6. Verzorging van een boom

De boom is vakkundig geplant, hoe verzorg ik zo'n exclusieve boom

Water geven

Nadat een boom goed geplant wordt het belangrijk om een boom de goede nazorg te geven. Dit omhelst de eerste jaren vooral het water geven. Water geven is van levensbelang. Hoe kun je bomen op een goede manier water geven? Hoeveel water goed is hangt af van de boom, de grondsoort en de weersomstandigheden.  Algemeen gelden een aantal adviezen. 

Geef 2 tot 3 keer per week een ruime watergift, ook als het regent! Als u met de tuinslang water geeft zet hem dan een half uur zachtjes aan per boom. De bodem mag constant ligt vochtig blijven maar niet kletsnat. 

Maak gebruik van een gietrand om er voor te zorgen dat het water echt door de kluit trekt. Bij een haag of border met heesters is het aan te raden om een druppelslang te gebruiken.

Geef 2 jaar lang water vanaf het moment dat de boom in blad komt tot het moment dat hij in rust gaat. Na deze 2 jaar is het nog steeds van belang dat bij droogte of hitte wel extra water gegeven wordt.

Groenblijvende bomen en naaldbomen hebben het hele jaar door vocht nodig. Als de rest van de bomen hun blad kwijt zijn moeten ze nog 1 x per week water krijgen behalve als het vriest.

Zorg ervoor dat het water in de kluit komt.

Het is belangrijk om genoeg water te geven. Maar behalve genoeg water geven moet het water ook goed bij de wortels kunnen komen. Daarom is het belangrijk dat het water echt door de kluit trekt en dat er niet teveel water per keer gegeven wordt maar liever wat minder water over een langere tijd. Er zijn verschillende manieren om water te geven. De meest gebruikte is de bekende gietrand van kunststof of grond. Daarnaast is een goede manier het ophangen van een zogenaamde waterzak die water over een langere periode geeft. Een alternatief hiervoor is een grote emmer gebruiken met een klein gaatje in de onderzijde. Als er meerdere bomen geplant worden of er makkelijk een aansluiting te maken is op een bestaande beregeningsysteem dan kan er gewerkt worden met druppelslangen of slangen met druppelaars eraan gemonteerd. Houd wel in de gaten of deze genoeg water af geven. Mocht je twijfelen of een boom genoeg water krijgt controleer dan naast de kluit of de grond, tot de diepte van de kluit, licht vochtig is. 

Bekijk onze watergeef instructie voor meer informatie over het water geven.

Bemesting

In een voedselrijke en goede groeiplaats is bemesting geen must. Als er genoeg doorwortelbare ruimte is hoeft de grond minder goed te zijn dan als er weinig ruimte beschikbaar is. In veel gevallen is de groeiplaats niet helemaal ideaal en dan is het extra belangrijk om de beschikbare groeiruimte van extra voedingstoffen te voorzien. Gebruik bij voorkeur organische meststof die aansluit bij de behoefte van de boom. Bij terugkerende problemen of bij een groter project is het raadzaam om een grondmonster te nemen en deze te laten analyseren om te kijken wat er in de grond echt gemist wordt. Een goede groeiplaats moet voldoen aan een aantal voorwaarden.

Snoeien

Snoeien is echt maatwerk. Er zijn soorten waarbij elke winter gewoon alle nieuwe takken afgeknipt kunnen worden. Er zijn soorten waarbij alleen de slechte en kruisende takken gesnoeid moeten worden. En er zijn ook soorten die helemaal niet gesnoeid hoeven worden. Dit heeft ook alles te maken met de ruimte op locatie en de wensen van de klant. Als een boom alle ruimte krijgt die hij van nature nodig heeft en als er geen praktische beperkingen zijn hoeft een boom in principe niet gesnoeid te worden. Veel hoogstam bomen worden, naarmate ze groter worden, opgekroond om een natuurlijke verhouding tussen stam en kroon te krijgen of om praktische redenen. Bij meerstammige bomen is dit vaak ook mooier omdat hierdoor de meerdere stammen beter tot hun recht komen. Om de stammen vrij te houden is het knippen van stamschot en wortelopslag bij een aantal soorten ook een jaarlijks terugkerende bezigheid.

Algemene richtlijnen snoeien

  • Snoei nooit meer dan een kwart van de boom per keer
  • Gebruik altijd scherp gereedschap en maak de snoeiwonden zo klein mogelijk
  • Zorg voor balans en evenwicht, dus niet alleen maar aan een kant snoeien
  • Snoei bomen die kunnen bloeden niet in de winter of vroege voorjaar.
  • Snoei takken die naar binnen groeien, elkaar kruisen of slecht zijn zo veel mogelijk weg.

Fruitbomen

Bij fruitbomen snoei je om er voor te zorgen dat er veel fruit aan de boom kan groeien en rijpen. Dit is een vak apart. Waar het om gaat is dat er een aantal dragende takken de ruimte en dikte krijgen zodat ze vol met fruit genoeg licht en stevigheid hebben om de vruchten helemaal af te laten rijpen zonder dat ze breken. Fruitbomen worden vaak elk jaar gesnoeid om de beste oogst te garanderen. 

Leibomen, dak en vormbomen

De meeste leibomen kunnen elk jaar gesnoeid worden. Bekende soorten als de linde en de plataan worden meestal in de winter helemaal terug geknot zodat de knoestige hoofdtakken steeds mooier worden en de boom binnen de perken blijft. Andere soorten worden meer als haag op stam gekweekt en kunnen dan ook met een heggenschaar in vorm gehouden worden. Dit geldt ook voor andere vormbomen als de bonsais, zuilen, blokken etc. 

Boomzorgen

Het is heel normaal dat een boom het eerste jaar na aanplant nog niet zo heel veel ontwikkeld. De bladeren kunnen wat kleiner zijn en de boom gaat vooral energie steken in het wortelen. Als een boom voldoende water heeft en de standplaats goed genoeg is gaat een boom het tweede jaar al beduidend meer ontwikkelen en groeien. Toch kan het voorkomen dat de groei achterblijft, de boom dode bladeren laat zien of aantastingen en dat de boom niet gezond over komt. Een boom waar je zorgen om hebt. Dat is natuurlijk niet de nazorg die je wenst! Er zijn allerlei factoren die mee kunnen spelen als een boom zich niet optimaal ontwikkeld. Lees hier meer over in Help! Gaat het wel goed met mijn boom??

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring