Wilt u een beuk kopen, dan bent u bij Ten Hoven Bomen aan het juiste adres. De beuk (fagus sylvatica) behoort tot de zogeheten napjesdragersfamilie (fagaceae), waar ook loofbomen zoals de kastanjeboom en eikenboom onder vallen. Het Latijnse fagus is vermoedelijk afkomstig van het Griekse woord voor eten (phagein), dat verwijst naar de eetbare nootjes van de boom. De soortaanduiding, sylvatica, is afgeleid van het Latijnse woord voor bos (silva).

Wat moet ik weten over de beukenboom?

Er zijn heel veel verschillende soorten beukenbomen. Zo is de Europese beuk (fagus sylvatica) bij ons verkrijgbaar als hoogstam, halfstam of meerstammige boom, maar ook als dakboom en leiboom. De meeste soorten kunnen met gemak 40 meter hoog worden. Daarnaast leveren wij diverse beukenhagen, zoals de groene beukhaag en rode beukhaag.

Ik wil een beuk planten, wanneer kan ik dat het beste doen?

In principe kunnen beukenbomen die in een pot zijn gekweekt het hele jaar door geplant worden, omdat het technisch gezien geen planten maar overpotten is. Dat gezegd kan het planten van een beukenboom het beste plaatsvinden wanneer hij in rust is; dat is vanaf eind oktober tot halverwege april. Dit reduceert namelijk de kans op uitval. Voor een beukenhaag geldt dat u niet vlak na hevige regenval moet planten; de grond is dan te nat voor de beuk. Planten tijdens een vorstperiode kan voor zowel beukenbomen als beukenhagen funest zijn en dient dan ook zeker vermeden te worden.

Ik wil mijn beuk snoeien, wanneer moet ik dat doen?

Wilt u uw beuk tot een mooie grote boom laten uitgroeien? Dan kunt u hem rustig zijn gang laten gaan; hoeft u dan eigenlijk alleen af en toe de oude en dode takken weg te snoeien. Als u een beuk als haag heeft aangeplant, dan is er wel wat meer snoeiwerk vereist om de gewenste hoogte, vorm en dichtheid te realiseren. U moet dan minimaal één keer per jaar snoeien. Een jonge rode beukenhaag behoudt zijn roodbruine afgestorven bladeren tot ongeveer eind april, wanneer de nieuwe rode bladeren beginnen uit te lopen. Dit is gunstig als u het hele jaar door een mooie dichte haag wilt, maar betekent wel dat u niet later dan september moet snoeien. Een groene beukenhaag verliest wel zijn blad, maar heeft wel zijn rust nodig om mooi vol te worden. Deze soort kunt u daarom het beste tussen april en september snoeien. Het is raadzaam om alle soorten beukenhagen na het snoeien te bemesten.

Beuk kopen?

Een beukenboom kopen kunt u tegenwoordig gewoon online doen. Bij Ten Hoven Bomen vindt u een bijzonder uitgebreid assortiment. Komt u ergens niet uit? Neem dan gerust even contact met ons op. We staan u graag te woord!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring