdoorn met groot plataanachtig blad en opvallende herfstkleuren. Er zijn een heel aantal cultivarsoorten Noorse esdoorns die speciaal gekweekt zijn om kleuren of om het rode of goudgele blad. De gewone Noorse esdoorn is een snel groeiende boom die 20 tot 30 meter hoog kan worden met een dichte brede kroon. De gevleugelde vruchten kunnen met harde wind kilometers ver weggeblazen worden.  

Welke soorten Noorse esdoorns zijn er?

Van de Noorse esdoorns zijn een heel aantal cultivars gekweekt. Een mooie roodbladige Noorse esdoorn is de ‘Royal Red’. De bolboom, Acer platanoides ‘Globosum’ is in veel tuinen te vinden. De Acer platanoides ‘Princeton Gold’ is een leuke, vrij nieuwe aanwinst in de Noorse esdoorn familie. Deze Amerikaanse selectie heeft vooral in het voorjaar opvallend goudgeel blad. Een bontbladige variant is de Acer platanoides ‘Drummondii’. Naast deze veel voorkomende cultivars zijn er nog een heel aantal soorten Noorse esdoorns gekweekt.

Snoeien van de Noorse esdoorn.

De Noorse esdoorn behoort tot de zogenaamde ABC Bomen en dient dus niet gesnoeid te worden tussen 1 januari en 1 mei. Dit om te voorkomen dat de boom gaat bloeden en hij zich nog niet kan herstellen. Snoei de Noorse esdoorn bij voorkeur in de maanden juli, augustus of september. Snoei nooit meer dan 20% van het volume van de kroon weg. Haal schurende en kruisende takken weg om er voor te zorgen dat de boom gezond en vitaal blijft. Haal daarnaast de takken weg die de verkeerde kant op groeien, dus naar binnen. Gebruik altijd scherp gereedschap en zeker bij de esdoorn die bekend staat om het harde hout!

Verschil gewone esdoorn en de Noorse esdoorn

De Gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus en de Noorse esdoorn, Acer platanoides lijken niet alleen qua naam op elkaar maar ook de bomen in het echt worden met regelmaat door elkaar gehaald. Oorspronkelijk komt de Noorse esdoorn van wat meer noordelijke gebieden maar tegenwoordig zijn ze beide wijd verspreid in onze bossen, parken en tuinen. Er zijn een aantal verschillen: De bladeren van de Noorse esdoorn zijn veel puntiger en grover getand. Verder zijn de knoppen van de Noorse esdoorn roder en kleiner dan die van de gewone.

Een Noorse esdoorn kopen?

Als u op zoek bent naar een mooie Noorse esdoorn is het handig om goed te kijken welk soort u het beste kunt aanschaffen voor in uw tuin. Er zijn een heel aantal cultivars in allerlei maten en kleuren waarbij er altijd een Noorse esdoorn is die past bij uw wensen. Bestel gemakkelijk online de Noorse esdoorn van uw keuze of laat ons u adviseren!
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring