Terug naar bomen

Kastanjebomen

Een Kastanjeboom is een mooie boom die op veel plekken in ons land te vinden is. Naast de bekende paardenkastanjes, Aesculus hippocastanum, met de mooie witte bloemen, zijn er ook de tamme kastanjes die prima te eten zijn. Kastanjebomen spreken tot de verbeelding en zijn dan ook een echte aanwinst voor de tuin. Bloeiende kastanjebomen zijn prachtig om te zien maar ook in de winter is het silhouet van een oude kastanjeboom indrukwekkend. Er zijn allerlei soorten kastanjebomen te koop. Een goede tamme kastanje met een hoge opbrengst is de castanea sativa 'Lyon'. Een mooie dwergkastanje, die ook prima in een kleine tuin past, is de Rode Pavia, Aesculus pavia 'Rosea Nana'

 

 

Wat is een kastanjeboom?

Kastanjebomen zijn te verdelen in twee families. De castanea soorten, waaronder de tamme kastanje, en de Aesculus  soorten waaronder de veel voorkomende paardenkastanje. De overeenkomst tussen deze families is de vrucht die in een stekelig omhulsel opgroeit tot de bekende kastanje. Oneetbaar en rond voor de paardenkastanje en eetbaar en platter voor de tamme kastanje. Het samengestelde langwerpige blad van een paardenkastanje heeft een typische vorm die bijna iedereen wel zal herkennen. Het blad van een tamme kastanje is gezaagd langwerpig. Ook de bloei van een kastanjeboom is opvallend. Zeker een paardenkastanje is bloeit prachtig met opvallend witte bloemen die mooi contrasteren tegen het donkergroene blad.  De bloei van de kastanjeboom begint meestal in mei. De bladeren van de kastanjeboom zijn goed verteerbaar en zullen snel een verreiking zijn voor de humuslaag in de tuin.

Welke kastanjeboom voor uw tuin?

Er zijn een heel aantal soorten kastanjebomen die ook voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden. De gewone paardenkastanje en de tamme kastanje groeien uit tot een grote boom die dus genoeg ruimte nodig hebben. De paardenkastanje is een echte blikvanger als hij in bloei staat. Een kleinere variant die geen kastanjes krijgt en extra mooi bloeit is de Aesculus Hippocastanum Baumanii. De boom wordt een meter of 15 hoog en bloeit met wit/rode bloemen. De rode paardenkastanje is de 'Briotii' die ook wat kleiner blijft dan het soort en opvallend bloeit met rode aren. Heeft u een kleine tuin en niet zoveel ruimte voor een grote boom dan zijn de bolvormige Aesculus hippocastanum 'Umbraculifera' en de dwergkastanje, de Rode Pavia, Aesculus pavia 'Rosea Nana' wat voor u. 

Van de kastanjebomen zijn er ook meerstammige bomen beschikbaar. 

Verzorging en snoei van een kastanjeboom

Een kastanjeboom floreert op een zonnige standplaats en de boom doet het op de meeste ondergronden. Hoe meer zon, hoe uitbundiger de bloei gaat zijn. Belangrijk is wel dat de bodem goed waterdoorlatend is.  Als u een kastanjeboom koopt houdt er dan rekening mee dat de boom genoeg ruimte nodig heeft. De meeste kastanjesoorten zullen namelijk uitgroeien tot een grote boom. Zoals bij de meeste net aangeplante bomen is het belangrijk om ook de kastanjeboom de eerste jaren voldoende water te geven. Verrijk de grond bij het aanplanten met Vivimus om het humusgehalte in de grond te verhogen en het bodemleven op gang te helpen. 

De kastanjeboom hoeft niet veel gesnoeid te worden. Alleen bij jongere exemplaren is het aan te raden om de kroon te vormen en schurende en naar binnen groeiende takken te verwijderen in juli t/m augustus.

Kastanjehout is europees hardhout.

Het hout van de tamme kastanje, castanea, is uitstekend timmerhout. Net als het hout van de eikenboom is het hout van de castanea ook geschikt om onbehandeld te gebruiken. Kastanjehouten palen, schapenhekken en poorten kom je dan ook overal tegen. Een mooi alternatief voor het tropisch hardhout en zeker minder belastend voor het klimaat en mileu. 

Kastanjebloedingsziekte.

De laaste tijd komen kastanjebomen regelmatig in het nieuws doordat ze aangetast zijn door ziekten en plagen. Voor de gewone paardenkastanje is de kastanjebloedingsziekte, een bacterie, een groot probleem. Een goede standplaats geeft de beste overlevingskansen voor een kastanjeboom. 

Kastanjeboom kopen?

Bij Ten Hoven Bomen uit Apeldoorn kunt u de kastanjeboom kopen die u wilt. Wij kunnen de kastanjeboom bij u bezorgen en daarnaast ook aanplanten. Maak uw keuze uit ons uitgebreide assortiment soorten en maten. Bestel de kastanjeboom gemakkelijk online en maak direct een keuze voor de gewenste leverdatum. Bij het bestellen kunt er ook voor kiezen om de bomen te laten aanplanten.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring