Bloeiende schaduwplanten

Planten die ook in de schaduw shinen!

Je kent het misschien wel. Je houdt van een tuin met allerlei mooie bloemen in verschillende kleuren. De borders in de zon staan te shinen met een overdaad aan kleuren maar wat moet je aan met dat stukje tegen de schutting of onder een boom waar de zon amper komt? Gelukkig zijn er genoeg planten en struiken die zelfs in de schaduw prachtige bloemen tevoorschijn toveren!

Standplaats: Schaduw, halfschaduw of zon?

Bovenstaande termen kom je overal tegen. De standplaats is de plek waar een plant floreert. Het wil niet zeggen dat een plant het op een andere plek niet gaat doen maar er is wel duidelijk verschil te zien.  Maar wanneer noem je de standplaats nou eigenlijk schaduw of halfschaduw of zon? Een standplaats in de schaduw houdt in dat er maximaal 2 uur per dag zon op de plek kom. Op een plekje in de halfschaduw komt maximaal 4 uur per dag zon terwijl op een plekje in de zon minimaal een uur of 5 á 6 zon komt. Het gaat bij deze laatste dan wel om de zon op het warmste gedeelte van de dag.

Welke bloeiende vaste planten zijn er voor de schaduw?

Bloeiende schaduwplanten zijn er in allerlei soorten en kleuren. En hoewel er relatief weinig eenjarige planten echt mooi zijn in de schaduw is dit anders voor de vaste planten soorten. Een aantal bloeiende planten voor een  plek in de schaduw zijn:

  1. Alchemilla mollis – Vrouwenmantel

  2. Waldsteinia ternata -  Gele aardbei

  3. Vinca minor – Kleine Maagdenpalm

  4. Sedum ‘Herbstfreude’ – Hemelsleutel/vetkruid

  5. Brunnera macrophylla -  Kaukakisch vergeet-mij-nietje

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een schaduwborder?

Met een combinatie van planten kun je van een schaduwborder iets heel moois maken. Ga voor een variatie in bloei, bladvormen en kleuren en maak zo een interessant schilderij. Voor achterin de border kunt u kiezen uit verschillende bamboe soorten of laat de schutting begroeien met klimplanten als de wilde wingerd of de Hedera. Ook een interessante bloeiende klimplant is de klimhortensia. Voor de laag ervoor kun je een keuze maken uit verschillende soorten siergrassen, of een zegge. Combineer de lange smalle bladeren van de zegge met de grote rondere bladeren van de Hosta sieboldiana. Of ga voor een meer bosachtig effect met de Rhododendron die ook nog eens prachtig bloeit. Voor de wat lagere beplanting kunnen verschillende bloeiende vaste planten gebruikt worden. Een veilige keuze is de Vrouwenmantel. Voor wat mooie rode kleuraccenten kies je voor het Purperklokje. Aan de rand van de border kun je een mooie groenblijvende bodembedekker neerzetten. De Waldsteinia en de Vinca zijn beiden heel geschikt en geven ook nog eens leuke bloemetjes.

Veel schaduwplanten houden van vochtige grond.

In tegenstelling tot veel planten voor een zonnige border hebben veel schaduwplanten de voorkeur voor vochtige grond. Hoewel de grond in de schaduw minder snel uitdroogt dan in de volle zon is het toch verstandig om de vochthuishouding goed in de gaten te houden. Zeker net naast eens schutting of half onder een overkapping kan er wel eens een tekort ontstaan aan water. Met een druppelirrigatie systeem zorg je ervoor dat er altijd genoeg water voorhanden is.

Bloeiende heesters voor in de schaduw.

Naast vaste planten zijn er ook een heel aantal soorten bloeiende struiken die het prima in de schaduw doen. Veel van deze struiken zijn ook nog eens wintergroen wat jaarrond zorgt voor kleur in de tuin. Een paar mooie bloeiende schaduwheesters zijn:

  1. Rhododendron, Verschillende soorten en kleuren

  2. Mahoniestruik, Bijvoorbeeld de Mahonia media ‘Winter Sun’

  3. Witte kornoelje, Cornus alba ‘Sibirica’

  4. Laurierkers, Prunus ‘Otto Luyken’

  5. Skimmia, Skimmia japonica ‘Rubella’

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring