Verplantingssnoei

Bomen snoeien bij het aanplanten, hoe doe je dat?

Bomen snoeien bij het aanplanten.

Snoeien bij het aanplanten van een boom is belangrijk. Bij het rooien raakt de boom een deel van zijn wortels kwijt en om de balans te herstellen moet een deel van de takken weggenomen worden. Als u de bomen door ons laat aanplanten voeren wij de aanplantsnoei uit. Elke boom is anders en het snoeien is per boom verschillend. Om u een beetje op weg te helpen met de aanplantsnoei van de boom hebben we hieronder een aantal voorbeelden uitgewerkt.

 

Meer informatie over aanplantsnoei.

Is snoeien van bomen bij de aanplant belangrijk?

Een gezonde boom is altijd in evenwicht, het gaat om wortelgestel versus kroonvolume. Op de kwekerij worden de bomen periodiek verplant en gesnoeid om zo een goed evenwicht te krijgen tussen de wortels en kroonvolume.

Als een boom uit de volle grond gerooid wordt gaat er altijd een deel van zijn wortels verloren. Het evenwicht is dan verstoord. Het is dus belangrijk dat door snoei dit evenwicht hersteld wordt. Een gesnoeide boom is beter in balans en voorkomt dat de boom uitdroogt in een warme periode.

Gesnoeide bomen zijn gezonder!

Een pas geplante boom zal zijn energie verdelen, een deel wordt gebruikt voor het aanmaken van wortels en een deel voor het vormen van blad. Als de bomen goed gesnoeid zijn, kunnen ze meer energie gebruiken voor de aanmaak van wortels. Ze hoeven immers minder blad te vormen. Het blad wat wel gevormd wordt is groter en gezonder omdat de wortels in een betere conditie zijn. Gesnoeide bomen slaan sneller en beter aan.

Waarom wordt er te weinig gesnoeid bij aanplant?

Helaas zien wij dat de bomen bij aanplant vaak niet gesnoeid worden ondanks dat het zo belangrijk is. Particulieren maar ook hoveniers snoeien te weinig bij aanplant! Waarom snoeit men niet?

1. Vaak vindt men het zonde om in de kroon te snoeien, je knipt immers toch takken weg.

2. Men weet niet hoe te snoeien.

3. Het wordt vergeten, of kost teveel tijd.

Gesnoeide bomen herstellen zich snel en voorkomen uitval!

Er zijn proeven geweest waarbij de ene partij bomen bij aanplant niet gesnoeid werd en de andere partij wel. Na 2 groeiseizoenen waren de gesnoeide bomen bijna gelijk getrokken met de niet gesnoeide bomen. Na 3 jaar hadden de gesnoeide bomen een vollere en beter ontwikkelde kroon dan de niet gesnoeide bomen. Ook was de stam dikker dan de niet gesnoeide bomen. Snoei geeft groei!

De laatste jaren zien we vele extremen in het weer, zo is het vaak vroeg in het voorjaar al warm. Het blad van ongesnoeide bomen kan dan meer gaan verdampen dan de wortels kunnen opnemen. Vaak gaat men dan extreem veel water geven maar dit heeft geen zin als het wortelgestel niet voldoende capaciteit heeft. De bomen verdrogen alsnog en gaan dood. Door te snoeien wordt de hoeveelheid benodigd water verminderd en voorkomt het uitval van de boom.

Hoe moeten bomen gesnoeid worden?

Een boom van onze kwekerij is periodiek gesnoeid en heeft een goede basis. Bij het verplanten is er sprake van een extra krooncorrectiemoment en dienen takken die naar binnen wijzen weggesnoeid te worden. Dat geldt ook voor kruisende of schurende takken. Bij het snoeien voor het verplanten draait het verder om de eenjarige twijgen. Hieraan zit het meeste blad en deze verdampen dan ook het meeste water. Door de eenjarige twijgen weg te snoeien kan de boom het beste in balans gebracht worden. Een bijkomend voordeel is dat de kroonvorm niet aangetast wordt en de jonge twijgen zich makkelijk herstellen.

Wanneer moeten de bomen gesnoeid worden?

De bomen kunnen het beste gesnoeid worden direct voor het planten. U kunt er dan nog goed bij, de boom is immers uit de grond, en er is geen tot weinig worteldruk wat bloeden voorkomt.

Mijn boom is gesnoeid. Moet ik dan nog water geven?

Een boom heeft de eerste periode altijd water nodig om goed aan te slaan het geven van water is maatwerk. Graag verwijs ik u naar onze informatie over het geven van water.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring