Terug naar bomen

Krentenboom

Wilt u graag een mooie bloesemboom? Dan is een krentenboompje kopen zeker aan te raden. Men zegt altijd: “Wanneer het krentenboompje bloeit, dan is de lente aangebroken!” Krentenbomen krijgen mooie witte of crèmekleurige bloemen in de lente, terwijl de bladeren in het najaar prachtig geel en rood kleuren. Er zijn in totaal zo’n 25 verschillende varianten van de krentenboom, waarvan er verschillenden bij Ten Hoven Bomen verkrijgbaar zijn. Neem op uw gemak een kijkje in ons aanbod!

Wat moet ik weten over de krentenboom?

Krentenboompjes worden verkocht als meerstammige bomen of struiken. De soort is afkomstig uit de rozenfamilie (rosaceae), waar ook vruchtdragers zoals mispels, kersenbomen, pruimenbomen en perenbomen onder vallen. De Latijnse naam van de krentenboom, amelanchier, is afgeleid van het Franse amelance, zoals de vrucht van het Europese krentenboompje genoemd wordt. Het zijn zoete, blauwzwarte bessen die prima gegeten kunnen worden. U moet er dan echter wel snel bij zijn, want de vogels in uw tuin zijn er ook dol op!

Een Krentenboom komt van nature veel voor aan de randen van de bossen in de halfschaduw. Zeker als ze in bloei staan kun je niet om de witte wolken heen. Ook de herfstkleuren op opvallend helder oranje tot rood. Tel hierbij op de mooi grillige groeivorm en de eigenschap dat de boom niet te hoog wordt en voor veel tuinen is de krentenboom de perfecte boom!

Hoe hoog wordt een krentenboom?

Hoe hoog een krentenboom kan worden, is afhankelijk van de variant. De variant die in Nederland het meest voorkomt (amelanchier lamarckii) kan ongeveer 10 meter hoog worden. Amelanchier canadensis groeit tot een hoogte van 5 tot 7 meter en amelanchier arborea wordt tussen de 6 en 10 meter hoog. Amelanchier laevis is een van de kleinere varianten, die niet hoger groeit dan 4 tot 6 meter.

Hoe snel groeit een krentenboom?

Krentenbomen zijn makkelijke groeiers en vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Hoe vaker u snoeit, hoe sneller er nieuwe takken zullen ontstaan. De manier waarop een krentenboom precies groeit, is afhankelijk van of u hem als struik of hoogstamboom aanschaft.

Wanneer kan ik een krentenboom planten?

U kunt een krentenboom planten vanaf mei tot en met september. De krentenboom is overigens niet veeleisend wat de bodem betreft; hij past zich gemakkelijk aan de omstandigheden aan en is ook goed bestand tegen vorst. U kunt een krentenboompje zelfs in een pot op het balkon zetten. U dient er dan wel voor te zorgen dat er voldoende gaten in de onderzijde van de pot zitten, zodat (regen)water goed kan worden afgevoerd; een amelanchier houdt namelijk niet van te natte grond.

Krentenboom kopen?

Een krentenboom kopen? Dat doet u bij Ten Hoven Bomen! Ook kunt u bij ons fruitbomen kopen of een Japanse esdoorn kopen! Al onze planten en bomen zijn afkomstig uit onze eigen kwekerij en eenvoudig online te bestellen. U kunt tijdens uw bestelling aangeven of u uw bestelling thuis wilt laten bezorgen of wilt komen afhalen. Heeft u vragen? Neemt u dan even contact met ons op. We helpen u graag verder!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring