Bomen planten in het najaar

Waarom is het najaar een goede tijd om te planten?

Bomen uit de volle grond (Bomen met kluit of draadkluit) kun je vanaf midden oktober tot en met mei planten. Bomen met alleen wortels (blw.) kunnen meestal vanaf november tot april besteld en geplant worden. Ook in de maanden december en januari gaan wij gewoon door met bomen planten en dit kan dan ook prima zolang de grond niet te hard bevroren is.   

Bomen planten in het voorjaar.

De meeste bomen worden in het voorjaar besteld en geplant. Dit is niet omdat dit perse beter is maar vooral omdat mensen in het voorjaar veel meer met de tuin bezig zijn.  De lente is de tijd van uitzien naar nieuw leven in de tuin.  Toch is het misschien best een goed idee om bomen al in het najaar in de grond te zetten.

Voordelen bomen planten in het najaar.

In het najaar zijn bomen net tot rust gekomen, de sapstromen zijn gestopt of, bij groenblijvende bomen, op een laag pitje gekomen. Als een boom voor de kerstdagen in de grond gezet wordt heeft dit als grote voordeel dat de wortels alvast een beetje aan het werk kunnen. Omdat de grond nog een beetje warm is zien we vaak dat deze bomen bij het planten al wel wortels ontwikkelen. Ze slaan dan in het najaar al een beetje aan zeg maar. In het voorjaar heeft zo’n boom al een voorsprong op bomen die dan pas aangeplant worden.

Hoe zit dit met de vorst in de winter?

Afgelopen winter was het onverwachts een periode best wel koud. Dat was iets wat veel mensen niet meer voorzien hadden. Als er de laatste jaren nog kou kwam was dit vaak in de maanden januari en februari. Gelukkig kunnen de meeste bomen hier prima mee omgaan. Als bomen in het najaar geplant zijn staan ze veilig met hun wortels in de grond. Dat is namelijk ook de beste plek om de wortels of kluit te beschermen tegen vrieskou. Bomen die al in het najaar geplant zijn hebben zich dan ook al een beetje gesetteld wat ze extra goed bestand maakt tegen de winter.

Sommige bomen zijn in de loop van het seizoen ‘op’.

Als je te lang wacht met het bestellen van bomen kan het zijn dat het soort boom wat je zoekt op is. We zien de laatste tijd steeds meer schaarste op de bomenmarkt. Soms zijn aan het begin van het voorjaar al een heel aantal bomen niet meer leverbaar. Gelukkig zijn er natuurlijk meestal wel een aantal goede alternatieven maar als je specifiek een bepaald soort zoekt is het slimmer om deze al in november of december te bestellen. Zo voorkom je teleurstellingen.

Bomen ook in het voorjaar een goede start geven.

Gelukkig kunnen bomen ook in het voorjaar het heel goed gaan doen. Voor het aanplanten van bomen zijn altijd een aantal dingen heel belangrijk: De boom goed planten en verankeren, de boom goed snoeien en de boom goed water geven.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring