Terug naar bomen

Berkenbomen

De berk (Betula) is afkomstig uit de berkenfamilie (Betulaceae). Er komen van nature meerdere soorten berken in ons land voor, en deze mooie loofbomen passen dan ook heel goed in Nederlandse tuinen. Berkenbomen staan erom bekend dat ze extreem winterhard zijn en bovendien bijzonder snel groeien. Wanneer u een jonge berkenboom bij ons aanschaft, zal deze binnen enkele jaren uitgroeien tot een sterke, volwassen berk. Spreekt dit u wel aan? Neem dan een kijkje in het actuele aanbod van Ten Hoven Bomen!

Welke soorten berkenbomen zijn er verkrijgbaar?

Ten Hoven Bomen biedt keuze uit verschillende soorten berkenbomen. Hierbij kunt u denken aan onder andere de zilverberk (Betula albosinensis 'Fascination'), de zwarte berk (Betula nigra) en de ruwe berk (Betula pendula). De kronkelberk (Betula pendula 'Spider Alley'), waarvan de takken zich in treurstand ontwikkelen, is een ware lust voor het oog, en de witte berk (Betula utilis 'Doorenbos') heeft opvallend witte stammen. Dit is nog maar een kleine greep uit het totale aanbod berkenbomen. Vanzelfsprekend helpen onze boomspecialisten u graag met een deskundig advies bij het maken van uw keuze!

Hoe moet ik een berkenboom planten?

De juiste locatie en manier van planten zijn van essentieel belang om te zorgen dat uw berkenboom een goede basis heeft. Gelukkig zijn berkenbomen niet al te veeleisend! Ze voelen zich het meeste thuis in een vochtige grond, die in de zon of (gedeeltelijk) in de schaduw ligt. Omdat de horizontale wortels relatief dicht onder de oppervlakte groeien, is het raadzaam om een berkenboom niet al te dicht in de buurt van vaste tuinplanten te plaatsen. Heeft u eenmaal een geschikte plek gevonden, graaf dan een derde zo groot is als de kluit en vul dit na het plaatsen van de kluit aan met Vivimus aanplantgrond. Even stevig aandrukken en uw berkenboom staat! Een berkenboom is een snelle groeier en zal dan ook veel wind gaan vangen. Het is daarom aan te raden om minimaal twee boompalen bij de boom te zetten. Bekijk ook onze aanplantinstructie. Uiteraard kunt u voor alle benodigde aanplant benodigdheden bij ons terecht.

Moet ik een berkenboom snoeien?

Veel berkenbomen hoeven niet per se gesnoeid te worden. Zeker bij de veel verkochte meerstammige varianten is het vaak niet nodig om de boom te snoeien. Snoei berkenbomen altijd in de periode juli, t/m oktober of evenuteel tot november. Een berkenboom mag nooit in het vroege voorjaar gesnoeid worden omdat de boom dan kan gaan bloeden. Er zijn een aantal redenen om berkenbomen wel te snoeien. De boom kan natuurijk te groot worden. In dat geval is het goed om de berk elke jaar of om het jaar te blijven snoeien. Snoei een deel van de top terug maar dun de boom in zijn geheel ook wat uit. De boom moet ook gesnoeid worden bij het planten. In dat geval, bekijk onze snoeiinstructie, en wees niet bang, een gerooide berkenboom zal niet gaan doodbloeden omdat de worteldruk weggehaald is. Het is mooier of nodige om de boom wat op te kronen. Dat is een veel gebruikte snoeimanier om meerstammige bomen, naarmate ze ouder worden, goed uit de verf te laten komen. Haal de onderste kleine takken weg en zorg er zo voor dat de hoofdstammen mooier uit komen.

Berkenboom kopen?

Bij Ten Hoven Bomen kunt u gemakkelijk online een berkenboom kopen. Mocht u er nog niet helemaal uit zijn, dan kunt u ook langskomen bij onze kwekerij in Apeldoorn. Hier kunt u op uw gemak een aantal verschillende soorten berkenbomen ‘in het echt’ bekijkenMocht u momenteel niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, neem dan bij vragen even contact met ons op. We helpen u graag!

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring